ianuarie 2023

Avocado – proprietăți, beneficii, rețete

Folosit în sute de rețete pentru gustul delicios, fructul de avocado și-a căpătat popularitatea treptat, mai ales datorită proprietăților sale benefice pentru sănătate. Avocadoul își are originea în Mexic și în unele părți ale Statelor Unite. Profilul nutrițional al fructului este unul unic, cu o textură fină și cremoasă, bogată în grăsimi mononesaturate. În plus, fructele de avocado conțin multe fibre și sunt bogate în vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B, C, E, K, potasiul sau cuprul. 

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Consumul de avocado este benefic pentru sănătate și ajută la menținerea unei greutăți normale, fiind indicat în timpul dietelor. Există mai multe tipuri de avocado care variază în funcție de culoare, dimensiune și formă, iar unul dintre cele mai cunoscute soiuri de avocado este Hass, cultivat în California de Sud. Vrei să afli mai multe despre fructul care poate aduce plus savoare oricărei mese? În rândurile de mai jos afli de ce să pui pe lista de cumpărături avocadoul și în ce rețete e musai să îl încerci! 

Proprietățile și beneficiile fructului de avocado

avocado

Potrivit Departamentului de Agricultură al SUA, o porție de 100g de avocado conține 485mg de potasiu. În comparație, o banană are doar 358mg de potasiu la 100g. Care este rolul potasiului furnizat de acest fruct delicios? Conform studiilor, contribuie la combaterea tensiunii arteriale ridicate. 

Fructul de avocado este bogat în grăsimi mononesaturate, ceea ce ajută la reducerea colesterolului. Totodată, conține multe fibre, fiind recomandat persoanelor care vor să își mențină o greutate optimă. Cu alte cuvinte, avocadoul ajută la conturarea unei diete echilibrate.

Ce mai conține fructul de avocado? Mult folat, adică un tip de vitamina B care ajută la buna funcționare a creierului. Pe lângă vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și fibre, avocadoul este plin de compuși bioactivi, inclusiv carotenoizi, vitamina C, vitamina E și compuși fenolici.

Și partea cea mai bună e că beneficiile nutriționale sunt potențate de gustul absolut savuros ce poate fi integrat în preparate dulci și sărate deopotrivă. În plus, face echipă bună cu niște piept de pui, lime, coriandru, somon, ouă sau ton.

Tipuri de avocado

Fructele de avocado sunt clasificate în soiuri de tip A sau B, iar diferența constă în timpii de deschidere și comportamentul de polenizare al florilor de avocado. În Statele Unite, avocadoul este cultivat cu precădere în California și Florida. Soiul Hass are o dimensiune mai mica și o textură grunjoasă, în timp ce fructele cultivate în Florida sunt mai mari și au o coajă mai fină. 

Avocado Hass

Hass este cel mai popular soi de avocado, fiind cultivat în California de Sud. Este disponibil pe tot parcursul anului și are o textură untoasă, cu note de nuci și formă sferică. În timpul procesului de coacere, coaja se transformă de la un verde îndrăzneț la un negru-violet închis. 

Greutatea fructului este de aproximativ 300g, dimensiunile sunt de aproximativ 18 cm în lungime, iar forma este întotdeauna sferică sau ușor ovală. Odată ce fructul a fost recoltat, începe să se coacă până când devine foarte închisă și aproape violacee.

Avocado Choquette

Arborele Choquette are un parfum subtil de ananas, iar fructele sale sunt adesea denumite „avocado de Florida”, fiind cultivate în special în zona de sud a acestui stat. În comparație cu un avocado Hass, dimensiunile fructelor sunt mai mari. 

Cum identificăm soiul de avocado Choquette? Acesta are o coajă netedă care rămâne verde chiar și atunci când este coaptă. Pulpa fructului este bogată în grăsimi benefice, având un conținut mare de acizi grași omega-3. În plus, conține o cantitate destul de mare de vitamine K, C și E, precum și cantități mai mici de vitamina B, fosfor, magneziu și alte minerale. Sudul Floridei și Republica Dominicană sunt zonele în care acest soi de avocado este cultivat.

Avocado Gwen

Avocado Gwen, un descendent al faimosului soi Hass, are o coajă groasă, cu textură grunjoasă, formă rotundă și dimensiuni mai mari în comparație cu soiul cultivat în California de Sud. În ceea ce privește culoarea, soiul Gwen rămâne verde la maturitate, spre deosebire de Hass care își închide culoarea treptat. 

Fructele delicioase din soiul Gwen au o pulpă cremoasă, de culoare verde-aurie, ce oferă o aromă de nucă și o textură de unt asemănătoare, dacă nu chiar superioare, cu cele ale soiului Hass. Arborele de avocado Gwen este clasificat drept un soi pitic și este cunoscut ca fiind cel mai roditor dintre arborii de dimensiuni mici.

Lula avocado

Avocado Lula poate fi recunoscut după forma de pară și coaja verde, lucioasă și netedă, chiar și atunci când este coaptă. Soiul originar din Florida are o textură cremoasă și o pulpă bogată în grăsimi.

Lula este mult mai bogat în aromă, ceea ce îl diferențiază de celelalte soiuri de avocado. Fructele acestui copac se coc complet doar în perioada octombrie – decembrie, ceea ce face ca Lula să fie una dintre ultimele varietăți de avocado ale sezonului.

Cum se mănâncă avocado

cum se mananca avocado

Avocado poate fi integrat în multe rețete ce oferă un plus nutrițional oricărei mese. Doar 30g de fruct conține cantități optime de grăsimi sănătoase, fibre și proteine. Cum savurezi avocadoul? Există o multitudine de metode delicioase! 

  • Condimentat cu puțină sare, niște piper sau boia
  • Umplut cu felii de bacon sau în omletă pentru un mic dejun delicios
  • Fiert și asezonat cu ierburi și condimente proaspete
  • Sub formă tartinabilă, drept un înlocuitor vegetal al untului și margarinei
  • Guacamole, fiind un snack sănătos și savuros deopotrivă
  • Se mai folosește pentru a înlocui maioneza din preparate precum salatele cu ton, pui sau ouă.
  • În salate, adăugarea fructului de avocado va produce necesarul de calorii pentru o masă sățioasă
  • Tăiat în jumătate și pus pe grătar 2-3 minute, stropit cu suc de lămâie și ulei de măsline

Rețete cu avocado

Tostada de avocado cu mazăre boabe

Guacamole cu prune uscate de California

Pistachiomolé

Burrito Bowl cu somon sălbatic de Alaska, guacamole, salsa de roșii și salată mexicană

Surse: healthline.com, getpersonalgrowth.com, avocadobuddy.com, specialityproduce.com

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!