septembrie 2021

Fermele de somn din Deep South – crescătorii de familie ecologice

Știi de unde provin fructele de mare? Nu toate fructele de mare sunt capturate sau crescute la fel, iar cererea mare la nivel mondial face ca urmărirea originii, calității, siguranței și durabilității produselor să fie dificilă. Cu toate acestea, somnul crescut în fermele din SUA este cunoscut pentru calitatea sa superioară, precum și pentru consistența și transparența metodelor de creștere bine reglementate și gestionate cu atenție. Descoperă fermele piscicole deținute de familiile din Deep South și află mai multe despre beneficiile consumului de somn crescut în fermele SUA.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Printre ferme și culturi de terenuri agricole, în statele din sudul SUA pot fi găsite hectare de iazuri. Aceste ape sunt medii controlate pe bază de argilă și apă dulce pompată din puțurile subterane și filtrată de acvifere aluvionare. În aceste iazuri este crescut somnul, un pește cu gust delicat. Alabama, Arkansas, Louisiana și Mississippi dețin 94% din totalul producției de somn în fermele din SUA. Crescătoriile de somn s-au dezvoltat de-a lungul timpului: acestea au început cu iazuri mici în anii 1960 și au devenit treptat o industrie de acvacultură de succes, cu procese inovatoare și avansate tehnologic. Deci, ce face ca somnul crescut în fermele americane să fie un produs premium și cum e benefic pentru sănătatea, siguranța și mediul nostru?

Crescut in fermă si hrănit cu cereale

Spre deosebire de pescuitul populațiilor de pești deja existente, acvacultura permite fermierilor să controleze fiecare aspect al producției – de la eclozare și hrănire până la prinderea și prelucrarea peștilor. Hrana și habitatul somnului pot avea un impact puternic asupra calității sale. De exemplu, instalațiile de producție a peștilor situate în râuri, golfuri sau pe litoral pot fi supuse poluării din surse externe. Fermele de somn închise din SUA pot proteja mai bine peștele și pot asigura condiții de viață stabile. Un mediu atât de atent reglementat nu este doar benefic pentru gustul peștilor, ci și pentru asigurarea unei alimentații sigure și sănătoase. Cu toate acestea, nu doar spațiul în care este crescut somnul, ci și standardele de piscicultură sunt importante. Potrivit Catfish Institute, inspectorii Departamentului de Agricultură SUA au descoperit în mod repetat reziduuri periculoase de contaminanți la peștii importați din Asia. Se observă în mod regulat că habitatele peștelui din China și Vietnam au probleme de siguranță alimentară din cauza standardelor mai scăzute de producție și a practicilor nesanitare. În schimb, somnul crescut în fermele din SUA este foarte bine reglementat și inspectat cu atenție de-a lungul fiecărei etape. Piscicultorii din Statele Unite se asigură că acest pește dispune în permanență de suficient spațiu și apă dulce curată, la o temperatură potrivită.

Somnul crescut în fermele din SUA este hrănit cu o dietă gourmet pe bază de pelete alimentare bogate în proteine, ce constă într-un amestec de soia, porumb, grâu, vitamine și minerale. Furajele lor sunt analizate în mod curent pentru umiditate, proteine, grăsimi, fibre și, periodic, pentru micronutrienți potriviți, astfel încât să fie asigurată valoarea nutrițională optimă. Se spune că peștii tind să adopte aromele caracteristice hranei lor. Deoarece somnul crescut în fermele SUA primește o dietă bogată în proteine, peștele are o aromă delicată și dulce. Somnul nu este injectat cu hormoni și nici nu se adaugă iod în furaje sau în apă.

Fermierii investesc mult timp, grijă și fonduri în creșterea corespunzătoare a somnului. În medie, creșterea somnului la fermele din SUA durează între 18 luni și doi ani pentru a obține un pește de aproximativ 0.5-0.7 kg. Multe ferme de somn din Deep South sunt întreprinderi de familie care activează în industrie și își dezvoltă practicile de-a lungul mai multor generații. Dedicarea acestor fermieri este vizibilă în calitatea peștelui pe care îl cresc.

Fructe de mare din surse sustenabile

Pe lângă faptul că este sigur și sănătos pentru consumatori, somnul crescut în fermele din SUA este produs într-un mod ecologic. Iazurile acoperite nu au un efect negativ asupra mediului, iar fermierii își pot gestiona mai bine acțiunile. În plus, iazurile se asigură că peștii nu pot afecta negativ ecosistemele naturale delicate.

Un alt aspect este cererea tot mai mare pentru fructele de mare, fapt ce a condus la exploatarea sau epuizarea a peste 75% dintre speciile de pești din lume. Când peștii sunt crescuți în ferme, efectele negative asupra oceanelor noastre pot fi atenuate. Industria somnului din Statele Unite este monitorizată de mai multe agenții federale, inclusiv Environmental Protection Agency, U.S. Department of Agriculture, și U.S. Fish and Wildlife Service.

George Smelley, fermier și inginer de mediu din Alabama, vorbește despre beneficiile pe care creșterea somnului le are asupra mediului.

Sănătos și delicios

Somnul crescut la fermele din SUA este considerat un pește cu conținut scăzut de grăsimi și o alternativă sănătoasă la carnea roșie. Somnul este cunoscut ca o sursă excelentă de proteine, cu puține grăsimi saturate. În plus, somnul este o sursă moderată de grăsimi polinesaturate (bune) ce vin la pachet cu acizii grași omega-3, despre care se știe că reduc riscul problemelor cardiace.

În bucătărie, somnul SUA poate fi preparat în diverse feluri. De la preparate ușoare și rapide la noi interpretări din gastronomia internațională, oricine – de la bucătari amatori până la cei profesioniști – poate să gătească și să se bucure de somnul SUA. Somnul poșat cu lămâie și salată cu spanac este un preparat ce scoate la suprafață prospețimea și savoarea peștelui. În plus, îți poți diversifica micul dejun cu această rețetă de ouă benedict cu creveți și crochete de pește.

Cu somnul SUA crescut în ferme nu ai grijă doar de sănătatea familiei tale, ci și de cea a mediului înconjurător. Fermele de familie ce cresc somnul SUA sunt dedicate procesului de a oferi un pește delicios, de înaltă calitate, într-un mod responsabil.

Caută somonul SUA la partenerii noștri online – Groenlanda, Alfredo Seafood, Negro 2000 și Ocean Fish– sau pe Freshful și în hypermarketurile din România.

Distribuie pe