august 2021

Bon Appetit din Statul de-a pururi verde

Diversitatea culinară - începând de la mâncarea inspirată din bucătăria asiatic-americană și american-indiană, până la vinurile de excepție - a făcut statul Washington să-și câștige renumele de „tărâmul gurmanzilor”. Statul de-a pururi verde și-a obținut prestigiul culinar remarcabil prin nenumăratele vii și crame sau fructele de mare proaspete, precum somonul roșu din Oceanul Pacific. Te invităm să descoperi aromele bogate ale Washingtonului și să iei parte la experiența asocierii vinului într-un mod unic.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Statul Washington este localizat pe Coasta de Vest a SUA, se întinde de la granița Canadiană din nord, până la Idaho în est și Oregon în sud. Statul dispune de un spectru divers de climate și varietăți de struguri. Cuprinzând mai mult de 1,000 de vii, Washington este al doilea cel mai mare producător de vinuri premium din SUA.

Varietatea de struguri

Imigranții europeni au adus pentru prima dată strugurii în Washington în 1825. Afacerea a crescut rapid, dar a fost întreruptă brusc de Prohibiția din 1920. Astăzi, noi crame își deschid ușile constant, exportând vin în peste 100 de piețe internaționale.

Peste 70 de soiuri de struguri prosperă în diferite microclimate ale statului. Strugurele Riesling a fost unul dintre primii cultivați și este cunoscut pentru intensitatea sa obținută ca urmare a condițiilor meteorologice legate de recoltarea târzie. Cu toate acestea, soiul de struguri care exprimă cu adevărat caracterul special de vinificare al statului este Chardonnay. Spre deosebire de alte regiuni Chardonnay, soiul cultivat în statul Washington are note distincte de prospețime și delicatețe. Un vin mai generos cu note de nuci este produs din struguri Semillon, astfel că vinurile fructate, precum Sauvignon Blanc și Fume Blanc, devin din ce în ce mai populare. Cu toate acestea, Gewürztraminerul cu aroma sa tipică de ienibahar reprezintă povestea de succes a strugurilor albi ai statului.

Când vorbim de struguri roșii, soiul Cabernet Sauvignon este, fără îndoială, regele acestora. Este complex, fructat, cu note de fructe de pădure și ciocolată, obținut printr-un proces de maturare prielnic.

Dacă preferi un vin mai corpolent și oarecum mai bogat în tanini, Merlot este o alternativă foarte bună. Chiar dacă strugurii Syrah sunt nou-veniți în Washington, ei capătă popularitate datorită gustului bogat și condimentat, împreună cu ușoare note de cafea prăjită, coacăze negre și piele tăbăcită.

Un climat prosper

Deși doar cinci la sută din vinuri provin din statul Washington, acesta este a doua regiune viticolă ca mărime din Statele Unite și cel mai nordic punct de cultivare a strugurilor din regiune. Fără a fi subestimate, podgoriile din Washington nu sunt mai puțin remarcabile decât cele ale vecinilor de renume mondial din California.

Dincolo de Munții Cascadelor se află un climat foarte uscat cu peste 300 de zile de soare în fiecare an și sol extrem de fertil ce oferă condițiile perfecte pentru unele dintre cele mai bune vinuri din SUA. În ultimii ani, statul Washington a reușit să iasă din umbra Californiei. Deoarece există încă loc pentru creativitate în sectorul vitivinicol din SUA, viticultorii au o libertate mai mare de a experimenta soiurile și de a încerca lucruri noi. Pasionații de vin pot explora unele dintre cele mai bune locații din Primitivo, Sangiovese și Barbera. Această industrie este în curs de dezvoltare și merită să fie urmărită. Iubitorii americani de vin, care în trecut preferau să consume băuturi nobile din Lumea Veche, sunt dintr-o dată mult mai interesați de produsele locale.

Peisajul divers și microclimatele statului Washington împreună cu localnicii curioși și vizionari fac din acest stat un loc ideal și unic pentru cultivarea vinurilor de clasă mondială.

Urmărește-le povestea:

O asociere delicioasă în Washington

Dacă se întâmplă să fii iubitor de vin și mâncare deopotrivă, atunci statul Washington îți va satisface toate poftele culinare. Indiferent dacă este vorba de fructele de mare, de comunitatea de fermieri care cultivă ingrediente proaspete sau de versiunea de Teriyaki inspirată din Coreea, Washingtonienii au un mod unic de a combina mâncăruri clasice de renume mondial cu o experiență locală cu adevărat delicioasă.

Crabul Dungeness este un preparat sezonier care se regăsește în multe restaurante cu specific pescăresc în perioada decembrie – martie. Aroma dulce și delicată a crabului se potrivește perfect cu un pahar de Riesling local, mineralizat, cu note fresh, ce impresionează prin textura sa.

Dacă îți plac fructele de mare, atunci săratele stridii scoase din cochilie, capturate proaspăt din Oceanul Pacific, se vor potrivi la fix. Împreună cu un pahar de Chardonnay local, stridiile vor reprezenta un deliciu aparte de neuitat. Desigur, nu trebuie trecut cu vederea somonul, care este un preparat dominant pe coasta Pacificului. Există o mulțime de modalități de preparare pentru acest pește gustos – una dintre preferatele noastre fiind chiar savuroasele pizzete de somon.

Cauți o metodă clasică de a găti somonul? Atunci această rețetă de somon sălbatic de Alaska gătit lent va fi alegerea potrivită pentru tine.

Împreună cu fructele de mare, Washington oferă și un alt produs popular: merele. Trebuie să încerci o plăcintă cu mere, mai ales în regiunea estică a Washingtonului, unde se află multe livezi. Bucură-te de o plăcintă proaspătă de mere împreună cu vinul roșu preferat: clasicul Cabernet Sauvignon.

Poți găsi o gamă variată de vinuri americane la partenerii noștri – SmartDrinks, Vinimondo, Le Manoir, Wine Deals, Wine Point sau Lerida.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!