a

aprilie 2022

Stafidele de California: struguri deshidratați pentru gustări pline de savoare

Toată lumea asociază stafidele cu mixul de granola sau cu biscuiții de ovăz, însă există o multitudine de alte opțiuni. Află ce face strugurii uscați atât de versatili și cum pot adăuga un plus de savoare rețetelor din întreaga lume.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Uscate la soarele de pe Coasta de Vest, stafidele de California au o dulceață naturală. Strugurii sunt culeși când sunt copți și uscați până când nu mai conțin aproape deloc apă. Odată uscați, conținutul de apă al strugurilor se reduce cu aproximativ 20%.

Există diferite soiuri de stafide, cu mărimi și culori variate. O altă distincție poate fi făcută între soiurile naturale uscate la soare, cum ar fi Thompson fără semințe, și soiurile de struguri uscate mecanic, precum California Golden Seedless.

O gustare sănătoasă

gustare sănătoasă cu stafide

Fructele uscate, precum stafidele, sunt adesea recomandate ca alternative sănătoase pentru dulciuri, fiind pline de vitamine și minerale benefice. Stafidele nu doar că sunt sărace în sodiu, lipsite de grăsimi și colesterol, dar reprezintă și o sursă de nutrienți esențiali, inclusiv potasiu, fibre, magneziu și vitamina B.*

La fel ca toate fructele uscate, și strugurii conțin zahăr. Totuși, zahărul din stafide este fructoză naturală și nu intră la fel de repede în sânge, deoarece acestea conțin multe fibre. Prin urmare, stafidele oferă senzație de sațietate mai mult timp și scad apariția poftelor. Surprinzător sau nu, acest snack dulce poate fi benefic pentru dantură: conținutul ridicat de calciu și fosfor al stafidelor întărește dinții și oasele. **

Un ingredient de bază în preparatele internaționale

Peste 2.000 de producători cultivă stafide în Valea San Joaquin din centrul Californiei. Aproximativ o treime dintre aceste stafide sunt exportate în aproape 50 de țări din întreaga lume, în principal Europa și Asia.

delicatesă austriacă Kaiserschmarrn

În general stafidele se integrează perfect în produse de patiserie și mâncăruri dulci. Stafidele sunt ingredientul vedetă din bine-cunoscuta delicatesă austriacă Kaiserschmarrn. Aluatul de clătite ușor îndulcit poate fi savurat atât ca masă principală, cât și ca desert.

Multe alte țări au, de asemenea, stafide în gustările lor – fie că este vorba despre franțuzescul pain aux raisins, tradiționalul panettone italian sau un nou twist adus rulourilor scandinave cu măr și scorțișoară.

Totodată, platourile pentru aperitiv sunt o altă modalitate prin care stafidele s-ar putea face remarcate. Aroma lor dulce și textura moale se îmbină perfect cu migdale crocante, nuci și mere proaspete.

Stafidele se găsesc și în multe preparate internaționale pe bază de carne, precum rețetele marocane din miel, sau integrate în diverse garnituri cu orez. Ingredientul plin de savoare poate fi adăugat în rețetele tradiționale, fiind folosit și pentru a reinventa și condimenta mâncăruri, cum ar fi paella spaniolă de munte.

paella spaniolă de munte

Un plus de energie

Stafidele de California sunt gata de servire, fără a fi necesară curățarea sau tocarea. Aceste fructe sunt soluția ideală pentru menținerea unei diete sănătoase.

Nutriționistul Elizabeth Ward a lăudat acest ingredient în publicația americană Today’s Men’s Health, atunci când a fost întrebată despre cel mai bun fruct pe care îl poți mânca. Ea a răspuns:

Stafidele. Sunt pline de fibre, potasiu și antioxidanți, ușor de transportat, disponibile pe tot parcursul anului și bune pentru creșterea energiei. Totodată, pot ajuta la controlul greutății.

Elizabeth M. Ward, M.S., R.D., Nutriționist/Autor și colaborator apreciat al California Raisins’ Super RD Network.

*Ediția din iunie 2013 a Journal of Food Science, „A Review of the Health Benefits of Raisins” de James E Painter RD, PhD și Ashley R Waters MS, RD.

**Jurnalul de nutriție, Volumul 139, Ediția 9, septembrie 2009, paginile 1818S-1823S.

Întrebări frecvente:

Q: Stafidele de California conțin semințe?

A: Aproximativ 95% dintre stafidele de California sunt produse în prezent din struguri „Thompson Seedless” (soi de struguri fără semințe).

Q: Câte calorii au stafidele de California?

A: De obicei 100 de grame de stafide au aproximativ 299 Kcal.

Caută nucile și mixurile de fructe uscate în hypermarketurile din România.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!