septembrie 2022

Perele SUA: tot ce trebuie să știi despre acest fruct de sezon

Știai că 88% din recolta de pere proaspete din Statele Unite este produsă în Oregon și Washington? Fie că sunt tari sau moi și suculente, cele zece soiuri de pere din SUA au culori, arome și texturi distincte. Află mai multe despre diversele soiuri de pere și descoperă versatilitatea acestui fruct care poate satisface orice gust.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Tărâmul perelor din nord-vestul Pacificului

Solurile vulcanice, zilele lungi și calde și nopțile răcoroase din nord-vestul Pacificului creează climatul ideal pentru cultivarea perelor. Peste 800 de familii de fermieri lucrează pe tot parcursul anului în livezi ce se întind pe terenurile bogate din valea râurilor Yakima sau Rogue, fiind irigate de apele curgătoare alimentate de topirea zăpezii din Munții Cascadelor.

Cele zece soiuri de pere SUA sunt cultivate în munții, văile și râurile din Washington și Oregon. Având în vedere că perioadele de disponibilitate diferă în funcție de soi, se poate spune că perele produse în Statele Unite se află în plin sezon în majoritatea anului.

Oregon și Washington produc 87% din producția de pere proaspete din Statele Unite. Doar fructele cultivate în aceste zone sunt comercializate sub titulatura de Pere SUA.

USA Pears

O privire de ansamblu asupra soiurilor de pere SUA

Perele Bartlett (sau Williams) sunt cele mai cunoscute în nord-vestul Pacificului. Atunci când sunt coapte, au o aromă dulce și o coajă de un galben strălucitor.

Înalte și elegante, perele Bosc au coaja maro și impresionează prin textura crocantă și gustul dulce, asemănător cu mierea. Un alt soi cultivat pe scară largă în regiune este Anjou, cunoscut pentru suculență și gust dulce, cu note citrice. Cele roșii de Anjou au o textură aparte, aromă proaspătă și ușor picantă.

Există, de asemenea, alte două tipuri de pere roșii care atrag atenția prin aspectul lor vibrant. Perele Starkrimson au o coajă purpurie, strălucitoare și un gust floral inconfundabil. Totodată, cu precădere în perioada august-decembrie, perele Red Bartletts sunt foarte suculente și dulci.

Iubitorii perelor mai tari ar trebui să încerce soiul Comice, suculent și cu textură cremoasă. Perele Concorde sunt, de asemenea, tari și au o aromă vanilată. Micuțe, dar cu un gust dulce puternic, perele Seckel au mare succes în rândul copiilor. Nu în ultimul rând, fructele din soiul Forelle au o textură tare și un gust ușor picant.

Totul despre coacerea perelor SUA

Perele sunt printre puținele fructe care nu se coc în copac. Ele sunt recoltate la maturitate, dar când nu sunt complet coapte. Dacă sunt lăsate la temperatura camerei, se coc treptat, din interior spre exterior, devenind suculente și dulci.

Soiurile Bartlett, Red Bartlett și Starkrimson își schimbă culoarea pe măsură ce se coc. Cele Bartlett trec de la verde la galben, în timp ce perele roșii capătă o culoare și mai intensă. Cu toate acestea, schimbările de culoare ale celorlalte tipuri nu sunt atât de vizibile pe măsură ce se coc.

Deci, cum știi când o pară este suficient de coaptă și atinge nivelul maxim de dulceață și suculență?

Îți vindem un pont: pentru a-ți da seama că este complet coaptă, verifică-i „gâtul”! Dacă poți exercita o ușoară presiune în apropierea tulpinii, atunci cu siguranță este coaptă.

Comunitățile de cultivatori care culeg perele manua

Oamenii din spatele perelor SUA provin din toate tipurile de medii. Unii dintre ei sunt deja la a patra generație de cultivatori, în timp ce alții au intrat în industrie mult mai târziu.

Cultivatorii de pere din nord-vestul țării au experiență în domenii vaste precum cel al științei, al învățământului sau al agriculturii, ceea ce aduce o contribuție individuală la scopul final comun de a produce cele mai bune fructe din lume!

Rețete cu pere pentru toate gusturile

Falafel din pere și nuci

Plin de arome, falafelul de pere și nuci poate impresiona cu ușurință invitații, indiferent dacă îl propui ca aperitiv, garnitură sau fel principal. Preparată cu pere Anjou coapte, această rețetă încântătoare oferă clasicului falafel un twist modern datorită fructelor dulci și nucilor de California. Semințele de pin prăjite, lintea portocalie, tahini-ul crud, pătrunjelul proaspăt și condimentul Baharat fac parte din lista de ingrediente savuroase.

Pere delicioase prăjite cu ceapă roșie și brânză Halloumi

În căutarea unei garnituri care să îți satisfacă atât poftele dulci, cât și pe cele sărate? Propunem o rețetă simplă ce combină perele dulci Bosc și Anjou, ceapa, cimbrul sau brânza cremoasă Halloumi. Realizat de Amanda Paa (Heartbeet Kitchen), preparatul este dovada faptului că soiurile produse peste ocean pot fi foarte ușor combinate cu arome sărate.

Budincă de chia, pere și cocos

Perele sunt fie preparate pe grătar, fie poșate, coapte, prăjite, iar lista poate continua. Cu toate acestea, să nu uităm că fructele de sezon pot fi savurate și în starea lor naturală, proaspete și zemoase. Dense în nutrienți și răcoritoare, sunt fructul de sezon ideal pentru a-ți începe ziua în forță.

Rețeta de budincă de chia, pere și cocos, propusă de May Zhu, este preparată cu pere Anjou roșii și verzi, plus 5 ingrediente suplimentare din cămară. Budinca de chia este plină de grăsimi bune și fibre, ceea ce o face excelentă pentru o gustare sau un mic dejun gustos și sățios.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!