Trendurile alimentare ale anului 2023
Ce trenduri savuroase îți fac cu ochiul în noul an? Ce teme legate de alimentație...
Citește mai multaugust 2023
Statul Oregon îi încurajează cu fiecare ocazie pe iubitorii de vinuri să călătorească în tărâmul aromatic al vinurilor produse local! Nu există o modalitate mai bună de a savura un pahar de True Character din Oregon decât cu un fel de mâncare asortat perfect. Totuși, pentru unii, potrivirea dintre vinuri și feluri de mâncare poate părea o artă în sine. În cele ce urmează vei descoperi mai multe despre vinurile de Oregon și pairing-urile perfecte pentru acestea.
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-neDe mai bine de două decenii, industria vinului din Oregon și-a sărbătorit succesul în producerea de vinuri de clasă mondială prin organizarea unor activități, prânzuri și cine speciale, în care felurile de mâncare erau asortate cu unele dintre cele mai bune vinuri de la una dintre cele 995 de crame locale.
În ultimii 50 de ani, industria vinului de Oregon a avut o creștere remarcabilă, mai ales în privința vinurilor Pinot Noir. De altfel, aici se găsește unul dintre cele mai bune Pinot-uri din lume. Situat în partea de nord-vest a Statelor Unite, Oregon este considerat o destinație preferată a iubitorilor de vin. Motivul pentru care vinurile sunt considerate de înaltă calitate nu mai este de mult un secret: coasta Pacificului pune la dispoziție combinația ideală de soluri bogate și un climat favorabil.
Oregon este format din 5 regiuni majore de cultivare: Rogue, Applegate, Umpqua, Willamette Valley și Columbia River Valley. În ceea ce privește numărul de crame, ocupă locul al treilea în Statele Unite, pe locul întâi situându-se California.
Willamette Valley, una dintre cele mai mari regiuni viticole din Oregon, este cunoscută și sub numele de „Valley of Flavor”. Situată între Oceanul Pacific și Munții Cascade, viticultorii au aici condiții ideale datorită pantelor muntoase însorite și răcoroase, zilelor lungi și plăcute de vară și solului vulcanic și fertil. În 1966, în Willamette Valley au fost plantate primele vițe de Pinot Noir și Chardonnay, împreună cu primele vițe de Pinot Gris din întreaga Americă. De atunci, atât Pinot Noir, cât și Pinot Gris au fost cele mai bine vândute soiuri.
În prezent, soiul Pinot Noir reprezintă aproximativ jumătate dintre strugurii cultivați în Oregon. Chiar dacă a durat câteva decenii pentru ca acest soi să devină iubit de cei din afara granițelor statului, astăzi Oregon este unul dintre principalele regiuni producătoare de Pinot din lume.
Sunt atât de multe de descoperit în regiunea viticolă din oregon. Nu știi de unde să începi? Iată câteva vinuri care vor aduce aromele din Oregon direct la tine în pahar.
Puiul fript Forestiere – „de pădure” – este un preparat francez care se potrivește de minune cu un vin terroir, precum Oregon Pinot Noir. Bucătarul Chef Aaron Barnett, de la St. Jack din Portland, a perfecționat rețeta. Aromele specifice Pinotului din Oregon vor vor fi potențate de amestecul de cimbru, nucșoară, șalotă și ciuperci, iar puiul nu va acapara gustul delicat al vinului așa cum ar face multe dintre cărnurile roșii.
Pinot Noir este un soi important în Oregon. Acesta acoperă întreaga gamă de fructe roșii și negre, adesea accentuate de o aromă picantă și intensă, care aduce aminte de scorțișoară, dafin sau mentă. Pinot-urile din Oregon sunt de obicei mai proaspete, cu o aciditate mai mare și au note intens fructate.
Pe lângă carnea albă, Pinot Noir se potrivește bine și cu preparate reci pe bază de legume, leguminoase sau ciuperci.
Servit la o temperatură potrivită, versatilul vin roșu de Oregon este de asemenea potrivit ca aperitiv alături de gustări cu brânză sau canapés.
Există multe alte rețete care complimentează Pinot Noir-ul și celelalte soiuri diferite de vin din Oregon. Totul constă în găsirea unui echilibru între arome și gusturi, corpolența vinului și „greutatea” felului de mâncare. Unele vinuri puternice pot copleși un fel de mâncare delicat și viceversa.
Tot în Portland, bucătarul Jason French, de la Ned Ludd, a creat o rețetă savuroasă care se potrivește de minune cu un Riesling de Oregon: paste cu mazăre, creveți și șuncă.
Dacă nu consumi întreaga sticlă de vin înainte de masă (sugestie făcută de Jason), vei fi extrem de încântat de această combinație.
Un Riesling de Oregon sec se potrivește și accentuează multitudinea de arome din felul de mâncare. Dulceața din mazăre, șunca și baza de smântână vor fi echilibrate de o aciditate intensă, în timp ce garnitura de lămâie și pătrunjel va evidenția notele citrice și ierboase ale Riesling-ului.
Riesling-ul de Oregon încă nu s-a făcut remarcat în totalitate, dar merită o atenție majoră, deoarece aciditatea acestuia conferă fiecărei înghițituri echilibru, energie și poate fi consumat cu ușurință.
Acest vin este cel mai adesea sec sau demisec, având o aromă puternică, florală și fructată. Alte arome frecvent întâlnite conțin piersici, mere și pere.
Ești în căutarea unei salate răcoritoare și sățioase care să se potrivească cu un pahar rece de Chardonnay? Salata cu radicchio la grătar și fasole Cannellini, preparată de bucătarul Kristin Marchesi de la Montinore Estate din Forest Grove, ar putea fi rețeta potrivită pentru tine!
Aroma ușor amară de radicchio face din această salată un preparat special. Combinația cu fasole cannellini și roșii oferă o aromă puternică acestui fel de mâncare. Adesea cu miros de mere, lămâi, piersici sau fructe tropicale, Chardonnay-ul de Oregon are o aciditate fantastică și echilibrată, care se potrivește cu această salată aromată.
Chardonnay-urile reci, cum sunt cele produse adesea în Oregon, sunt inspirate de vinurile albe din Burgundia și pot fi foarte diferite de băuturile maturate în stejar din California. Aciditatea și mineralitatea complementează elementele vegetale și uleiul, în timp ce consistența oferă textura necesară pentru a susține carbonizarea radicchio-ului.
Pairingurile de vinuri nu trebuie să fie doar pentru preparate sărate. Tarta cu struguri de Oregon, concepută tot de Kristin Marchesi, se potrivește perfect cu un pahar de vin spumant. Nu doar că un vin spumant cu gust proaspăt va face față fructelor și zahărului din tartă, dar se va potrivi foarte bine cu crusta aurie și fragedă.
Crocantă la exterior și fructată în interior, acest preparat cu struguri și foietaj se gătește rapid și este un desert fantastic pentru o masă de weekend.
Cu forma sa rustică și gustul aromat, tarta de struguri din Oregon este un deliciu perfect pentru o reuniune cu prieteni dragi. Fii sigur că folosești struguri fără sâmburi, astfel încât să obții cea mai bună textură după coacere!
Oricare ar fi soiul tău favorit de vin, te invităm să celebrezi alături de noi vinurile de Oregon și să ciocnim un pahar! Cheers!