martie 2024

Evoluția băuturilor spirtoase artizanale din Texas: cum își croiesc distileriile din Texas viitorul

Statul Lone Star găzduiește 181 de distilerii, ceea ce face ca Texas să fie al patrulea cel mai mare producător de băuturi spirtoase din Statele Unite. În ultimul deceniu, distileriile artizanale din Texas au înregistrat o creștere rapidă.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Mike Cameron, Fondator al Devils River Whiskey, accentuează faptul că Legea Modernizării Băuturilor Artizanale (CBMA) este unul dintre factorii care a generat această creștere. „Aplicată în anii 2018 și 2019, adoptarea de către guvernul federal a Legii CBMA a reprezentat un sprijin financiar pentru berari, producători de vin și distilerii. Aceasta presupunea reducerea taxei federale de acciză de la 13.50$ la 2,70$ pentru fiecare galon de alcool distilat. În plus, prin adoptarea acestei legi, mai multe distilerii din Texas au reușit să ofere noi locuri de muncă, să achiziționeze echipamente noi și să ofere asigurări de sănătate și beneficii de pensie pentru angajații lor. De asemenea, a permis distileriilor din Texas să investească mai mult în proiecte de extindere, care contribuie la generarea unei creșteri financiare datorită turismului din statul nostru”, explică Mike Cameron.

Craft Beverage Modernization Act s-a prelungit cu un an în decembrie 2019 și apoi a devenit permanent în decembrie 2020.

Cereale, apă, climă și multe altele – impactul mediului și al agriculturii asupra distileriilor artizanale din Texas

Texas este al treilea stat din SUA în ceea ce privește producția de whiskey și primul în ceea ce privește producția de vodcă. Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare.

„Locuitorii din Texas sunt foarte mândri de statul Lone Star, iar obiceiurile lor de cumpărare reflectă aprecierea față de tot ce e texan. De fapt, potrivit Departamentului de Agricultură din Texas (TDA), 97% dintre consumatorii texani consideră că produsele lor sunt superioare celor naționale, importate”, susține Mike Cameron. Această mândrie a determinat crearea unor parteneriate solide cu fermieri din întregul stat, care nu furnizează doar porumb, grâu, secară și orz pentru producția de whiskey, dar și citrice locale, lavandă, nuci pecan și chiar specii ale plantei Artemisia pentru a face alte băuturi spirtoase interesante.

O analiză detaliată asupra distileriilor artizanale texane arată că multe dintre ingredientele folosite în producția băuturilor spirtoase sunt originare din Texas. După cum sugerează și numele, Devils River Whiskey este obținut folosind apă naturală filtrată prin intermediul unor roci calcaroase din râul Devils River, aflat în sud-vestul Texasului. O sursă de apă considerată a fi una dintre cele mai pure din Texas.

Pe lângă apă, climatul variat din Texas contribuie la creșterea și maturarea ingredientelor pentru băuturile spirtoase. De exemplu, Firestone & Robertson au creat un bourbon TX Straight cu cereale obținute exclusiv din porumb, grâu și orz, cultivate în Texas. Mai mult, fermentarea whiskey-ului se realizează prin intermediul unei tulpini de drojdie dintr-un nuc pecan texan. Datorită conexiunilor puternice cu comunitatea fermierilor locali și a gamelor variate de produse, distileriile din Texas au oportunitatea de a inova în crearea băuturilor spirtoase și de a experimenta cu arome din ingredientele locale de calitate superioară.

Dincolo de ingrediente, băuturile spirtoase își obțin caracterul din locul în care se învechesc. „Avantajul învechirii whiskey-ului în clima caldă din Texas este dublu. În primul rând, temperaturile ridicate din Texas cresc presiunea barometrică din interiorul butoiului de stejar pentru whiskey, care intră apoi în țevile butoiului. Datorită faptului că rămâne mai mult timp în lemnul butoiului, whiskey-ul reține mai multe zaharuri, vanilie și lignină din lemn, ceea ce, la rândul său, conferă o aromă mai intensă, bogată și mai îndrăzneață.” – mai spune Mike Cameron.

Nu e un secret că whiskey-ul are un gust diferit în funcție de climatul în care a fost maturat. De la cel cald până la cel subtropical umed, climatele din acest stat contribuie la diversitatea whiskey-ului texan. Același whiskey maturat în diferite zone din Texas este posibil să aibă o aromă diferită în funcție de mediul în care a fost depozitat. Atât producătorii de băuturi spirtoase, cât și pasionații de whiskey vor considera cel mai probabil că aceste diferențe sunt importante pentru întreaga mentalitate ce stă la baza gustului specific unei anumite regiuni.

Mike Cameron susține și că „al doilea avantaj al maturării whiskey-ului în Texas constă în faptul că întregul proces este accelerat în mod natural. Poate ajunge chiar la jumătate din timpul obișnuit, în comparație cu alte regiuni mai sezoniere din Statele Unite.” Ne raportăm astfel la un alt avantaj care, cu siguranță, a jucat un rol în creșterea explozivă a băuturilor spirtoase locale artizanale din Texas.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!