august 2021

Evoluția berii artizanale​

Bere americană vs. bere europeană - o discuție cu două opinii divergente și gusturi diferite. Cu toate acestea, în ultimii ani, berea artizanală americană a devenit din ce în ce mai populară, ajungând la inimile multor berari și a pasionaților de bere din străinătate. Deci, care este diferența dintre un Ale și un Lager? Și cum influențează ideile și ingredientele SUA faimoasa fabrică de bere germană din lume? Citește articolul de mai jos pentru a afla răspunsul.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Nu este un secret că mulți europeni iubitori de bere consideră berea americană ușoară, slabă și diluată. Afirmația sună dur, dar poate exista un sâmbure de adevăr. În comparație directă, soiurile europene de bere tind să fie mai puternice și mai amare decât berea comercială americană – o distincție despre care se spune că ar avea legătură cu perioada de Prohibiție din Statele Unite. Cu toate acestea, în ultimii ani, trendul berii artizanale apărut în SUA influențează industria globală a acestei băuturi. Deci, ce face ca berea artizanală să fie atât de diferită de restul? Și cum schimbă aceasta berile din străinătate?

Meșteșugul berii

Pionieră, diversă, inovatoare și revoluționară sunt doar câteva dintre cuvintele care vin în minte atunci când se vorbește despre piața berii artizanale din SUA. Cu 40 de ani în urmă existau mai puțin de 50 de fabricanți de bere americani. Piața SUA, așa cum o știm acum, era inexistentă și nu era legată de nicio tradiție sau istorie a fabricării berii. Acest lucru a permis fabricanților de bere artizanală americană să inițieze mișcarea de la zero. În timp ce berea artizanală americană a fost foarte inspirată de marile națiuni producătoare de bere din străinătate, producătorii artizanali inovatori din America nu au încercat să le reproducă, ci să-și creeze propriile stiluri care să definească berea americană dincolo de Lagerul tradițional. De acolo s-a născut revoluția berii artizanale americane și varietatea de beri de înaltă calitate, cu aromă deplină, produsă în cele peste 8.200 de fabrici de artizanat americane mici și independente, lucru care este de neegalat oriunde în lume.

Cererea de stiluri noi și captivante precum IPA americană, beri maturate în butoaie și berile clasice continuă să crească atât pe plan domestic, cât și pe plan internațional. În 2019, vânzările de bere artizanală au atins un nivel record, cu fabrici de artizanat americane mici și independente care produc 26,3 milioane de barili de bere, reprezentând o creștere totală de 4% și o creștere a cotei de piață la 13,6%. Producătorii americani continuă să conducă mișcarea globală a berii artizanale în ceea ce privește inovația și dezvoltarea de noi arome care se îndepărtează de stilurile tradiționale.

Meșteșugul fabricării berii necesită timp și este considerat o artă de către maeștrii acesteia.

Brewers Association

Înapoi la preparare

Orice producător sau cunoscător al berii va ști ingredientele de bază: orz, hamei, apă și drojdie. Dar fabricarea unei beri unice merge mult mai departe de atât. Ca amator de bere, sutele de stiluri și clasificări pot părea dificil de înțeles.

Caracteristica distinctivă a berii artizanale și a producătorilor acesteia este inovația. Producătorii de bere artizanală reinterpretează stilurile istorice, aducând modificări inedite și dezvoltând noi tipuri fără precedent.

Brewers Association

Ce trebuie reținut: toate berile sunt fie Lagers, fie Ales. Diferența dintre cele două este determinată de tipul de drojdie utilizat în timpul procesului de fermentare. În timp ce berile Ales sunt fabricate cu drojdie care fermentează în partea superioară a amestecului de bere, cele Lagers sunt produse cu drojdie care fermentează în partea inferioară a acesteia. Cu atât mai mult, berea se diferențiază prin stilul dictat de aroma, mireasma și culoarea sa. Printre beri există diferite soiuri cu caracteristici chiar mai distinctive. Asociația Brewers, o asociație comercială non-profit care reprezintă fabrici de bere americane mici și independente, oferă o un Ghid privind stilul de bere care descrie culoarea, aroma, mireasma și alte caracteristici ale diferitelor Ale, Lager și alți hibrizi.

Varietatea mare de beri poate face alegerea dificilă. Pentru a merge la sigur, favoritele impătimiților de bere artizanală sunt Pale Ales și IPA (sau Ales Pale indian). Fabricate predominant cu malț pale, berile Pale au o culoare deschisă, aurie-chihlimbar și o gamă largă de arome, gust amar și rezistență. Berea IPA este făcută cu extra hamei și se caracterizează prin aromele sale mai complexe, care au adesea note florale și amare.

​Un salt neașteptat​

După cum era de așteptat, dezbaterea bere americană vs. bere europeană continuă să existe. Cu toate acestea, reputația berii americane de calitate mai scăzută nu mai rămâne în picioare atunci când vorbim despre berile artizanale realizate cu atenție. În țările europene, care sunt cunoscute pentru istoria îndelungată în fabricarea berii, orice altceva în afară de propriile produse ar fi adesea privite critic – mai ales când vine vorba despre berile americane. Cu toate acestea, abordarea artizanală pare să rezoneze cu mulți producători de bere, mai ales în Regatul Unit unde revoluția artizanală devine chiar mai populară decât berile obișnuite.

Germania, cunoscută atât pentru bere, cât și pentru dragostea pentru băutură, nu a fost la fel de rapid mișcată de revoluția berii artizanale. Această ezitare s-a datorat legii germane privind puritatea berii denumită Deutsches Reinheitsgebot. Conform acestor reglementări, fabricanții de bere germani sunt limitați în mod legal la o listă scurtă de ingrediente ce pot fi folosite pentru prepararea berii. Abordarea experimentală a berii artizanale ține chiar de natura nelimitată a opțiunilor. Cu toate acestea, fabricanții de bere artizanală au găsit o modalitate de a evita restricțiile, clasificându-și băuturile drept Biermischgetränke – tradus în băuturi mixte de bere. În mod interesant, pe măsură ce berea artizanală se răspândește în toată țara, o schimbare culturală poate fi identificată pe scena consumului de bere. Generațiile mai tinere de băutori germani se îndepărtează de berea tradițională și se răsfață cu notele aromate ale berii artizanale. Atâta timp cât aceste arome mai fructate, florale, amare și aromate continuă să evolueze, gusturile iubitorilor de bere din Germania vor continua să migreze.

​Trendul artizanal și testul timpului​

Ca orice trend, nu este niciodată pe deplin posibil să se determine longevitatea sa. Cu toate acestea, când vine vorba de berea artizanală, natura experimentală și capacitatea de a se adapta sau chiar de a crea noi arome, precum și de a continua să fabrice tipurile clasice de bere, fac ca viitorul să pară luminos. Fabricile de bere artizanale americane independente sunt mândre de varietatea de beri la cea mai înaltă calitate. Nu numai că perspectiva inovativă și creativitatea au impact asupra producțiilor locale de bere, ci și asupra industriei berii la scară globală.

Fabricile de bere artizanală independente din SUA au dat peste cap industria berii. Capacitatea lor de a-și asuma riscuri, de a inova arome și de a construi comunități mai bune a făcut din SUA capitala berii artizanale la nivel global. Există încă loc pentru berile importate de înaltă calitate, precum cele de la fabricile de bere americane, pe majoritatea piețelor. Obiectivul nostru este de a face mai mulți oameni să se bucure de bere artizanală de calitate desăvârșită în întreaga lume și, dacă acest lucru se întâmplă printr-o bere artizanală internă sau un export american, suntem mulțumiți de asta. Berile artizanale americane și europene nu se exclud reciproc, ci mai degrabă le vedem drept complementare. Varietatea determină vânzările.

Brewers Association

Găsești berile americane artizanale la partenerii noștri Berero Store, Beer Academy, La 100 de beri și Alt Market.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!