septembrie 2021

Migdalele: o gustare plină de beneficii

Migdalele sunt un ingredient savuros și des întâlnit în antreuri, garnituri și deserturi, dar sunt grozave și ca o gustare crocantă între mese. Migdalele nu sunt doar delicioase, ci și un aliment sănătos. Există numeroase studii despre beneficiile nutriționale pe care acestea le aduc în dieta noastră. Majoritatea migdalelor din lume sunt produse în ferme de familie din California, una dintre cele cinci regiuni cu un climat mediteranean ideal pentru cultivarea lor.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Ce sunt migdalele

Migdalele sunt unele dintre cele mai populare nuci în Europa. Ele erau asociate în mod tradițional cu Crăciunul, dar azi sunt savurate de-a lungul întregului an ca o gustare sănătoasă. Totodată, acestea pot fi un înlocuitor al laptelui, un ingredient în produse delicioase de patiserie sau un topping crocant pentru cerealele de la micul dejun. Migdalele conțin în mod natural proteine vegetale, grăsimi sănătoase ce oferă energie pe tot parcursul zilei și alți 15 nutrienți esențiali.

Valorile nutritionale ale migdalelor

Migdalele sunt bogate în grăsimi nesaturate („grăsimi sănătoase”) și reprezintă o sursă de proteine și fibre. Au un conținut ridicat de minerale precum zincul și cuprul, dar și de acid folic și fier, toate acestea jucând un rol important în menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Migdalele sunt bogate și în vitamina E, având efect antioxidant și ajutând la protejarea celulelor de stresul oxidativ cauzat de factorii externi. Migdalele pot ajuta chiar și la menținerea unui ten și păr sănătos deoarece conțin două forme ale vitaminei B (niacină și riboflavină) și zinc – ce aduc beneficii tenului, în timp ce cuprul menține pigmentația părului.

Potrivit unui studiu1, integrarea migdalelor în dietă ca o gustare între mese poate determina reducerea poftei de mâncare. Mulți vegetarieni sau vegani folosesc migdale pentru a adăuga proteine meselor zilnice, ​pentru a condimenta pastele sau pentru a prepara delicioase creme tartinabile. Întrucât gustările devin din ce în ce mai importante în dietă, migdalele se dovedesc a fi o gustare versatilă, ideală pentru agitația cotidiană.

Istoria migdalelor

Migdalele au fost cultivate încă din antichitate, fiind menționate în mitologia greacă și în Biblie. Astăzi, copacii sălbatici de migdale cresc pe coasta mediteraneană estică, acolo unde există condiții climatice potrivite unor astfel de culturi. Florile copacilor de migdale sunt roz pal și apar primăvara. Acestea sunt atât de frumoase încât Van Gogh însuși și-a exprimat admirația față de ele în faimoasa serie de picturi „Ramuri de migdal înflorit” – realizată în timpul șederii sale în sudul Franței.

Livezile de migdal au apărut la începutul secolului XX, în văile San Joaquin, Fresno și Sacramento din California. În prezent, peste 90% dintre cele 7600 de ferme de migdale din California sunt deținute și administrate de familii. Aceste ferme dețin peste 80% din producția de migdale la nivel global și realizează constant eforturi pentru a reduce consumul de apă, adoptând politici de reducere a deșeurilor și susținând cercetarea în domeniul apiculturii. Astfel, se dorește stabilirea celor mai bune practici care să protejeze albinele din livezi, ceea ce va contribui la un viitor mai sustenabil.

Tipuri de migdale

Cele mai comune tipuri de migdale sunt cele dulci și amare. Formele sunt asemănătoare, la fel și proprietățile nutritive pentru organism, singurul diferențiator important fiind gustul.  

Pe lângă aroma lor plină de savoare, migdalele dulci pot fi folosite într-o mulțime de moduri. Le poți consuma drept o gustare de sine stătătoare sau poți folosi ulei și făină de migdale pentru gătit. În plus, aceste fructe pot fi utilizate drept supliment alimentar pentru persoanele care respectă anumite regimuri alimentare.

Migdalele dulci mai sunt folosite ca ingredient principal în prepararea mai  multor deserturi. Totodată, cele amare sunt integrate în mai multe rețete de fel principal, dar și în salate. În plus, tot din migdale se prepară celebrul lichior Amaretto. 

Din livadă în farfurie

Când muști dintr-o migdală este greu să-ți imaginezi cum aceste nuci au ajuns la tine. Cultivate într-un climat mediteranean, ciclul de viață anual al migdalelor are multe etape care merită urmărite pentru frumusețea lor naturală. Cultivarea migdalelor reprezintă un angajament pe termen lung, întrucât livezile rezistă timp de 25 de ani, iar primele culturi apar după trei ani de la plantare.

Din noiembrie până în ianuarie copacii de migdale trec printr-o perioadă de hibernare, pierzându-și frunzele în urma iernilor reci și umede din California. Mugurii încep să înflorească la începutul primăverii, determinând apariția florilor albe și roz pal. Din martie până în iunie, semințele migdalelor încep să se formeze și să ajungă la dimensiunile cu care suntem obișnuiți, având o coajă tare într-un înveliș pufos. Odată ce ploile de primăvară se opresc și temperaturile devin mai ridicate, fermierii încep procesul de irigare al livezilor pentru a stimula culturile, având mare grijă la consumul responsabil de apă. În această perioadă de timp, migdalele verzi pot fi deja culese și folosite cu diverse scopuri culinare.

În iulie, învelișul migdalelor se despică, lăsând să iasă la suprafață coaja migdalelor. Acest lucru permite cojii și seminței să se usuce. Cu puțin timp înainte de cultivare, învelișul devine galben pai și se deschide complet. Culesul migdalelor are loc de la sfârșitul verii până în toamnă. Procedura prin care se realizează aceasta constă în zguduirea puternică a copacilor, până ce migdalele cad pe pământ. Fiind protejate de acel înveliș, ele sunt uscate în mod natural, la soarele puternic de California, timp de 7-10 zile până ajung în următoarea etapă. Migdalele de California ajung în peste 90 de țări din toată lumea.

Almond Board of California promovează migdale naturale, sănătoase și calitative, susținând cercetarea inovativă pentru numeroasele beneficii aduse sănătății, împreună cu cele mai bune practici de cultivare și accelerarea adoptării acestora în industrie. Astfel, viziunea Almond Board își dorește ca ceea ce cultivăm și modul în care o facem să contribuie în mod semnificativ la o viață mai bună.

Almond Board of California

Cum se consumă migdalele? Crude sau prăjite?

Migdalele sunt o sursă bogată în vitamina E, B2, mangan, magneziu, grăsimi sănătoase, precum și în proteine. Specialiștii susțin că înmuierea în apă a migdalelor reprezintă cea mai sănătoasă metodă de consum, ajutând la reducerea cantității de acid fitic din fructe, ceea ce le face mai ușor de digerat. 

Cum e mai bine să consumăm migdalele: crude sau prăjite? Poți încerca ambele variante, în funcție de preferințe! Migdalele crude sunt mai ușor de consumat în combinație cu alte ingrediente, cum ar fi ciocolata sau fructele de pădure. De asemenea, acestea sunt benefice la micul dejun, împreună cu cereale și alte semințe sau nuci. În schimb, migdalele prăjite sunt consumate între mese drept snackuri nutritive.

Din migdale se poate face și lapte vegtal, ce conține o sursă importantă de vitamina E. Laptele realizat din migdale este consumat cu precădere de persoanele care țin regim deoarece are puține calorii și ajută accelerarea procesului de slăbire. Totodată, băutura conține fibre care reglează funcțiile intestinelor, dar și vitamina B, benefică pentru întărirea unghiilor și hidratarea pielii.

Un alt ingredient potrivit pentru gătit este făina de migdale, utilizată în rețete de deserturi cum ar fi clătitele, torturile, brioșele, prăjiturile sau macarons. Făina se obține prin măcinarea migdalelor și este bogată în proteine, mangan sau vitamina E. 

Nu în ultimul rând, prin simpla presare a semințelor de migdale se mai poate obține și ulei. Mai există, de asemenea, și ulei de migdale rafinat, obținut prin încălzirea și tratarea chimică a uleiului nerafinat. Rolul său este de a accelera creșterea părului, de a hidrata pielea, putând înlocui cu brio și produsele de demachiere. 

Contraindicații

Migdalele au diferite beneficii pentru organism, dar în același timp trebuie consumate cu moderație. Acest fruct nu le este recomandat persoanelor cu alergii grave. De asemenea, migdalele și preparatele ce au la bază acest ingredient au o valoare energetică crescută. Consumul necontrolat contribuie la creșterea în greutate.

În plus, consumul exagerat de migdale trebuie evitat de persoanele care au fost diagnosticate anterior cu disfuncționalități ale sistemului nervos sau cu tulburări de ritm cardiac. Totodată, migdalele amare pot provoca indigestie dacă sunt consumate în cantități mari. 

Rețete cu migdale

Migdalele cu cremă de fructe de pădure dau culoare oricărei mese! Mixul de zmeură uscată măcinată, ciocolata albă, orezul expandat, migdalele mărunțite și pudra din făină de migdale acoperă fiecare fruct. Descoperă rețeta care îți va înveseli mesele alături de cei dragi! 

În căutarea unei rețete care să meargă bine cu crackers și legume? Pasta tartinabilă din migdale de California nu conține lactate, este cremoasă și poate fi consumată zilnic. Vezi cum se prepară rețeta și bucură-te de o gustare sănătoasă și delicioasă deopotrivă! 

Ți-e poftă de ceva dulce? Checul cu migdale prăjite, portocale și ulei de măsline poate fi soluția yummy a zilei! Ușor și rapid de preparat, această prăjitură îmbină toate cele 3 arome de bază ale Californiei: portocalele Navel, uleiul de măsline și migdalele. E o rețetă cu care nu poți da greș și care îți va impresiona cu siguranță invitații! 

Continuăm recomandările de rețete cu migdale cu o propunere vegană. Îți propunem o rețetă de înghețată pe bază de cartofi dulci din Carolina de Nord. Ai nevoie de migdale, puțină scorțișoară, sare, sirop de agave și migdale caramelizate. Desertul răcoros are un gust surprinzător de aromat, fin, cu note dulci, fiind perfect pentru weekendurile când vrei să te bucuri de un serial bun. 

Și pentru că avem opțiuni potrivite pentru fiecare anotimp, ne-am gândit să îți propunem o ciocolată caldă cu migdale de California. Gustul ușor și textura cremoasă al acestuia se potrivește de minune cu ciocolata topită și un strop de vanilie. Recomandare: pentru un gust desăvârșit, poți opta pentru o ciocolată premium, cum ar fi Guittard. Enjoy!

  1. Hull S, Re R, Chambers L, Echaniz A, Wickham SJ. A mid-morning snack generates satiety and appropriate adjustment of subsequent food intake in healthy women. Eur J of Nutr 2014; DOI 10.1007/s00394-014-0759-z.

Caută nucile și mixurile de fructe uscate în hypermarketurile din România.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!