v

iulie 2022

New England IPA: povestea berii artizanale născute în SUA

Berea are foarte multe povești de spus. Ba chiar putem spune că berea în sine este o poveste care începe în urmă cu mai bine de 5.000 de ani, atunci când sumerienii foloseau berea ca un fel de monedă. Atât de prețioasă și, în același timp, de populară era.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Ce lung drum a parcurs berea de atunci până acum! Dacă sumerienii consumau o bere slab alcoolizată și plină de impurități (motiv pentru care foloseau niște tuburi de bambus ca să o poată bea), acum avem în jur de 1.000 de tipuri de bere oficial recunoscute. Atât de diversă și de ofertantă este piața berii!

Unul dintre aceste tipuri de bere este New England IPA. Sau, cum este cunoscută în lumea amatorilor „profesioniști” de bere, NEIPA. O bere născută în SUA, una tânără, care abia în 2018 a fost recunoscută oficial de Brewers Association.

Istoria NEIPA

NEIPA a avut o „naștere” grea, plină de controverse. Și încă există voci care contestă atât denumirea sa, cât și încadrarea într-o altă categorie, una, practic, creată special pentru ea. „Este, de fapt, un IPA, de ce să creăm o nouă categorie pentru berea asta, când, de fapt, categoria există?”, susțin ei.

Însă cei care contestă NEIPA sunt deja în minoritate. Și, tot mai mult, argumentele lor de ordin tehnic nu mai sunt ascultate de public. Care, din 2018 încoace, a început să se îndrăgostească din ce în ce mai tare de acest stil de bere.

Revenind la începuturi, numele „tatălui” acestei beri este John Kimmich. A făcut o IPA clasică, dar nu a mai filtrat-o și nici nu a mai pasteurizat-o. Ca un experiment. Ceea ce a ieșit a fost atât de bun încât John a decis să continue experimentele.

Asta se întâmpla prin 2004, în Vermont. A durat 14 ani ca NEIPA să fie acceptată cu „acte în regulă” în lumea mare a berii.

The Alchemist este denumirea făbricuței de bere unde John a creat această bere, însă care a fost distrusă integral de uraganul Irene și reconstruită în altă parte. Totul pentru ca povestea NEIPA să poată continua.

Caracteristicile NEIPA

Caracteristicile NEIPA

Primul lucru care sare în ochi la NEIPA este culoarea. Un galben spălăcit, cum îi spun unii. Dar culoarea este dată de consistența berii: densă, mai spumoasă, cu un corp mai pronunțat.

Amatorii de bere i-au găsit și o poreclă: Haizy. Adică… cețoasă. De multe ori, dacă mergi în berării, o să auzi comanda aceasta: „Dă-mi o Hazy”. La NEIPA se referă.

Caracteristica „cețoasă” vine din faptul că rețeta originală presupune nefiltrare (adică găsești în bere urme de malț și hamei) și nepasteurizare (berea „trăiește” în continuare și în ea se produc diverse reacții chimice).

Din punct de vedere al gustului, în NEIPA simți o combinație foarte interesantă de amăreală (dată de hameiul folosit în cantități mult mai mari decât media) și multe arome de fructe (care vin atât de la hamei, dar și de la nefiltrare).

Recomandarea noastră

Regula de bază la bere este aceasta: nu e bun ce place tuturor, e bun ce îmi place mie. Ceea ce îți recomandăm să faci? Să testezi. Și apoi să decizi dacă NEIPA este pe gustul tău sau nu.

Încearcă o Neipa de la prietenii Berero Store!

Întrebări frecvente:

Q: Ce face berea artizanală IPA unică?

Berea artizanală IPA este cunoscută pentru o calitate amară datorită cantității mai mari decât media de hamei pe care o conține, dar există mai multe aspecte care o fac unică. Notele de fructe și citrice abundă în aceste băuturi și, în funcție de opțiunea pe care o alegi, este posibil să găsești arome de grepfrut, portocale și chiar note mai pământoase, cum ar fi pinul.

Q: Cât de sănătoasă este berea IPA?

Indian Pale Ale (IPA) și alte beri cu malț bogat în orz sunt cele mai bune surse de siliciu. Siliciul nu numai că ajută la formarea oaselor, ci ajută și la menținerea sănătății lor. Un alt mineral găsit în bere este acidul ortosilicic. Acest mineral ajută organismul să se metabolizeze mai ușor.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!