Brunch-ul perfect pentru 8 Martie
8 Martie se apropie cu pași repezi și suntem în mijlocul pregătirilor pentru a oferi...
Citește mai multAugust 2021
O băutură alcoolică ce nu ar trebui să lipsească din niciun bar este whiskey-ul american. Este un clasic desăvârșit, nu numai pentru gustul său complex, dar și pentru istoria sa încărcată ce se află în strânsă legătură cu Statele Unite. Cine ar fi crezut?
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-neDealurile verzi cu oi împrăștiate ici și colo, pub-uri neobișnuite și sunetul inconfundabil al unui cimpoi – imagini tipice ale Scoției care ne vin adesea în minte când ne gândim la whiskey. Cu toate acestea, Scoția nu este singurul loc care are o tradiție îndelungată de a produce băutura delicioasă de culoarea chihlimbarului. De secole, distilatorii americani au experimentat diferite arome printr-o serie de cereale precum porumbul, grâul, orzul și secara pentru a crea whiskey-uri americane unice care sunt prețuite în întreaga lume. De fapt, 65% dintre toate exporturile de băuturi alcoolice din SUA sunt de whiskey, iar mai mult de jumătate din producția de whiskey este exportată în Europa. Deci, cum a reușit whiskey-ul să se dezvolte în Statele Unite și ce ar trebui să știe fiecare iubitor al băuturii?
Când vine vorba de whiskey, diferitele denumiri ale băuturii pot provoca confuzie. Cu toate acestea, la o privire mai atentă, limbajul whiskey-ului este destul de simplu de descifrat. Whiskey este termenul umbrelă pentru o băutură distilată din cereale. Whiskey-ul se numește scotch sau bourbon în funcție de regiune sau de procesul de producție. Scotch-ul este – după cum exprimă și numele – distilat, depozitat și îmbuteliat în Scoția. Bourbon-ul, pe de altă parte, este produs în Statele Unite. Diferențele în ceea ce privește gustul sunt determinate de utilizarea diferitelor tipuri de cereale, precum și de cerințe diferite în ceea ce privește maturarea în butoaie de lemn.
Cunoștințele inițiale despre procesul de distilare au fost aduse în Statele Unite de către imigranții scoțieni, irlandezi și germani. Din acel moment, Statele Unite au devenit parte a istoriei whiskey-ului.
Whiskey-ul american a avut o importanță economică, culturală și socială în istoria Statelor Unite încă de acum 400 de ani, atunci când colonistul englez George Thorpe a distilat pentru prima oară un lot de whiskey din porumb în Virginia.
Distilled Spirits Council
La început, distilarea whiskey-ului nu era numai o modalitate de a satisface setea coloniștilor de alcool, ci și un mod eficient de a folosi cerealele rămase înainte de a se strica. La sfârșitul anilor 1700, mii de distilerii de cereale puteau fi găsite în New York, Pennsylvania, Virginia și Maryland. Cu surplusul lor de secară, orz, grâu, porumb sau amestecuri de cereale fermentate, fermierii americani se aflau în plină expansiune a producției de whiskey. Popularitatea producătorilor de whiskey nu s-a încheiat aici: chiar și fondatorul națiunii, George Washington, s-a alăturat industriei, conducând mai apoi cea mai mare distilerie de whiskey. În 1799, distileria sa din Virginia a produs aproximativ 42.000 de litri de whiskey.
Deși a existat un influx clar de producători de whiskey, industria a trebuit să facă față de-a lungul decenilor atât părților pozitive, cât și a celor negative. De exemplu, atât „Impozitul pe Whiskey” din 1791, cât și Prohibiția din anii 1920 au provocat vremuri dificile. Cu toate acestea, după fiecare decădere, afacerile cu whiskey au reușit să-și revină și să înflorească din nou. Astăzi, mărci renumite și mici producători oferă iubitorilor de whiskey o gamă largă de produse complexe și distinctive pentru SUA. Bourbon, Tennessee Whiskey, American Rye Whiskey și American Single Malt Whiskey sunt doar câteva alegeri populare dintr-o listă lungă de soiuri.
Totul a devenit oficial în 1964: Bourbon este recunoscut ca un produs distinctiv al Statelor Unite. Nu numai că whiskey-ul trebuie produs în SUA cu o concentrație de porumb de minimum 51%, dar trebuie să fie și maturat în butoaie de stejar noi, carbonizate, pentru a putea fi considerat Bourbon.
Utilizarea porumbului este crucială pentru caracterul specific al acestui whiskey, oferind bourbonului o aromă fină, blândă, cu note dulci. Porumbul a devenit principalul ingredient al Bourbonului datorită condițiilor climatice din Kentucky, unde majoritatea distilatorilor s-au dezvoltat și au preferat porumbul în loc de secară.
Whiskey-urile Bourbon și Tennessee au proceduri aproape identice. Cu toate acestea, cel din urmă trebuie să fie produs în statul Tennessee deoarece este filtrat prin cărbune de arțar înainte de maturarea în noi butoaie carbonizate. Acest lucru este cunoscut sub numele de “Lincoln County Process”.
Este important de reținut că nu orice whiskey american este Bourbon. Redobândindu-și popularitatea în ultimul timp, whiskey-ul de secară american este o altă opțiune savuroasă. Deoarece secara a fost cea mai răspândită cereală din America colonială, whiskey-ul de secară a fost cel mai căutat whiskey până în perioada Prohibiției.
Similar cu Bourbon, acest whiskey trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a-și câștiga renumele. Whiskey-ul de secară american trebuie să fie făcut din cel puțin 51% secară și, de asemenea, trebuie să fie maturat timp de cel puțin doi ani în butoaie de stejar noi, carbonizate. Băutura este definită de notele picante, ascuțite și aroma mai distinctă și uscată față de Bourbon.
Aditivii, aromele și coloranții nu pot fi adăugați în Bourbon, Tennessee Whiskey sau Whiskey-ul de secară. Aroma și culoarea provin în întregime din boabele cerealelor și din procesul de maturare.
Nu există un timp minim de maturare pentru Bourbon, Tennessee Whiskey sau Whiskey-ul american de secară. Cu toate acestea, cele trei tipuri de whiskey trebuie depozitate pe o perioadă nedeterminată în butoaie noi de stejar. Dacă sunt în proces de maturare mai mult de doi ani, pot fi desemnate drept băuturi „pure”.
Majoritatea whiskey-ului american comercializat în Europa este exportat de doar câțiva producători recunoscuți la nivel internațional, renumiți de-a lungul timpului. Cu toate acestea, în ultimii ani a existat o revoluție destul de mare în producția de whiskey din SUA: creșterea distileriilor mici, chiar „microscopice”. La începutul anilor 1980 nu existau mai mult de 100 de distilerii de orice fel înregistrate în Statele Unite, însă, până în 2020, numărul a crescut la peste 2.000 de distilerii.
Ceea ce este fascinant în acest proces este faptul că distileriile mici au dominat istoric SUA și în trecut. Înainte de Prohibiție (1920-1933), perioadă care a făcut ca producția, transportul și vânzarea de alcool să devină ilegale, existau zeci de mii de mici distilerii răspândite în toate statele – înființate încă de la ocuparea pământului american de către imigranții europeni. Fiecare regiune din SUA are propria sa tradiție de distilare, legată de originile europene ale coloniștilor săi originali, precum și de pământul și clima mediului local.
În timp ce distileriile artizanale și-au pus amprenta asupra Statelor Unite, multe mărci artizanale americane de whiskey rămân un mister pentru iubitorii europeni ai băuturii. Cu toate acestea, există unii experți și distribuitori de whiskey în Europa care au făcut posibilă savurarea băuturii americane în străinătate. Iată unii dintre furnizorii de whiskey SUA în Europa:
De la magazinele online la magazinele locale, Regatul Unit este plin de varietăți ale whiskey-ului. Printre distribuitorii americani de whiskey din Marea Britanie se numără Urban Drinks, Master of Malt și Whiskey Exchange. În centrul vibrantului Soho din Londra, Gerry’s Wines and Spirits oferă o varietate de whiskey american atât în magazin, cât și online. În mod similar, buticul de vinuri și băuturi spirtoase, Hedonism, comercializează peste 250 de tipuri de whiskey din SUA care pot fi savurate în locația Mayfair din Londra sau livrate acasă.
Pe măsură ce setea Bulgariei de băuturi spirtoase distilate continuă să crească, whiskey-urile din SUA sunt din ce în ce mai populare, iar importurile bulgare de whiskey cresc în fiecare an. Consumatorii bulgari consideră că produsele americane sunt de foarte bună calitate, în special segmentele premium, și sunt receptivi la produsele moderne și inovatoare. Cultura whiskey-ului din Bulgaria este încă în dezvoltare, dar diferite evenimente promoționale și activități educative contribuie la creșterea cunoștințelor și la dezvoltarea gustului consumatorilor. Există mai multe baruri dedicate whiskey-ului în Sofia (capitala Bulgariei), Plovdiv și Varna (următoarele două orașe ca mărime). Cele mai populare două baruri reprezentative din Sofia sunt Caldo și Masterpiece. În Plovdiv puteți savura sute de soiuri de whiskey în barul Sandak și în The Whiskey Library. Dacă vă aflați în Varna, nu ratați barul Tasting Room.
Beavis.bar și magazinul online Beavis.shop sunt dedicate dezvăluirii misterului și oferirii berlinezilor și europenilor acces la whiskey-ul din SUA. Dintre cele peste 1.000 de băuturi spirtoase de la micii producători artizanali, există 100 de whiskey-uri americane care se găsesc pe rafturile Beavis.bar din Berlin-Mitte. Pentru cei curioși să încerce whiskey-ul din SUA, magazinele germane Urban Drinks și Bottle Rocket au o gamă largă de băuturi care pot fi livrate în toată țara.
În timp ce unele dintre aceste magazine își livrează produsele în diferite țări europene, există o mulțime de alte magazine online și offline în toată Europa dedicate misiunii de a face cunoscut whiskey-ul american de înaltă calitate și în străinătate.
În Rusia, whiskey-ul aparține segmentului premium de alcool. Importurile reprezintă aproximativ 98% din piață.
Una dintre cele mai mari și mai renumite mărci de whiskey din Rusia este whiskey-ul Jack Daniel’s Tennessee. Alte mărci cunoscute de whiskey din SUA, vândute astăzi în Rusia, sunt Jim Beam și Maker’s Mark din Kentucky. Whiskey-ul american este disponibil în aproape fiecare bar și restaurant din țară. O varietate mare este prezentă în Metro C&C și Luxury Wine & Spirit.
Suntem siguri că îți vei aduce aminte de povestea whiskey-ului cu fiecare ocazie în care vei savura un pahar de Jack Daniel’s sau Jim Beam.
Q: Din ce e făcut whiskey-ul ?
A: Whiskey este o băutură alcoolică obținută prin distilarea malțului de orz, secară, grâu și chiar porumb fermentat.
Q: Câte calorii are un pahar de whiskey?
A: 100 de grame de Whiskey are 250 de kCal.