septembrie 2021

Orezul sălbatic – cereala Marilor Lacuri

Majoritatea europenilor asociază orezul cu mâncarea asiatică. Cu toate acestea, mulți nu știu că orezul sălbatic își are originea în America de Nord. Cum se distinge orezul normal de cel sălbatic? Află mai multe despre istoria orezului sălbatic și descoperă modul în care nativii americani folosesc metodele și cunoștințele tradiționale pentru a produce alimente de înaltă calitate. Explorează procesele fascinante prin care orezul sălbatic este cultivat în America de mii de ani și importanța sa pentru cultura indigenilor chiar și în zilele noastre.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Originar din Minnesota, orezul sălbatic a fost o sursă esențială de hrană pentru nativii americani timp de secole. Cunoscută și sub denumirea de „orez de apă” sau „orez indian”, planta sălbatică nu este de fapt orez, ci sămânța unui soi de iarbă dulce care crește în mod natural în lacurile și râurile din statele nordice ale Americii.

O recoltă veche de secole

În trecut, această specialitate verde era un aliment de bază pentru membrii tribali ai indienilor Ojibwe din America de Nord. Nu numai că orezul sălbatic a fost unul dintre cele mai nutritive alimente din dieta lor, dar a avut și un rol important în ceremonii, fiind considerat un dar sacru în cultura acestora. Metoda de cultivare a orezului sălbatic este o tradiție bine conservată de multe secole. La sfârșitul verii, indigenii navigau în canoe prin apele puțin adânci și adunau orezul folosindu-se de un baston numit „bătător” cu care treceau printre snopi. În acest fel, boabele cădeau în bărci, permițându-le să fie adunate manual. Fructele rămase care cad în apă servesc drept semințe, lăsând ciclul de viață al plantei să se repete și să continue. Odată colectat, orezul va fi întins pe pământ și uscat la soare câteva zile. De asemenea, orezul poate fi uscat până ce va fi procesat, proces ce constă în călcarea atentă pe înveliș, astfel încât boabele de orez să se desprindă. În ultima etapă, orezul este aruncat în aer de câteva ori, urmând să fie depozitat.

Datorită procesului complex de cultivare, orezul sălbatic era considerat un aliment de lux, rar întâlnit în magazine. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat odată ce metodele de cultivare automată au înlocuit tehnicile tradiționale.

Nativii americani cred în faptul că mâncarea este vie și găsesc în aceasta un mod de a celebra viața.

Intertribal Agriculture Council’s American Indian Foods Program

Cereala sănătoasă a tuturor timpurilor

Acest orez cu tonuri pământoase și note de nuci are o valoare nutrițională mai mare decât soiurile cultivate în fermă. Deși este bogat în proteine și lizină, are un nivel scăzut de grăsimi. Astăzi, orezul sălbatic este adesea folosit în salate, amestecat cu alte soiuri de orez sau ca un înlocuitor al garniturii de cartofi. Un preparat clasic pe bază de orez sălbatic este supa de orez sălbatic cu ciuperci.

În plus, orezul conține multe minerale, potasiu și fosfor. În timp ce fosfații ajută la formarea oaselor și a dinților, având un rol important în producerea energiei celulare, potasiul se găsește în celulele corpului și contribuie la echilibrul electrolitic al acestora.

Pilaful cu orez sălbatic de toamnă este un preparatul favorit al sezonului pentru vegetarieni, combinând orezul sălbatic cu dovleci de tip Delicata și Butternut, conopidă, mere, năut și varză. Acest preparat nu este doar apetisant, ci și plin de nutrienți. Pentru cei interesați de bucătăria americană autentică, cartea de bucate The Sioux Chef’s Indigenous Kitchen de Sean Sherman prezintă gastronomia indigenă modernă din Dakota și Minnesota cu ingredientele locale, de sezon.

Tradiția de azi

Pe lângă aroma și valoarea sa nutrițională, orezul sălbatic are un rol important și în medicina tradițională. Este bine cunoscut faptul că acesta ajută atât la vindecarea arsurilor, cât și la tratarea afecțiunilor cardiace, a pneumoniei sau a durerilor de stomac.

Inițial cultivat în America de Nord, orezul sălbatic a devenit popular în rândul fermierilor din alte state și regiuni. Diferite soiuri de orez sălbatic nu sunt acum cultivate doar în mediul lor natal, ci și pe terenurile agricole certificate. Cel mai mare lan de orez se găsește de fapt în California, unde se află și cea mai mare cultură de orez sălbatic din acest moment.

Chiar dacă industria orezului sălbatic s-a dezvoltat, încă există multe zone în regiunea Marilor Lacuri unde indienii Sioux și Chippewa își păstrează tradițiile și își îmbogățesc cultura anual, recoltând orezul sălbatic manual. Metoda tradițională de cultivare este fascinantă, necesitând muncă manuală și răbdare. Indienii au conservat cu grijă aceste tradiții ce merită văzute în timpul călătoriilor prin Vestul Mijlociu al Statelor Unite.

Crearea de oportunități pe piața internațională pentru indienii americani este importantă pentru noi deoarece ne permite să spunem povestea lor unică și să împărtășim lumii întregi aspecte ale culturii tribale.

IAC American Indian Foods

Distribuie pe