n

august 2021

Povestea de succes a vinului de pe Coasta de Vest

De ce este vinul de California atât de special? Unii spun că răspunsul se regăsește în istoria introducerii vinului în America și în schimbul de practici de vinificație dintre culturi. Alții spun că mediul și agricultura locală influențează aroma. Sau poate diferența constă în mentalitatea inovativă și sustenabilă de vinificație.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Dincolo de Atlantic: industria în dezvoltare a vinurilor

Italia, Spania, Franța – acestea sunt țările care ne vin de obicei în minte atunci când ne gândim la cele mai bune vinuri, dar nu doar țările din Sudul Europei s-au specializat în arta viticulturii. Statele Unite se plasează în acest moment pe al patrulea loc în topul celor mai mari producători de vin din lume. La o privire mai atentă, o mare parte dintre aceste vinuri americane provin de pe Coasta de Vest. Vremea ideală, similaritățile cu climatul mediteranean împreună cu solul plin de nutrienți din California sunt perfecte pentru cultivarea fructelor de înaltă calitate. Dar de ce este vinul de California atât de special?

Istoria sâmburilor de struguri: un mix cultural

În timp ce europenii s-au bucurat de vin timp de secole, nașterea industriei de vinuri în California datează încă din 1769 când Padre Junipero Serra a început lanțul de culturi în San Diego, prin plantarea sâmburilor de struguri și viilor. Cultivarea strugurilor a continuat să se extindă de-a lungul coastei până în Sonoma, aproape 1000 km spre nord. Timp de mulți ani, producția de vin din California era legată doar de spanioli, având scopuri bisericești și fiind servite la mesele misionarilor.

Istoria sâmburilor de struguri

La sosirea coloniștilor europeni, în jurul anului 1830, o varietate de vinuri și practici au fost aduse pe Coasta de Vest. Imigranții francezi, italieni și germani au introdus practicile de vinificație și cultivare a strugurilor, realizând rapid potențialul podgoriilor de pe pământul făgăduinței. Viile au fost importate din regiuni prospere pentru vin precum Bordeaux, permițând noilor vinuri europene precum Cabernet Franc și Sauvignon Blanc să capete popularitate în California.

Vinificarea aduce în același loc știința, arta și spiritualitatea – dându-ne ocazia să experimentăm tradițiile din Lumea Veche și descoperirile noilor generații în același timp.

California Wine Institute

​Țara vinului: un vis Californian​

De la visul Hollywoodian până la inovația și tehnologia din Silicon Valley, de la plajele superbe până la văile și viile pline de fructe, California este cunoscută pentru o multitudine de oportunități. Industria vinului s-a dezvoltat în ultimii ani, având o varietate de struguri impresionantă. În 2019, California avea o suprafață de plantații de struguri pentru vin de aproximativ 260,000ha. Există patru regiuni principale care produc vin și care pot fi identificate astfel: Coasta de Nord, Coasta Centrală, Sierra Foothills și California de Sud.

Viile de pe Coasta de Nord a Californiei sunt în plină expansiune, câștigând chiar renumele de „Țara vinurilor”. Recunoscută drept una dintre cele mai premium regiuni pentru viticultură, Napa Valley atrage vizitatori din toată lumea. Indiferent dacă vin pentru degustări de vinuri, bucătăria de top sau peisajele uimitoare, zona îi lasă profund impresionați pe aceștia. Multitudinea cramelor și fermelor au dus la creșterea popularității tururilor vitivinicole, drumețiilor și a spațiilor pentru degustări.

California, țara vinului

Dacă analizezi istoria, diferite metode de viticultură și stiluri de producție a vinului din toată lumea se regăsesc în California într-un fel sau altul. Diversitatea este de necontestat. Se poate simți în vinuri.

California Wine Institute

Pe lângă climat, mediul din jurul viilor ajută la îmbunătățirea aromei și a caracterului vinului. Terenul din California nu este ideal doar pentru cultivarea strugurilor, ci și pentru o varietate de fructe.

Teren din California

Din strugure în sticlă: Vinificația sustenabilă

Procesul de căutare și implementare al soluțiilor sustenabile în agricultură este benefic pentru mediu, produs și afaceri în același timp. În California, 92% din producția de vin are loc în crame certificate ca fiind sustenabile. Practicile de mediu și sociale au fost adoptate de podgorii și crame în tot statul. Practicile de vinificație sustenabilă presupun o eficientizare ridicată a consumului de apă și energie, îmbunătățind astfel risipa și gestionarea dăunătorilor, în timp ce ecosistemele locale și habitatul sălbatic sunt conservate.

Practicile de vinificație sustenabilă ne protejează solul, aerul și apa – elemente ce susțin viața și micile sale bucurii: aromele din struguri și vinuri

California Wine Institute

Chiar dacă statul California e unul dintre cele mai populare în producția de vinuri, strugurii de înaltă calitate depășesc granițele supranumitului “Stat de Aur”. La nord, Oregon și Washington găzduiesc numeroase podgorii și crame ce oferă o varietate de vinuri complexe și elegante, dar nu se opresc aici. Crescătorii de struguri devotați sunt răspândiți de-a lungul Statelor Unite – de pe Coasta de Vest până în state precum Texas, Virginia și New York.

Vinificație sustenabilă

Asocierea Vinurilor: Roșu, Alb, Rosé

Peste o sută de tipuri de struguri sunt cultivați în California, rezultând într-o gamă diversă de vinuri – fiecare putând fi asociată de minune cu diverse mâncăruri. Favoritele sunt Cabernet Sauvignon și Chardonnay care sunt cultivate din belșug în California și se clasează printre cele mai apreciate tipuri.

Alimente asociate cu Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Strugurii nobili de Cabernet Sauvignon produc vinuri seci, cu arome complexe, care imortalizează cele mai bune caracteristici ale vinului roșu. Notele de fructe de pădure, stafide de Corint, coacăze negre, ardei gras și stejar ars reprezintă gusturi și mirosuri asociate des cu acest vin. Este bogat în tanini și are note de fructe, acompaniate de arome intense și complexe care se potrivesc perfect cu aroma brânzei Cheddar și al perelor Bosc.

Pizzete asociate cu Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay este unul dintre clasicele favorite atunci când vorbim despre vinurile albe și poate fi caracterizat printr-o gamă largă de gusturi și mirosuri, în funcție de locul în care sunt cultivați strugurii. Vinul Chardonnay de California este adesea asociat cu note de măr verde, smochine, citrice și este maturat în butoaie de stejar pentru a se obține subtonurile de vanilie și ars. O asociere grozavă pentru acest vin este peștele, precum somonul afumat din aceste pizzete.

Alimente asociate cu Zinfandel

Zinfandel

Pe lângă soiurile clasice, „Statul de Aur” are strugurii săi unici – Zinfandel de California. Originile acestui soi de struguri roșii erau necunoscute până acum câțiva ani, atunci când amprenta sa biologică s-a potrivit cu cea a unui soi antic din Croația. Chiar dacă își are originile în Europa, numele Zinfandel este autentic american, fiind regăsit în Boston chiar din 1832. Zinfandelul roșu este un considerat îndrăzneț, cu note de fructe, dar poate fi transformat și într-un Rosé cunoscut drept Zinfandel Alb.

Întrebări frecvente:

Q: Care este tipul de struguri cel mai plantat în California?

A: Chardonnay este cel mai plantat tip de struguri din California și cel mai important soi alb din lume, acesta fiind responsabil pentru producerea celor mai venerate vinuri albe și șampanii de top.

Q: Cine sunt cei care au adus strugurii Zinfandel în California?

A:  În trecut, Agostín Haraszthy a fost considerat primul care a adus strugurii Zinfandel în California, atunci când a călătorit în Europa în anul 1861 pentru a cerceta soiurile de vin.

Poți găsi o gamă variată de vinuri americane la partenerii noștri – SmartDrinks, Vinimondo, Le Manoir, Wine Deals, Wine Point sau Lerida.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!