august 2022

Superputerea cartofilor: versatilitate și sustenabilitate

Piure, copți, la grătar sau prăjiți - metodele de preparare a cartofilor sunt nelimitate! Leguma rădăcinoasă și bogată în amidon poate fi găsită în diverse forme și dimensiuni, precum și într-o gamă largă de culori. În timp ce cartofii au devenit un aliment de bază în culturile din întreaga lume, mulți dintre consumatori consideră această rădăcinoasă indispensabilă din dietă. Statele Unite reprezintă unul dintre cei mai importanți producători de cartofi din lume, fiind țara de origine a multor experți în producția și sustenabilitatea acestei culturi. Descoperă modul în care se produc cartofii de origine SUA și numeroasele posibilități pe care le oferă în bucătărie!

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Dacă arunci un ochi pe harta Statelor Unite, îți vei da seama rapid că această legumă este cultivată în aproape fiecare stat. Originari din regiunea andină a Americii de Sud, cartofii au devenit a patra cea mai mare cultură alimentară din lume, după orez, grâu și porumb. Datorită terenurilor fertile și expertizei agricole, culturile s-au extins în toată țara, industria dezvoltându-se în mod special în statul Idaho. De altfel, SUA revendică poziția de lider mondial în producția și procesarea cartofilor, iar consumatorii sunt adesea surprinși să afle că majoritatea fermelor locale sunt deținute de familii.

Cultivați cu grijă față de mediul înconjurător

Producția de înaltă calitate a cartofilor din Statele Unite este rezultatul dăruirii și abordării inovatoare a fermierilor, dar și a practicilor de cultivare sustenabilă. Multe dintre fermele de cartofi din Statele Unite sunt deținute de familii, ceea ce face ca tehnicile de cultivare și recoltare să fie influențate de experiența și priceperea generațiilor anterioare. Cultivatorii de peste ocean sunt mândri de produsele lor și se consideră responsabili de protejarea terenurilor agricole, fapt ce îi determină să minimizeze impactul culturilor asupra naturii. Printre practicile de protejare a mediului înconjurător utilizate în prezent de industria cartofilor din SUA se numără metodele de agricultură biotică, controlul natural al dăunătorilor și plantarea de culturi complementare.

Fermierii de cartofi din State folosesc doar tehnici de cultivare sustenabilă pentru a asigura culturi sănătoase generație după generație. Îngrijirea solului reprezintă un angajament pe care și-l asumă pe tot parcursul anului și implică adăugarea de compost, rotația culturilor și creșterea culturilor de acoperire. Toate acestea reduc eroziunea și adaugă în mod natural substanțe nutritive în sol.

Asociația Potatoes USA

Pe lângă tehnicile de cultivare prietenoase cu mediul, fermierii sunt obligați să îndeplinească standarde specifice pentru a garanta înalta calitate a produselor. De la programe de ameliorare a plantelor (procese de obținere a unor noi soiuri) și certificări de semințe, până la gestionarea meticuloasă a solului și culturilor sau la tehnicile atente de recoltare și depozitare – există multe direcții și reglementări pentru cultivarea cartofilor. În consecință, produsele din cartofi SUA sunt calitative, consistente și variate.

Departe de a fi banali

Cartofii nu sunt gustoși doar prăjiți sau piure. Există mai multe moduri de a-i prepara și adopta în dietă. În plus, varietatea tipurilor de cartofi oferă o gamă largă de arome ce pot fi adaptate diverselor gastronomii.

Cartofii Russet, cunoscuți pentru coaja lor groasă și mijlocul pufos, pot fi savurați în mai multe moduri – copți, la tigaie, piure sau la cuptor. Integrarea cartofilor roșii în supe, tocane și salate scot la iveală o aromă dulce, subtilă. Pregătirea pe grătar, în schimb, aduce un gust intens, asemănător cu cel de nucă. Coaja aurie a cartofilor galbeni ascunde o aromă ușor dulce, caramelizată, de care te poți bucura atunci când îi prăjești sau îi prepari la cuptor și pe grătar. Cei mov sunt, de asemenea, o încântare vizuală în orice farfurie.

Fie că e preparată cu cartofi mov, roșii, albi sau galbeni, salata de rucola cu cartofi la grătar este o variantă ușoară și sănătoasă de a integra cartofii în mesele zilnice din orice perioadă a anului. S-ar putea să fii surprins, însă cartofii nu sunt potriviți doar pentru prânz și cină: Amestecul de cartofi, fasole neagră și mangold este o opțiune sățioasă de mic dejun, ce îți va oferi energie pentru întreaga zi. Potențialul acestor legume depășește așteptările multora! Într-o notă surprinzător de dulce, cartofii pot fi folosiți și pentru prepararea unor deserturi gustoase și fără gluten, precum rețeta de Brownie din cartofi dulci mov.

Sunt recunoscător că mă trezesc în fiecare zi și lucrez în această industrie. Mă bucur de versatilitatea acestei legume, fiecare dintre noi are un preparat din cartofi pe care îl iubește!

Eric Halverson de la Black Gold

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!