august 2021

Vita Americană – un preparat american emblematic

Turmele de vite trăiesc pe pășunile bogate ale sutelor de mici ferme de familie răspândite în Statele Unite - o priveliște de neimaginat pentru standardele europene. Carnea de vită americană este cunoscută pentru calitatea sa premium în întreaga lume și devine rapid unul dintre cele mai populare tipuri de carne din întreaga Europă. Gustul său unic „untos” poate fi regăsit în bucățile clasice cum ar fi mușchiulețul, vrăbioara sau antricotul. Nu toată lumea știe povestea din spatele cărnii de vită din SUA - calitatea acesteia, modul în care este produsă și ce o face specială. Află mai multe despre specificul ei, găsește inspirație pentru gătit și testează-ți cunoștințele ca un adevărat iubitor de carne.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Crescute pe pășunile din SUA

Peisajele pășunilor cât vezi cu ochii – din Montana și Wyoming, în nord, până în Texas, situat chiar în sud, Statele Unite sunt înzestrate cu un spațiu larg deschis și terenuri agricole bogate. Acesta este mediul ideal pentru producția de cereale furajere, esențiale pentru creșterea vitelor din SUA.

​Bovinele din Statele Unite își petrec cea mai mare parte a vieții la păscut pe pășunile întinse, adesea denumite „prerii”. Acestea sunt mutate în crescătorii speciale doar în ultimele 120-150 de zile precedente abatajului, acolo unde sunt hrănite cu un amestec special de porumb, cereale și fân. Procesul de hrănire a vitelor cu cereale este cel ce face carnea atât de grasă, suculentă și fin marmorată, aspecte ce oferă unicitate vitei din SUA.

Aproximativ 34 de milioane de bovine sunt crescute anual în Statele Unite. Majoritatea acestor bovine sunt produse în ferme mici, de familie. În prezent, peste 700.000 de ferme și crescătorii de bovine din Statele Unite, cu o dimensiune medie a turmei de 40 de bovine, produc 19% din carnea de vită globală. Poți observa modul în care se desfășoară activitatea unei ferme tipice de familie în acest videoclip care spune povestea familiei Kester și a crescătoriei Bear Valley:

Sursa: USMEF, NCBA și Beefitswhatsfordinner.com

În Statele Unite există o diferențiere foarte bine definită între bovinele crescute pentru carne și cele de lapte. Din carnea de la bovinele de lapte se obține, în mare parte, carne de vită tocată, în timp ce fripturile și alte bucăți de carne emblematice provin de la bovinele de carne. Două rase bine cunoscute și populare de bovine sunt Angus și Hereford.

Vitele Black Angus provin din Insulele Britanice și sunt crescute în America de Nord de aproximativ 200 de ani. Rasa asimilează eficient furajele în carne și este cunoscută pentru capacitatea sa de a produce carne foarte marmorată – mai ales atunci când furajele sunt completate de o dietă bogată în proteine. Carnea marmorată este un termen menit să descrie grăsimea din țesutul muscular. Aceste fibre grase din mușchi reprezintă elementul ce face carnea de vită foarte fragedă și suculentă. O dietă cu cereale, bogată în zahăr, adaugă o aromă unică, ușor dulceagă cărnii de vită.

Produse de calitate premium

Carnea de vită SUA vă garantează produse de înaltă calitate, sigure și sănătoase. Această afirmație este susținută de standardele riguroase din industrie și, de asemenea, de un proces de verificare mandatat de guvern. Unul dintre standardele utilizate pe scară largă de către industrie se numește Beef Quality Assurance Program (BQA). BQA este un program care informează fermierii și crescătoriile cu privire la cele mai bune practici de gestionare a bovinelor pentru a se asigura că au grijă de animalele lor și de mediu în cadrul unui set standard de indicații și reglementări din industria cărnii de vită din SUA. Puteți afla mai multe despre acest program aici.

Desigur, există și certificate mandatate de guvern care asigură producția sigură și sănătoasă a cărnii de vită. Producătorii sunt responsabili pentru prepararea cărnii de vită într-un mod sigur și nutritiv atât pentru consumatorii din SUA, cât și pentru cei din întreaga lume.

Toată carnea de vită din SUA exportată în UE trebuie să respecte nu numai practicile de producție din SUA, ci și standardele alimentare europene. Astfel, toată carnea de vită din SUA importată pe piața UE trebuie să aibă un certificat NHTC (bovine tratate fără hormoni). Acest certificat asigură faptul că niciun animal tratat hormonal nu este importat vreodată în Europa. Departamentul de Agricultură al SUA se asigură că sigiliile de aprobare sunt emise corect.

Scopul este de a reaminti consumatorilor că au la dispoziție carne de vită americană de înaltă calitate în Europa și de a menține impactul pozitiv pe care l-am construit în această piață. Carnea de vită americană se află deja în meniurile multor restaurante exclusiviste din toată lumea, fiind disponibilă și în multe centre comerciale sau online. Cu toate acestea, există o mulțime de oportunități pentru dezvoltare.

Yuri Barutkin, reprezentantul USMEF pe Europa

Clasificarea cărnii de vită SUA

Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) oferă, de asemenea, un sistem de clasificare ce conferă un standard național pentru calitatea cărnii de vită din SUA. Notarea cărnii de vită indică nivelul său de calitate. Acest indice se bazează pe mai mulți factori care determină frăgezimea cărnii de vită, cel mai important fiind scorul de marmorare sau conținutul de grăsime. Carnea de vită americană are de obicei un conținut mai ridicat de grăsime în carnea musculară, ceea ce o face mai moale și mai fragedă comparativ cu cea din alte țări.

În plus, industria cărnii de vită din SUA folosește unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume. Acest lucru permite cumpărătorilor din întreaga lume să cumpere doar anumite părți ale vitei. Utilizarea unor bucăți specifice, mai degrabă decât vânzarea de carcase întregi, permite clienților să aleagă ce bucată de carne preferă și, de asemenea, să plătească prețuri diferite în funcție de bucățile de carne alese.

Prime este cel mai înalt grad, fiind atribuit celei mai calitative cărni de vită din SUA care oferă o experiență culinară inedită. Doar aproximativ 5% din toate vitele din SUA primesc clasa Prime. Această carne de vită va avea cea mai fragedă și untoasă aromă. Acest gust se întâlnește în bucățile premium, cum ar fi mușchiulețul, vrăbioara sau antricotul.

În timp ce aceste trei părți principale de friptură sunt în mod clar mai cunoscute, alte bucăți precum bavette, fleica, diafragma și greabănul câștigă popularitate în rândul iubitorilor de vită. Toate aceste părți sunt unice în diferite moduri, unele au o aromă extrem de intensă, altele tind să aibă mai multe fibre sau sunt extrem de fragede.

Ce trebuie să aveți în vedere atunci când pregătiți diferitele bucăți, explicația bucătarului de la Cattle Grid in Leeds.

Sursa: USMEF, NCBA și Beefitswhatsfordinner.com

Beneficii pentru sănătate

Carnea de vită americană este una dintre cele mai bogate în nutrienți alimente pe care le poți consuma. Ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, crește nivelul de eritrocite din sânge și ajută la întărirea mușchilor și a oaselor puternice. Aportul de fier, zinc și vitamina B sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii ale consumului de carne de vită.

Fie că se află într-o salată thailandeză de vită, drob din carne de vită americană, sau chili de vită, posibilitățile sunt nelimitate atunci când gătești vită americană.

Standardele din industria cărnii de vită din SUA sunt ridicate. Fermierii din State se mândresc cu vitele lor bine crescute, asigurându-se că fiecare pas contribuie la producția de carne de înaltă calitate. De la ținuturile din Midwest direct pe mesele din întreaga lume – carnea de vită americană este cu adevărat unică.

Monty Brown, reprezentantul USMEF în Europa

Carnea de vită americană se poate găsi în magazinele Mega Image, Lidl și pe Freshful – sub brandul Meat Revolution, în Metro sau în restaurantele de tip steakhouse.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!