august 2021

Cum sunt cultivate și recoltate merișoarele?​

În Statele Unite, merișoarele sunt asociate cu Ziua Recunoștinței, dar sunt savurate de regulă deshidratate, ca topping pentru batoanele granola, în produse de patiserie sau sucuri. Poate știi deja cum arată aceste mici fructe de pădure sau ce gust au, dar ai idee cum sunt cultivate și recoltate? Citește mai departe pentru a afla!

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Merișoarele americane sunt fructe de pădure care își au originile în America de Nord. Nativii americani foloseau merișoarele în alimentația lor încă din 1550. Ei au învățat pelerinii cum să gătească cu fructe de pădure. Merișoarele au o importanță culinară enormă în Statele Unite și sunt puține rețete de Crăciun sau Ziua Recunoștinței din care lipsesc.

Aceste fructe de pădure roșii sunt cultivate în Massachusetts, Wisconsin, Washington, Oregon și New Jersey. Merișoarele au nevoie de sol nisipos și apă dulce din abundență. Aceste condiții ideale de cultivare sunt regăsite în zonele din nordul Statelor Unite.

Recoltarea merișoarelor are loc toamna, din septembrie până în noiembrie. Cultivarea se realizează pe vițe, prin bilonare în două feluri: uscată și prin inundare. Prin recoltarea uscată, care reprezintă doar un mic procent din proces, merișoarele sunt cultivate manual sau cu aparate mecanice asemănătoare cu mașinile de tuns iarba.

Recoltarea prin inundare

Majoritatea merișoarelor sunt crescute în turbării sau mlaștini. Fermierii inundă lanurile de merișoare până la o înălțime de 45cm, astfel încât nivelul apei să fie mai înalt decât cel al tufelor. Fructele sunt desprinse de vii prin aparate de recoltat mecanice, iar mai apoi, când plutesc la suprafață, sunt încărcate în camioane către o instalație de procesare. Merișoarele plutesc la suprafață datorită celor patru camere de aer ce le oferă suficientă flotabilitate. Prin prisma acestei metode de recoltare, mulți cred că merișoarele cresc în apă. Desigur că acest lucru nu este adevărat.

Peste 95% dintre aceste fructe de pădure sunt recoltate prin inundare și transformate în suc de merișoare, sos de merișoare sau merișoare uscate.

După acest proces nu se mai desfășoară alte activități pe lanurile de merișoare. Atunci când se apropie iarna, majoritatea mlaștinilor sunt inundate din nou pentru a crea un strat de gheață ce va proteja viile de vremea rea. Gheața ajută și la uniformizarea lanurilor, fapt ce stimulează creșterea odată cu topirea ei. Primăvara procesul se reia atunci când petalele se desprind de flori, lăsând în urmă mici muguri verzi care se vor transforma mai târziu în merișoare.

Merișoarele vor rezista în frigider cam trei săptămâni. Consumul acestor fructe de pădure acrișoare va aduce un plus de Vitamina C în alimentație. Adesea le vei găsi în gemuri, sosuri sau sub formă deshidratată. Foarte delicioase sunt și sosurile chutney sau cele simple din merișoare. Sosul chutney cu gutui și chili și chutney de scorțișoară Cassia cu merișoare SUA se potrivește de minune cu feluri de mâncăruri savuroase sau brânzeturi. Fructele deshidratate își păstrează aproape toți nutrienții și pot fi integrate în multe preparate, precum acești biscotti cu nuci pecan SUA.

Aruncă o privire și vezi procesul fascinant prin care aceste fructe de pădure sunt aduse din fermele Americane direct în farfuriile noastre.

Sursa: Cranberry Marketing Committee.

Caută merișoarele de origine SUA în hypermarketurile din România.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!