April 2023

Cum arată grătarul în jurul lumii: 4 influențe culinare diferite pentru carnea de vită SUA la grătar

Ce au în comun Argentina, Coreea, Spania și Statele Unite? O cultură gatronomică ce are la bază preparate pe grătar! Din fericire pentru iubitorii de carne de vită, există posibilități nelimitate atunci când vine vorba de pregătirea unei bucăți fragede de carne de vită americană. Descoperă numeroasele metode și arome de grătar din întreaga lume și inspiră-te din rețetele internaționale propuse!

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Asado argentinian

„A” de la „asado” – termen folosit pentru a descrie atât tehnica de gătire lentă a cărnii la un grătar argentinian, cât și evenimentul „culinaro-social” al grătarului în sine. Traducerea directă a cuvântului „asado” înseamnă „prăjit”. Cu toate acestea, în Argentina, cuvântul „asado” se referă, de asemenea, la o întâlnire cu familia și prietenii, unde carnea preparată în mod tradițional argentinian este vedetă. Aceasta include, bineînțeles, îndrăgita marinadă chimichurri.

Chimichurri este un sos pe bază de ierburi, preparat în mod tradițional din pătrunjel și oregano. Culoarea verde tipică provine de la ierburile proaspăt tocate. Există o variantă verde (Chimichurri verde), precum și una roșie (Chimichurri rojo) a sosului pentru grătar. Deși există multe variante ale marinadei, cea verde este de departe cea mai populară.

Vrei să încerci un asado tipic argentinian? Ia niște fileuri din carne de vită SUA și pregătește-le de marinare. Fâșiile de vită marinate cu Chimichurri sunt absolut delicioase și foarte simplu de preparat! Intensitatea căldurii grătarului arde suprafața cărnii de vită, ceea ce va determina obținerea unei cărni fragede, cu o crustă aromată. Savureaz-o în compania unui sos Chimichurri!

Grătar coreean

Coreea de Sud este, de asemenea, bine-cunoscută pentru o cultură culinară a grătarului foarte dezvoltată. Și aici experiența socială, colectivă, joacă un rol masiv, deoarece grătarul este savurat de obicei împreună cu prietenii, familia sau colegii. De cele mai multe ori, carnea și garniturile de legume sunt în mod tradițional fripte pe grătar și servite direct la și „pe” masă cu ajutorul unui grătar cu racletă.

Majoritatea restaurantelor coreene îți pun la dispoziție un grătar cu racletă poziționat în mijlocul mesei, astfel încât toți cei adunați să poată găti și să se bucure împreună de carne.

Chiar și fără tradiționalul grătar cu racletă poți avea ocazia să te bucuri de aromele delicioase ale grătarului coreean. O rețetă de carne de vită gătită în stil coreean cu pere SUA este exemplul perfect! Deoarece carnea de vită este de obicei tăiată în bucăți subțiri, poți folosi o tigaie sau o plită de fontă / antiaderentă pentru a găti preparatul. Sucul de pere adaugă dulceață și ajută la frăgezirea cărnii de vită gătită în stil coreean (denumit și bulgogi). Se poate servi cu orez, într-un wrap de salată sau poți încerca un stil fusion, integrând-o într-un taco sau burrito.

În general, grătarul coreean este foarte reprezentativ pentru bucătăria locală deoarece reunește mii de arome și o mare varietate de preparate. Nu te mai poți sătura de carnea de vită tăiată în fâșii subțiri, cu aromă unică? Atunci BBQ-ul coreean de vită SUA cu salată de kimchi propus de Peter Sidwell este exact ceea ce ai nevoie! Ingredientul secret al sosului de BBQ este reprezentat de prunele uscate de California. Dulceața naturală a acestora completează perfect gustul picant ce se datorează piperului și creează o aromă și o textură bogată, catifelată.

Friptura spaniolă

La fel ca în multe alte țări, în Spania duminicile sunt zile dedicate grătarului. În Peninsula Iberică, familiile și prietenii se adună laolaltă pentru a pregăti grătarul împreună. Există o mulțime de specialități locale „a la plancha” – la grătar! Spaniolii gătesc de obicei fără flacără deschisă, folosind plăci de fier plat și temperaturi ridicate de gătire pentru a obține o carne extrem de suculentă. Unii ar putea spune că farmecul acestor preparate provine de la metoda prin care se toarnă apă, uleiuri balsamice sau vin peste carne, în timp ce aceasta este prăjită. Carnea absoarbe aromele, iar excesul de lichid și grăsime se scurge într-o altă tigaie.

Alături de carnea și legumele pe grătar vei găsi sosuri cremoase, cu arome intense. Romesco este unul dintre acestea. Sosul ușor picant este originar din provincia Tarragona din Catalonia, dar și-a câștigat popularitatea în întreaga țară. Sosul spaniol se prepară folosind roșii, usturoi, migdale, alune, ardei proaspeți sau uscați, pâine albă, ulei de măsline, oțet, vin roșu, sare și piper.

Ești pregătit să te bucuri de aromele Spaniei? Poți încerca o friptură de vită la tigaie cu sos Romesco. Poți urmări un tutorial video cu prepararea rețetei chiar aici.

BBQ american

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că locuitorii Statelor Unite sunt mari împătimiți ai grătarului, fripturile din carne de vită SUA fiind printre cele mai populare preparate pe grătar. Astăzi, America de Nord are o gamă largă de obiceiuri ce au legătură cu grătarul. Așa-numita „Centură a grătarului”, care include statele sudice Memphis, Tennessee și Texas, este cunoscută în special pentru celebrarea grătarelor în comunitate. Așa cum poate fi observat și în filme, pentru mulți americani grătarul devine un pretext de a petrece timp de calitate împreună.

Cultura grătarului poate că nu este la fel de adânc înrădăcinată în alte părți ale Statelor Unite ca în statele din sudul țării, însă, pentru majoritatea americanilor, ziua de 4 iulie (Ziua Independenței SUA) se petrece doar la un grătar.

Ingredientele din grătarul american sunt la fel de variate ca țara în sine. Cu toate acestea, există și feluri de mâncare care nu trebuie să lipsească de pe grătar. Brisket-ul de vită în stil Texas este unul dintre acestea!

Cel mai important aspect al grătarului american este reprezentat de marinade. Fie că iau formă de glazură sau de mix de condimente uscate, americanii iubesc carnea cu o varietate de arome. Rețeta de brisket de vită a fost marinată în prealabil cu un mix format din pudră de chili, zahăr brun și pudră de usturoi. La fel ca în cazul acestei specialități texane, influențele din Caraibe sunt întotdeauna resimțite în statele din sud, unde ingrediente precum chili sau piperul cayenne se integrează perfect alături de aromele îndrăgite ale BBQ-ului. Înăbușit, gătit lent sau afumat – indiferent cum legi să gătești carnea de vită SUA, cu siguranță nu vei regreta!

Carnea de vită americană se poate găsi în magazinele Mega Image, Lidl și pe Freshful – sub brandul Meat Revolution, în Metro sau în restaurantele de tip steakhouse.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!