septembrie 2021

Floarea-soarelui: de la plantă la aliment

Uimitoarea floare a soarelui este recunoscută în toată lumea pentru frumusețea sa. În timp ce câmpurile de floarea soarelui îți taie răsuflarea, acestea reprezintă și o sursă foarte importantă de hrană. Cum ajunge floarea soarelui un ingredient în bucătăria ta? Descoperă de ce aceste plante au o valoare culinară extraordinară și cum poți încorpora produse pe bază de floarea-soarelui în mesele tale.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Aspectul acestei flori te face să uiți câteodată de beneficiile nutriționale pe care le poate aduce preparatelor. Există șanse să fi folosit deja produsele de floarea-soarelui fără să îți dai seama!

Povestea florii-soarelui

Fiind originară din America de Nord, floarea-soarelui era folosită în trecut de amerindieni ca o sursă importantă de hrană, plină de valoare energetică. Odată cu colonizarea spaniolă, această floare galbenă a ajuns și în Europa. Cultivată în Rusia, primul hibrid agricultural al florii s-a întors în Statele Unite prin imigranții ruși și nemți. În anii ‘50 floarea-soarelui a devenit o recoltă importantă în SUA, începând din Dakota de Nord și Minnesota.

Floarea-soarelui este o recoltă agricolă importantă pentru producătorii din SUA din zonele nordice ale statelor Dakota și Texas.

National Sunflower Association

​Miezul și semințele de floarea soarelui​

Floarea-soarelui are semințe care ajută la reproducerea plantei. Făcând parte din categoria textilelor sau neuleioaselor, semințele de floarea-soarelui sunt o gustare delicioasă și nutritivă sau un plus grozav în preparatele preferate. Deci care este diferența dintre semințele și miezul florii? De fapt, nu este aproape niciuna. Numele diferă doar dacă există coajă sau nu. Conform NSA, când spunem „în coajă” ne referim la sămânța de floarea-soarelui intactă. Cojile sunt de regulă negre cu striații albe și au o lungime de aproximativ 15mm.

Miezul de floarea-soarelui este varianta procesată a semințelor, unde învelișul este îndepărtat prin mijloace mecanice pentru a putea fi consumat mai ușor. Și miezul de floarea-soarelui poate fi copt sau folosit drept ingredient în alte preparate.

Încă nu ești sigur cum să integrezi semințele de floarea-soarelui în preparatele tale? Este foarte simplu! Pline de valoare energetică, grăsimi sănătoase, fibre, minerale, vitamina E și fitonutrienți, semințele nu sunt doar gustoase, ci și pline de nutrienți. Îți lăsăm aici câteva idei pentru a integra cât mai ușor semințele de floarea-soarelui în dieta ta:

  • Presărate în iaurt la micul dejun sau amestecate în granola;
  • În specialități precum chifle, bagels, crackers, fursecuri sau batoane;
  • În salate de orice fel;
  • Peste legume călite;
  • Garnisite peste preparate precum pastele sau curry-ul;
  • Adăugate în snacks-uri precum popcornul;
  • În preparate dulci, precum batoanele de ciocolată, chiar și albă, sau în batoanele cu semințe.

Uleiul de floarea-soarelui

Când vine vorba de gătit, uleiul este un ingredient nelipsit din multe rețete și este folosit în tehnici precum sotarea sau coacerea. Uleiul de floarea-soarelui este produs din semințele acestei plante. Sănătos și natural, acesta are un gust subtil și aspect neutru, oferind mai multă vitamina E decât orice alt ulei vegetal1.

Uleiul de floarea-soarelui este folosit în mod uzual datorită versatilității, gustului său subtil și beneficiilor aduse sănătății. Vrei să încerci uleiul de floarea-soarelui? Folosește acest ulei în dressing-urile de salată. Salata de năut crocant și porumb este un preparat savuros cu năut, verdețuri și un dressing răcoritor făcut din ulei de floarea soarelui, zeamă de lime, oțet, miere și chimion.

Pasta tartinabilă de floarea-soarelui

Făcută din ulei, în loc de lactate, margarina este o alternativă bine-cunoscută pentru unt. Margarina poate fi produsă din tot felul de uleiuri vegetale, incluzând uleiul de floarea-soarelui. Această alternativă vegetală poate fi folosită la gătit sau chiar și ca o pastă tartinabilă.

Clasicul unt de nuci (untul de arahide, de migdale etc.) este o altă cremă delicioasă, la fel de populară. Preparat din miez de floarea-soarelui copt, acest unt este ideal pentru cei cu alergii la nuci care au nevoie de o alternativă cel puțin la fel de nutritivă și delicioasă. O specialitate care merită încercată este untul de floarea soarelui cu ciocolată.

Floarea-soarelui este de obicei privită doar din perspectiva culorilor sale vibrante și a frumuseții. Cu toate acestea, National Sunflower Association cunoaște adevărata valoare a acestei flori și cum poate oferi plusvaloare nutrițională consumatorilor. Fiind regăsită în atâtea feluri – gustări, ingrediente în preparate de bază și multe altele – beneficiile florii soarelui nu trebuie trecute cu vederea.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!