January 2023

Trendurile alimentare ale anului 2023

Ce trenduri savuroase îți fac cu ochiul în noul an? Ce teme legate de alimentație sunt relevante în 2023 și ar putea influența industria alimentară și a agriculturii? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde acest articol. Sustenabilitatea, protejarea mediului înconjurător, dish-urile fusion, bucătăria experimentală - există o mulțime de tendințe alimentare interesante la care e bine să aruncăm o privire mai atentă. În rândurile de mai jos ți-am pregătit topul trendurilor savuroase ale anului 2023.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Conștientizează ceea ce mănânci

Nu este ceva surprinzător, dar sustenabilitatea și protejarea mediului vor juca un rol important în industria alimentară anul acesta, așa cum de altfel se întâmplă în aproape orice alt domeniu. Viitoarele tendințe se vor învârti cel mai probabil în jurul conștientizării alimentației – alegerea alimentelor care nu au un impact negativ asupra mediului.

Oportunități pentru adevărații omnivori

O dietă pe bază de plante nu este unica abordare pentru a conștientiza ceea ce mănânci. Dieta omnivoră este echilibrată, sustenabilă și nu funcționează pe baza principiului restricției. Omnivorii acordă o atenție deosebită dietei lor și se asigură că alimentele pe care le consumă au fost produse în mod sustenabil, alegând totodată carne sau pește crescute în condiții optime. Deschiși la toate formele de alimentație și plini de curiozitate, omnivorii sunt intrigați de inovațiile tehnologice alimentare și de ingredientele sau alimentele neobișnuite – cum ar fi organele comestibile, insectele și chiar alimentele pe bază de meduze. Abordarea lor unică asupra mâncării va avea un impact asupra viitorului gastronomiei, agriculturii și industriei alimentare.

Satisfacerea cererii de fructe de mare și carne de înaltă calitate, produse în mod sustenabil, începe chiar de la sursă. Consumatorii conștienți de alimentația lor caută transparență și încredere din partea pescarilor și fermierilor de la care provin alimentele.

Exemple de bună practică în ceea ce privește pescuitul conștient pot fi deja regăsite în Statele Unite. În Alaska fructele de mare sunt gestionate în mod responsabil, utilizând o abordare științifică de top pentru a ajuta stocurile de pește, comunitățile și ecosistemele întregi să prospere pentru generațiile viitoare. În colțul de nord-est al Statelor Unite, pescuitul este gestionat în mod durabil, iar tehnicile de creștere încorporează transparență și trasabilitate. Acest lucru asigură o aprovizionare de produse sigură, consecventă și de viitor, printre fructele de mare numărându-se homarul, crabul și scoicile. Crescătorii americani de bovine s-au dovedit, de asemenea, lideri mondiali în materie de sustenabilitate. Potrivit U.S. Sustainability Alliance, sistemul de producție a cărnii de vită SUA are cea mai mică contribuție la emisiile globale de gaze cu efect de seră în raport cu contribuția sa la producția globală de carne de vită (BCI, 2020). În următoarea perioadă putem presupune că din ce în ce mai mulți consumatori vor dori să se asigure că peștele și carnea consumate provin din surse sigure.

Fuziuni alimentare și bucătărie experimentală

Contextul pandemic al anilor trecuți a afectat consumatorii în multe moduri, inclusiv atunci când vorbim despre poftele alimentare. Timpul petrecut acasă și incapacitatea de a călători a trezit o dorință de descoperiri culinare și delicii exotice. Prin arome și mâncare, oamenii sunt capabili să exploreze lumea largă chiar din interiorul propriei case. Mixul diferitelor tradiții culinare, tehnicilor de gătit, aromelor și ingredientelor de pe tot globul a dus la crearea unor rețete unice și inovatoare, cunoscute sub denumirea de fuziuni alimentare. Un exemplu jucăuș ce îmbină bucătăria mexicană cu cea japoneză poate avea drept rezultat un rulou mexican cu sushi, denumit „Mushi”.

Timpul petrecut acasă a adus în mod clar o multitudine de experimente culinare. Aceeași creativitate poate fi văzută și în industria alimentară. Atât businessurile noi, cât și cele vechi aduc pe piață produse cu ingrediente unice, combină arome în moduri surprinzătoare sau sunt realizate folosind tehnici neobișnuite.

Băuturi carbogazoase și fermentate

Băuturile spumante reprezintă una dintre tendințele pe care trebuie să le iei în calcul în 2023. Nu vorbim despre sifonul tradițional, ci mai degrabă despre o gamă de băuturi carbogazoase sănătoase. Kombucha, ceaiul fermentat și acidulat care a luat cu asalt Statele Unite, începe să apară din ce în ce mai des în Europa, iar acesta este probabil doar începutul. Alte băuturi probiotice, ape tonice prebiotice și băuturile acidulate cu aromă unică vor deveni din ce în ce mai populare în 2023. Partea cea mai bună este că aceste băuturi distractive pot fi create acasă! Extrem de revigorant, mocktail-ul Kombucha Mule cu ghimbir și prune este un must-try în noul an.

Alimente preparate în casă

Afacerile desfășurate în propriul cămin au înflorit în ultimii ani. Termenul de „cottage food” se referă la producerea alimentelor de casă (precum murături, granola sau gemuri), idee de business ce poate fi înregistrată și aprobată pentru vânzare publică. În ultimii ani alimentele de casă au fost descoperite mai ales datorită rețelelor sociale. Se așteaptă ca din ce în ce mai mulți bucătari și brutari să prepare genul acesta de mâncare și să lanseze mici afaceri independente, ce le oferă libertatea de a experimenta și a fi creativi în bucătărie

Semințele de floarea-soarelui

Semințele de floarea soarelui se află pe lista alimentelor importante din 2023. Anul acesta există tendința ca acestea să apară în tot felul de alimente, de la unt și tartine până la batoane proteice și chiar înghețată și brânzeturi! De ce a crescut brusc interesul pentru acestea? Pe lângă faptul că sunt pline de grăsimi sănătoase, proteine, fibre, minerale, vitamina E și substanțe fitochimice, semințele de floarea-soarelui sunt o alternativă excelentă a nucilor în multe gustări sănătoase, fiind perfecte pentru persoanele cu alergii la nuci.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!