November 2021

Murături de casă – Cum să pui la murat alimentele preferate

A pune la murat legume, fructe sau cărnuri este una dintre cele mai vechi metode de conservare a alimentelor. Murăturile oferă o varietate de oportunități culinare, aducând arome și texturi unice preparatelor. Află cum se pun la murat alimentele preferate și bucură-te de rețetele noastre delicioase din articolul de mai jos!

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Murăturile au numeroase beneficii. Alimentele pot fi păstrate mult mai mult timp, oferindu-ți posibilitatea de a te bucura de fructele și legumele de sezon pe tot parcursul anului. Când vine vorba despre experiențele culinare, murăturile încurajează creativitatea atât în arome, cât și în texturi. Poți pune la murat atât fructe și legume, cât și carne sau pește. Următoarele sfaturi se bazează pe metoda de murat în oțet: un  proces simplu ce presupune cufundarea într-o soluție acidă, de regulă oțetul.

Ingredientele și ustensilele de bază pentru murături:

  • Borcane de sticlă cu capac;
  • Oțet cu o concentrație de alcool de aproximativ 6%. Este necesar ca oțetul să aibă o aciditate de cel puțin 5% pentru a putea acționa drept conservant. Poți alege orice fel de oțet, în funcție de preferințe și de gustul și culoarea pe care vrei să le obții. De cele mai multe ori se folosește atât oțetul alb sau oțetul din vin alb (care nu afectează culoarea), cât și oțetul din cidru, cu arome mai ușoare (care tinde să închidă culoarea);
  • Sare, fiind recomandată cea specială pentru conservare și murături. Evită reducerea cantității de sare întrucât proporția corectă dintre aceasta și alte ingrediente va determina un proces de fermentare propice;
  • Zahăr;
  • Apă;
  • Condimente sau verdețuri, după gust. Pentru un plus de aromă înainte de conservare, se poate pune un tifon cu condimente în soluția de murat;
  • Orice alimente, de la fructe și legume proaspete, până la carne și pește.

Pași simpli pentru a pune legume la murat cu oțet

Rețetele de murături variază în funcție de produsul ales și gustul pe care îți dorești să îl obții în final. Dintre numeroasele tehnici de pus murături, cele pe bază de oțet sunt considerate mai rapide. Acidul acetic din oțet crește și aciditatea legumelor, ajutând la eliminarea microorganismelor ce pot cauza alterarea.

Ți-am pregătit un ghid simplu pentru a face murături în oțet:

  1. Spală legumele și taie-le cubulețe;
  2. Fierbe-le puțin în apă cu sare, scoate-le și lasă-le să se răcească;
  3. Fierbe toate ingredientele pentru soluția de oțet conform rețetei;
  4. Așează legumele într-un borcan cu verdețuri, usturoi sau condimente;
  5. Toarnă amestecul de oțet fierbinte peste legumele din borcan;
  6. Lasă borcanul să se răcească și apoi depozitează-l în frigider.

Când pui alimente la murat, este important să reții faptul că trebuie să existe un nivel minim și uniform de aciditate. Evită folosirea oțetului a cărui aciditate nu o cunoști. În general, proporția de oțet, aliment și apă dintr-o rețetă nu trebuie schimbată.

3 rețete delicioase de murături

Există numeroase tipuri de murături pe care le poți prepara foarte ușor. Următoarele rețete îți prezintă trei produse diferite pe care e musai să le încerci: năutul, perele și somonul roșu.

Năut murat

Năutul este un ingredient des întâlnit într-o varietate de preparate și se poate savura fiert, copt și…murat! Această rețetă delicioasă combină gustul acrișor al murăturilor cu ingrediente savuroase precum ardei jalapeño, coajă de lămâie, usturoi, turmeric și chimion. Combină năutul murat cu salata favorită, legume sau alături de fripturi și preparate de pui.

Pere Seckel murate

Seckel este un soi de pere micuțe, durdulii, rotunde, cu un trunchi mic și codițe scurte. Fiind cele mai mici dintre perele cultivate în scop comercial, perele Seckel sunt incredibil de dulci, atât de dulci încât uneori sunt numite „pere de zahăr”. Aceste pere murate pot fi servite imediat, dar vor prinde din ce în ce mai multă aromă odată cu trecerea timpului. După spusele celui ce a creat rețeta, Brook Hurst Stephens de la Learn to Preserve, aceste pere ușor piperate adaugă un plus de savoare platourilor de brânzeturi și fripturilor, în special de pui și porc.

Somon roșu murat cu ceapă roșie și sfeclă

Pe lângă fructe și legume, este posibil să conservi și peștele preferat. Acest borcan de murături ce aduce împreună sfecla, ceapa roșie, mărarul și deliciosul somon de Alaska va completa perfect orice preparat.

Caută somonul SUA la partenerii noștri online – Groenlanda, Alfredo Seafood, Negro 2000 și Ocean Fish– sau pe Freshful și în hypermarketurile din România.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!