decembrie 2021

Tradiții de Crăciun: delicii culinare pentru sărbători savuroase

Case împodobite, colinde și dulciuri cât vezi cu ochii: ați intuit bine, Crăciunul se apropie cu pași repezi! Chiar dacă am avut parte de un an cel puțin atipic, ne putem regăsi confortul în certitudinea tradițiilor culinare de Crăciun. Fie că vorbim despre coacerea fursecurilor pentru Moș Crăciun sau prepararea unei fripturi de curcan pentru întreaga familie, există o sumedenie de moduri gustoase și festive ce ne aduc spiritul Crăciunului în case. Ce tradiții de Crăciun aștepți cu nerăbdare? Citește mai multe pentru a afla cum petrecem Crăciunul peste ocean și alege-ți tradiția preferată.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Crăciunul poate arăta foarte diferit în funcție de zona în care îl sărbătorești. Climatul și mediul înconjurător al locului vor determina background-ul sărbătorilor tale: poți avea parte de un Crăciun alb, la gura șemineului sau vei petrece Ajunul bucurându-te de soare. În timp ce unele țări au tradiții de Crăciun clare, diversitatea culturală din SUA a adus cu sine un mix de obiceiuri și tradiții. Cu toate acestea, există câteva ritualuri favorite care au fost păstrate din generație în generație.

În contextul actual, tradițiile culinare de Crăciun devin parcă și mai importante. Chiar dacă adunările sunt limitate și cel mai probabil nu va ninge în dimineața de Crăciun, un lucru este sigur: poftele de sărbători pot fi satisfăcute cu ajutorul gustărilor delicioase și preparatelor tradiționale la cuptor.

Spărgătorul de nuci

Spărgătorul de nuci este nelipsit de sărbători, indiferent dacă vorbim despre incredibilul spectacol de balet sau despre figurinele decorative. Fiind originar din Europa, spărgătorul de nuci se află în inimile și casele multor americani. Prin prisma eleganței figurinei de lemn și a asocierii sale cu bine-cunoscutul spectacol, este aproape imposibil să nu observi un spărgător de nuci în această perioadă a anului. Cu toate acestea, ornamentul are mai multe de oferit decât ai crede la prima vedere. Cum sugerează deja numele, autenticul spărgător de nuci reprezintă unealta necesară pentru a sparge și a savura una dintre cele mai sănătoase gustări de Crăciun: nucile.

În multe țări, nucile fac parte din tradițiile de Crăciun de ani de zile. Unii pot spune că acest obicei din preajma sărbătorilor de iarnă a început atunci când Sfântul Nicolae a adus copiilor nuci și portocale la începutul lunii decembrie. Alții susțin că perioada recoltei acestor nuci este motivul pentru popularitatea lor sezonieră.

În orice caz, climatul ideal și mediul înconjurător din Statele Unite produc o gamă largă de nuci, potrivite pentru fiecare gust. Bine-cunoscut drept unul dintre imperiile nucilor, însoritul stat California oferă unele dintre cele mai bune migdale și nuci din lume. O comunitate puternică de fermieri de pe Coasta de Vest se dedică producției de fistic proaspăt și aromat. În cazul în care nu era de ajuns, sudul Statelor Unite este recunoscut pentru producerea arahidelor și a copacilor nativi de nuci pecan din America de Nord. Pe lângă faptul că reprezintă un snack delicios între mese, nucile sunt o gustare nutritivă ce îți conferă stare de bine, savurându-le fără a fi încadrate în categoria „plăceri vinovate”.

Lapte și fursecuri

Sezonul sărbătorilor nu ar fi la fel fără ispita dulciurilor. În timp ce colindele iau cu asalt posturile de radio, o mare varietate de delicii iese din cuptor. Totuși, nu doar celor care iubesc dulciurile le plac biscuiții cu zahăr și turta dulce. Pentru mulți, mirosul fursecurilor proaspăt coapte e o încântare, aducând căldură, confort și atmosferă de sărbătoare în toată casa.

Conform tradiției, copiii vor pregăti fursecurile de Crăciun – încep prin prepararea aluatului, urmând ca apoi să îl taie cu ajutorul unor forme speciale cu modele de Crăciun și să decoreze biscuiții proaspăt scoși din cuptor cu glazură, ciocolată sau bomboane colorate. După efortul depus, fursecurile sunt de două ori mai gustoase atunci când sunt acompaniate de un pahar mare și rece cu lapte, iar Moș Crăciun știe cel mai bine acest lucru. În Ajunul Crăciunului copiii vor așeza lângă lista de dorințe o farfurie cu fursecuri și un pahar cu lapte. Dimineața, cei mici vor observa că Moșul a mâncat fursecurile și a băut puțin lapte, fără a uita să lase sub brad cadourile mult așteptate.

Pe lângă pregătirea fursecurilor, multe familii fac în preajma sărbătorilor și case din turtă dulce. Chiar dacă ingredientele pentru acestea pot fi cumpărate din magazin, orice iubitor de turtă dulce știe cât de bun este gustul acesteia atunci când este făcută în casă. Condimentele potrivite, ustensilele de copt și ingredientele de înaltă calitate, incluzând ouăle, pot face o diferență imensă în ceea ce privește textura turtei dulci. Odată ce casa de turtă dulce este asamblată și împodobită, te bucuri atât de o nouă decorațiune de Crăciun, cât și de o gustare delicioasă.

Ospăț festiv

În funcție de tradițiile fiecărei familii, americanii se adună împreună cu cei dragi pentru un ospăț festiv în seara de Ajun sau în ziua de Crăciun. La fel ca de Ziua Recunoștinței, există o varietate de rețete pe bază de produse sezoniere. Principalul fel de mâncare servit la cina festivă este friptura de curcan sau șunca. Friptura de curcan aromată și suculentă este de obicei preparatul vedetă, fiind preferată pentru gustul său delicios. Pe lângă faptul că trebuie să cunoști anumite tehnici și secrete ale bucătăriei, atenția acordată originii și calității cărnii este primul pas către pregătirea unui fel principal ce va stârni aprecierea invitaților tăi. Curcanul este versatil și gustos, fiind o carne destul de căutată în jurul lumii.

De lângă carne și legume nu putea lipsi nici sosul de merișoare. Având în vedere că merișoarele sunt recoltate toamna, acestea sunt de obicei adăugate în rețete sau preparate în sos, oferind o explozie de arome unei cine speciale. Spre deosebire de unele țări europene, schimbul de cadouri are loc în dimineața Crăciunului, ceea ce va transforma cina în punctul culminant al serii.

Spiritul Crăciunului

În timp ce temperaturile de afară scad considerabil, cei îndeajuns de norocoși încât să aibă un șemineu se pot ghemui lângă foc, experimentând la intensitate maximă spiritul sărbătorilor de iarnă. Cu sau fără șemineu, putem intra în atmosfera de Crăciun cu un punch fierbinte și aromat. Mixul dintre rodii, grepfrutul de Florida și merișoarele SUA, împreună cu condimente precum scorțișoară și anason stelat, oferă o aromă fructată și intensă.

În timp ce copiii de la masă se pot bucura de versiunea fără alcool a acestei băuturi, cei mari îi pot adăuga gin sau rom. Înalta calitate și versatilitatea băuturilor spirtoase distilate produse în Statele Unite fac din acestea un cadou grozav, indiferent dacă îl primim sau îl dăruim. Ca întotdeauna, atunci când este savurată băutura, este important să avem în vedere că cele mai bune lucruri vin cu moderație.

Indiferent dacă alegi punch-ul de Crăciun, cidrul cu măr sau ceașca fierbinte cu cacao, savoarea băuturii preferate te va purta în atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă. Mâncarea este, de sigur, nelipsită, însă sezonul acesta ne demonstrează încă o dată că prepararea unei cine înseamnă mult mai mult de atât, fiind pretextul ce ne adună din nou împreună.

Sărbători fericite!

Distribuie pe