decembrie 2021

Nucile Pecan: fructele nucifere cu origini americane

Nuca nativă a Americii, cea pecan, este din ce în ce mai populară, fiind integrată în multe rețete. Nucile pecan au o valoare nutrițională ridicată, iar gustul lor dulce și intens le face ideale pentru gătit, putând fi totodată servite drept o gustare sănătoasă. Lasă-te inspirat de rețetele americane cu nuci pecan pe care ți le propunem în rândurile de mai jos!

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Știi cum arată nucile pecan? Nuca din America de Nord are culoarea maro-caramel la exterior și pulpă albă în interior. Coaja care acoperă fructul este foarte subțire, iar nucile pot fi decojite ușor, fără a fi nevoie de un spărgător de nuci. În general, nucile pecan se găsesc crude în comerț, având cea mai mare valoare nutrițională dintre toate fructele nucifere.

Copacii pecan pot crește până la 30 de metri înălțime. Un astfel de arbore are nevoie de mai mult de 10 ani pentru a ajunge în punctul în care este considerat în plină producție, dar apoi va putea produce nuci timp de peste 100 de ani.

Scurtă istorie a nucilor pecan

nucile pecan

Nucile pecan își au originea în America de Nord. Consumul acestora a pornit de la nativii americani care aveau încredere în valoarea nutrițională a nucilor pecan sălbatice.

Originare din părțile de sud-est ale Statelor Unite, nucile pecan americane sunt considerate singurele nuci native din America de Nord. Acești copaci nu au fost găsiți crescând în mod natural nicăieri altundeva în lume. Familiile de cultivatori din SUA au crescut și recoltat nuci pecan americane de generații.

Astăzi, nucile pecan fac parte din tradiția și gastronomia americană, mai ales în perioada toamnei, atunci când plăcinta cu nuci pecan este considerată un preparat de sezon.

Peste 80% din aprovizionarea mondială de nuci pecan provine din Statele Unite.

American Pecan Council (APC)

Valorile nutriționale ale nucilor pecan

O porție de 30g nuci pecan (aproximativ 20 de jumătăți) conține:

  • 20,4g grăsimi totale (1,8 grăsimi saturate)
  • 0% colesterol 
  • 0% sodiu
  • 2,7g fibre dietetice
  • 2,6g proteine
  • 2,7g fibre
  • 1,1g zahăr
  • 196 calorii
  • peste 19 vitamine și minerale precum vitamina A, vitamina E, calciu, potasiu, zinc, mangan, cupru, fier, fosfor, magneziu
  • 10% din valoarea zilnică recomandată de fibre
  • foarte puțini carbohidrați, doar 4g
  • minerale: mangan, cupru, zinc, fier, fosfor, potasiu, magneziu
  • acizi grași: acidul oleic, acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic și acid stearic

În plus, nucile native americane sunt și o sursă benefică de vitamina B1, tiamină, magneziu și proteine.

Beneficiile nucilor pecan

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), nucile pecan conțin mai mulți antioxidanți care se regăsesc în legume și fructe decât alte tipuri de nuci. Astfel, persoanele care consumă nuci pecan în mod regulat ar putea fi mai puțin predispuse la dezvoltarea de boli cronice cum ar fi cele de inimă, diabetul sau unele tipuri de cancer. 

Printre beneficiile nucilor pecan: conțin acizi grași mononesaturați (un tip de grăsime care are legătură cu îmbunătățirea nivelului total de colesterol), betacaroten și vitamina E. Totodată, ajută la îmbunătățirea nivelului general de zahăr din sânge. 

Nucile pecan – Contraindicații

Nucile pecan sunt bune pentru consum, dar în cantități mici. În general se recomandă ca un adult să nu consume mai mult de 100g de nuci pecan pe zi, iar în cazul predispoziției la obezitate cantitatea ar trebui înjumătățită deoarece vor crește caloriile.

Specialiștii susțin că o porție de 30g de 1 până la 3 ori pe săptămână, care să fie calibrată în funcție de dieta și nevoile metabolice ale fiecărei persoane, este benefică. Ce ar trebui totuși luat în calcul este faptul că excesele pot provoca afecțiuni ale sistemului digestiv.

Cum se pot consuma nucile pecan

Pe lângă plăcinta și deserturile clasice, nucile pecan sunt un ingredient excelent pentru o gamă largă de preparate. Pot fi adăugate în salate sau smoothie-uri, fiind totodată un topping grozav pentru înghețată și legume rumenite la cuptor. Nucile pecan sunt extrem de sănătoase, ideale pentru a fi integrate în rețete în orice perioadă a anului. Nu numai că oferă o aromă intensă cu note untoase, dar sunt pline de nutrienți și extrem de versatile, potrivindu-se de minune atât cu arome dulci, cât și sărate. Te poți bucura de o gustare crocantă și savuroasă cu nuci pecan sau le poți folosi pentru a reinterpreta orice fel de mâncare! Aroma și textura acestora se intensifică atunci când sunt prăjite, puse la cuptor cu un strop de sare de mare și puțin ulei de măsline.

Salata cu varză kale, nuci pecan prăjite, quinoa, muștar și sirop de arțar propusă de Gena Hamshaw este dovada că nucile pecan aduc un plus de savoare salatelor. Rețeta vegană plină de nutrienți combină nucile pecan cu fasolea verde, kalele, quinoa și sfecla aurie.

Acoperită cu un dressing din sirop de arțar și muștar, această salată poate lua forma unui aperitiv sănătos sau unei garnituri pline de culoare.

salata cu varza kale, nuci penac prajite, quinoa, mustar si sirop de artar
antricot de vita in crusta de nuci pecan cu sos de hrean

Dacă ești în căutarea unui fel principal care să se remarce în cadrul unei cine în familie, încearcă antricotul de vită în crustă de nuci pecan cu sos de hrean. Propusă de Bobby Parrish, rețeta este plină de arome și oferă o textură crocantă datorită crustei de nuci pecan. Această friptură delicioasă se potrivește perfect cu salata de năut crocant și porumb sau cu legumele coapte cu sare Salty Wahine.

Rețete cu nuci pecan

Aproape două decenii de cercetări arată că nucile pecan pot ajuta la menținerea unei inimi sănătoase. Nucile pecan conțin un mix unic de 95% grăsimi nesaturate, steroli vegetali, fibre, potasiu, fosfor, magneziu și calciu. Se poate spune că fiecare nucă pecan este o sursă inepuizabilă de nutrienți, reducând riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare.

banana bread cu nuci pecan

Profită de beneficiile acestei nuci hrănitoare preparând delicioasa rețetă de banana bread cu nuci pecan, fără gluten, a Jessicăi Hylton-Leckie. Nucile pecan americane oferă acestei opțiuni de mic dejun un twist savuros.

Pur și simplu adaugă nucile pecan în aluatul de chec și presară câteva deasupra pentru o aromă intensă și textură crocantă. Banana bread cu nuci pecan poate fi preparată în weekend, pentru a fi servită la micul dejun pe fugă din timpul săptămânii.

mini tarte cu nuci pecan, lamaie si fructe

Mici și dulci, mini tartele cu nuci pecan, lămâie și fructe ar putea deveni noul tău desert preferat. Mini crustele din nuci pecan obținute din doar 3 ingrediente fac din aceste tarte cu lămâie și zmeură deserturile ideale pentru următoarea întâlnire cu gașca de prieteni.

Indiferent dacă presari nucile pecan deasupra terciului de ovăz servit dimineața, dacă le integrezi în salate sau le folosești ca ingredient principal pentru tradiționala rețetă americană de plăcintă cu nuci pecan, acestea își merită locul în orice bucătărie!

Caută nucile pecan la partenerii noștri online Freshful, Driedfruits sau în hypermarketurile din România.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!