Rețete din vest
De la sălbăticia autentică ce aparține zonei Alaska, câmpiile sălbatice din Idaho sau munții pitorești...
Citește mai multoctombrie 2023
Fie că este vorba de paste sau cartofi fierți, fructe prea coapte sau legume rămase de la alte mese, aceste resturi alimentare pot fi transformate cu ușurință într-un prânz delicios pentru următoarea zi. Cu puțină creativitate poți obține un preparat nou și să reduci risipa. Ai nevoie de puțină inspirație? În acest articol vei descoperi cum poți transforma fiecare rest într-un potențial ingredient pentru următoarele mese.
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-neMare parte dintre alimentele care sunt aruncate nu trebuie să ajungă la gunoi. De fapt, multe dintre acestea pot fi „reciclate” într-un preparat nou și apetisant. Prin combinarea cu câteva ingrediente noi, obții cu ușurință o masă excelentă și economisești timp și bani, prevenind risipa inutilă.
Pastele și orezul se numără printre preparatele care sunt gătite în cantități mari. Căliți în tigaie, tăiețeii crocanți pot avea un gust chiar mai bun a doua zi. Fun fact: potrivit unor studii, datorită procesului de reîncălzire se produce amidon, care poate avea un efect pozitiv asupra florei intestinale. O parte din amidonul pastelor se descompune pe măsură ce se răcește – efect secundar pe care unii l-ar putea considera un bonus în dietă.
Pastele gătite pot fi păstrate în frigider timp de câteva zile, așa că de ce să nu încerci o salată rapidă cu paste? Salata mediteraneană cu paste și lămâie coaptă este un preparat incredibil de rapid: doar trebuie să amesteci năut, felii de lămâi coaptă, ceapă roșie, roșii cherry și pătrunjel. Adăugând năut sau alte leguminoase vei beneficia de o cantitate mai mare de vitamine, minerale și fibre, care cu siguranță îți vor oferi senzația de sațietate. Asezonată cu sos tahini, suc de lămâie și ulei de măsline, această salată abia așteaptă să fie încercată!
Fructele își pot schimba culoarea destul de repede. Cu toate acestea, nu înseamnă că acele fructe trebuie aruncate. Una dintre cele mai gustoase modalități de a savura bananele prea coapte, de exemplu, este atunci când acestea sunt transformate în banana bread.
Cu note delicioase de nucă, propunerea noastră de banana bread e atât de aromată datorită unui ingredient special: nucile pecan americane. Propusă de Jessica Hylton-Leckie, autoarea cărții Jessica in the Kitchen, această rețetă este simplă și savuroasă.
Dacă îți place gustul extra dulce, poți adăuga și bucățele de ciocolată!
O altă idee ingenioasă de a savura fructele prea coapte: gemul sau marmelada. Dacă ești mare fan prune de California și ai norocul să te afli în plin sezon, poți păstra aromele intense preparând gemul din prune de California cu condiment 5 spices. Cu doar câteva ingrediente în plus și puțin efort, te poți bucura de fructele tale preferate într-un mod dulce…care o să dureze!
Fructele nu trebuie să fie neapărat dulci. Merele sau perele moi și prea coapte oferă un gust minunat mâncărurilor mai sărate, cum este salata cu spanac, nuci și oțet balsamic. Această salată clasică de spanac este asezonată cu pere coapte, nuci californiene confiate, brânză albastră, prosciutto și boabe de rodie.
Nu în ultimul rând, poți tăia fructele în felii ca să le congelezi și să prepari oricând simți nevoia înghețată sau smoothie-uri delicioase. Există o mulțime de rețete surprinzătoare de smoothie care includ ingredientele rămase în urma unor mese, cum ar fi cartofii dulci sau năutul.
Cu o strategie smart de a refolosi resturile alimentare, vei economisi atât bani pentru alimente, cât și timp pentru cumpărături și gătit. Planifică din timp și fii creativ în ceea ce privește pregătirea meselor!
De exemplu, carnea pe care nu ai reușit să o consumi în întregime, poate fi servită ca aperitiv a doua zi. Taie carnea felii și folosește-o atunci când prepari un wrap, o salată sau un sandwich. În loc să cumperi o gustare rapidă în pauza de prânz, de ce să nu o prepari chiar tu? O idee drăguță este chiar panini-ul de pui asezonat cu merișoare și sos de rozmarin cu usturoi. Practic, puiul rămas trebuie doar amestecat cu restul ingredientelor. Combinându-l cu brânză și un sos cremos de maioneză, îți vei încânta papilele gustative cu un prânz apetisant!
Anumite rețete pot produce resturi, mai ales dacă includ legume. Partea bună este că acestea pot fi savurate a doua zi alături de sosuri, cum este humusul clasic sau crema de brânză feta cu lămâie și fistic.
Resturile de cartofi pot fi preparate în cuptor cu puțină brânză, pentru un deliciu consistent. În mod similar, cartofii dulci americani pot fi tăiați în fâșii și prăjiți, gătiți sub formă de piure sau integrați în supe gustoase. Pentru supa de cartofi dulci cu nucă de cocos, trebuie doar să tai cartofii dulci rămași și să-i rumenești împreună cu ghimbirul, usturoiul și ceapa.
Adăugă lapte de cocos și bulion și pisează pentru a obține o textură de piure. Îți dorești un plus de aromă? Fulgii de ardei iute dau acestei supe cremoase o notă picantă, surprinzătoare!
Ca o alternativă pentru supă, poți pregăti un bol – mai ales dacă ai prin frigider resturi de orez. Cu legume crude, tofu și nuci, poți crea un preparat colorat și delicios cu tofu și alune. Sosul de arahide pe bază de soia plasează acest bol simplu, dar delicios, chiar în fruntea listei noastre de boluri preferate pentru prânz.
Există multe posibilități prin care poți fii creativ cu resturile alimentare. În acest fel poți contribui la diminuarea risipei alimentare. Reciclarea nu mai este de mult doar o idee ecologică, ci reprezintă un semn al gestionării responsabile a alimentelor.