septembrie 2021

Smoothie-uri surprinzătoare: 5 băuturi delicioase cu ingrediente neobișnuite

Ai încercat vreodată un smoothie cu linte sau cartof dulce? Când vine vorba de smoothie-uri, cei mai mulți dintre noi le preferă pe cele clasice. Cu toate acestea, smoothie-urile oferă posibilitatea de a ascunde câteva ingrediente pline de nutrienți fără a schimba aroma! Este un moment bun să încerci ceva nou și să dai o șansă acestor cinci rețete delicioase de smoothie din ingrediente surprinzătoare și neobișnuite.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

De ce ne plac smoothie-urile? În primul rând, sunt răcoritoare și sățioase deopotrivă. Sunt versatile, rapid de preparat și conțin mulți nutrienți, având un gust absolut delicios. Bon appétit!

Ce este un smoothie?

Smoothie-ul este o băutură foarte cremoasă și densă, ce se poate obține din diverse amestecuri delicioase de fructe, legume, sucuri, iaurturi, nuci, semințe și/sau lapte. Acestea pot fi servite la temperatura camerei sau reci și reprezintă o opțiune sănătoasă pentru o gustare sau un mic dejun rapid. 

Cel mai simplu și rapid de realizat smoothie are la bază doar două ingrediente esențiale, o bază și un lichid. Pornind de aceste ingrediente însă, se pot adăuga și mixa o varietate mare de produse astfel încât să se obțină un smoothie personalizat care să se potrivească cu gustul și nevoile tale nutriționale.

Beneficiile consumului de smoothie

Pe lângă textura și gustul său savuros, smoothie-ul ascunde și o mulțime de alte beneficii, care abia așteaptă să fie descoperite. 

Iată care sunt câteva dintre acestea:

  • Fără îndoială, unul dintre principalele avantaje este că acesta poate reprezenta o modalitate excelentă de a consuma cantități mari de fructe și legume într-o singură porție. Fructele și legumele sunt surse importante de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, care pot ajuta la menținerea unei sănătăți optime;
  • Smoothie-ul poate fi o opțiune excelentă pentru micul dejun, deoarece oferă energia și nutrienții necesari la început de zi. În plus, acesta poate ajuta și la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge;
  • Consumul de smoothie-uri poate contribui la pierderea în greutate sau la menținerea unei greutăți optime, deoarece acestea ajuta la obținerea senzației de sațietate mai rapid și la reducerea poftei de mâncare, în timp ce furnizează nutrienții esențiali de care organismul are nevoie;
  • Smoothie-ul poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, deoarece acesta este bogat în fibre și apă, ambele fiind esențiale pentru o digestie sănătoasă;
  • În funcție de ingredientele utilizate, smoothie-urile pot fi și o sursă foarte bună de proteine. Așa cum știi, acestea sunt esențiale pentru construirea și menținerea masei musculare;
  • Smoothie-ul poate fi o sursă bună de hidratare, deoarece majoritatea ingredientelor utilizate sunt bogate în apă. Acest lucru este important pentru menținerea hidratării adecvate în timpul zilei;
  • Astfel de gustări pot fi benefice pentru sănătatea inimii, deoarece sunt bogate în nutrienți ce pot avea efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare, cum ar fi fibrele, antioxidanții și grăsimile sănătoase din nuci sau semințe.
  • Consumul de astfel de băuturi poate îmbunătăți aspectul pielii deoarece acestea pot avea în compoziție surse bogate de vitamine și antioxidanți.

Ce trebuie să știi atunci când prepari un smoothie?

Când pregătești un smoothie este important să ai în vedere câteva aspecte cheie pentru a obține un amestec sănătos și delicios.

Iată care sunt acestea:

Alege ingrediente sănătoase

Pentru a obține un smoothie sănătos, este important să alegi ingrediente proaspete și de calitate. Folosește fructe și legume proaspete, semințe, nuci și iaurt sau lapte cu conținut scăzut de grăsimi. Evită ingredientele procesate și pline de zahăr, cum ar fi sucurile de fructe sau înghețata.

Utilizează un blender de calitate 

Pentru a obține un smoothie fin și cremos este important să utilizezi un blender cu putere mare și de calitate. Unul slab poate lăsa bucăți mari de fructe sau legume în amestec. 

Adăugă lichide

Pentru a ajuta blenderul să mixeze ingredientele și pentru a subția smoothie-ul, adaugă lichide precum lapte, iaurt sau apă. Cantitatea de lichid depinde de textura dorită pentru băutura ta.

Ajustează dulceața

Dacă smoothie-ul nu este suficient de dulce sau are un gust prea puternic de legume, poți adăuga îndulcitori naturali, precum mierea sau siropul de arțar.

Cel mai des întâlnite ingrediente în prepararea unui smoothie 

Ingredientele populare folosite atât în prepararea smoothie-urilor făcute acasă, cât și a celor cumpărate de la magazin includ:

  • Fructe: fructe de pădure, banane, mere, piersici, mango și ananas;
  • Legume: varză kale, spanac, rucola, iarbă de grâu, avocado, castraveți, sfeclă roșie, conopidă și morcovi;
  • Nuci și semințe: unt de migdale, unt de arahide, unt de nuci, unt de semințe de floarea-soarelui, semințe de chia, semințe de cânepă și in;
  • Ierburi și mirodenii: ghimbir, turmeric, scorțișoară, pudră de cacao, boabe de cacao, pătrunjel și busuioc;
  • Suplimente nutriționale și pe bază de plante: spirulină, polen de albine, pudră de matcha, pudră de proteine și suplimente de vitamine sau minerale sub formă de pudră;
  • Lichide: apă, suc de fructe, suc de legume, lapte, ceai cu gheață și cafea preparată la rece;
  • Îndulcitori: sirop de arțar, zahăr, miere, curmale fără sâmburi, sirop simplu, ștevie, înghețată și sorbet;

Altele: brânză de vaci, extract de vanilie și ovăz.

Smoothie de banana bread cu făină de migdale și fasole albă

Smoothie de banana bread cu făină de migdale și fasole albă

Te-ai gândit vreodată că poți transforma prăjitura preferată într-o băutură sănătoasă? Această rețetă îți permite să te bucuri de aroma de banana bread într-un smoothie. Și asta nu e tot! Preparată din migdale de California și fasole albă, această rețetă conține proteine complementare. Este ușor să încorporezi proteinele din migdale într-un smoothie, acestea oferind note dulci și de alune, fără a avea o textură granulată. Per total, smoothie-ul de banana bread este grozav pentru micul dejun sau ca o gustare savuroasă de-a lungul zilei.

Ingrediente: lapte de migdale, banane, fasole albă, proteină din migdale, curmale, sirop de arțar, suc de lămâie, esență de vanilie, scorțișoară măcinată, sare de mare și nucșoară.

Smoothie de cartofi dulci cu lapte de nuci

Smoothie de cartofi dulci cu lapte de nuci

Culoarea portocalie a unui smoothie nu este dată neapărat de portocale. Culoarea acestui smoothie este obținută din cartofii dulci de Carolina de Nord și mango. Atât cartofii dulci, cât și nucile de California sunt o sursă importantă de vitamine, minerale și antioxidanți. Acest smoothie delicios este cremos și răcoritor în același timp!

Ingrediente: cartofi dulci, mango, miez de nucă, lime și scorțișoară măcinată.

Smoothie de linte verde

Smoothie de linte verde

Dacă ești fan al smoothie-urilor verzi, atunci aceasta e rețeta potrivită pentru tine! Inspirată dintr-un smoothie verde clasic, rețeta include spanac, avocado, mere verzi, având la bază banane. Ce face această băutură specială sunt cele două completări unice: lintea verde și laptele de mazăre. Știai că lintea verde și mazărea uscată sunt clasificate ca leguminoase? Află mai multe din articolul despre leguminoase!

Ingrediente: avocado, ghimbir, mere, banane, linte verde, afine, spanac, lapte de mazăre și scorțișoară.

Smoothie de caise și năut

Smoothie de caise și năut

Dacă credeai că fructele confiate reprezintă ingredientul secret al acestui smoothie, atunci te înșeli! Chiar dacă oferă un gust delicios, nu este vorba despre caisele confiate, ci despre un ingredient din familia leguminoaselor. În rețetă își face apariția năutul care, împreună cu bananele și laptele vegetal din migdale de California, oferă acestui smoothie o consistență plăcută.

Ingrediente: banane, caise confiate, năut, lapte de migdale, scorțișoară și cardamom.

Smoothie proteic de afine și chai

Smoothie proteic de afine și chai

Îți plac smoothie-urile din fructe de pădure, dar nu ți se par destul de sățioase? Atunci smoothie-ul proteic din afine și chai ți se potrivește. Dulce și gustos, acest deliciu de afine este plin de proteine din pudră proteică de mazăre. Fiind din ce în ce mai populară, această pudră proteică vegetală obținută din mazăre galbenă boabe – o legumă plină de fibre – este ușor de integrat în orice smoothie. Notele subtile de scorțișoară și cardamom, în combinație cu ghimbirul și laptele de migdale, oferă acestui smoothie gustul unui chai latte. Simte gustul unic al mixului de afine și chai!

Ingrediente: afine, banane, pudră proteică de mazăre, lapte de migdale, scorțișoară, ghimbir, cardamom și gheață.

Întrebări frecvente:

Q: În cât timp trebuie consumat un smoothie?

A: Cel mai bun moment pentru a consuma un smoothie este imediat după preparare, dar îl poți bea liniștit chiar și a doua zi, dacă îl păstrezi la frigider, doar că nu va mai avea aceeași cantitate de nutrienți.

Q: Ce este un smoothie maker?

A: Smoothie maker-ul este un blender pentru smoothie.

Caută cartofii dulci, nucile și mixurile de fructe uscate de origine SUA în hypermarketurile din România.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!