November 2021

Masa de Ziua Recunoștinței – o tradiție americană unde garniturile sunt în centrul atenției

Cine a spus ca Ziua Recunoștinței poate fi celebrată doar în State? Există numeroase preparate dulci sau sărate delicioase și rețete simple care pot aduce toamna în farfuria ta, indiferent unde te afli. Și nu este vorba doar despre curcan! Secretul mesei de Ziua Recunoștinței se află în condimente, sosuri, garnituri și multe altele! La o astfel de masă își poate face loc orice aromă, fiecare invitat putând aduce câte un preparat.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Cum să creezi un meniu autentic de Ziua Recunoștinței?

Ziua Recunoștinței aduce cu sine reuniuni de familie, decor tomnatic și, desigur, numeroase preparate delicioase. Indiferent dacă vorbim despre mâncăruri clasice sau reinterpretate într-un stil modern, mesele festive și elaborate sunt adorate în toată țara. Dar sărbătoarea nu se oprește aici! Din ce în ce mai mulți gurmanzi din întreaga lume devin fani ai Zilei Recunoștinței și savurează gastronomia de sezon.

În timp ce un curcan perfect rumenit necesită mult efort, secretul unui preparat autentic constă în alăturările culinare. Așadar, ce ingrediente cheie trebuie să se regăsească într-o masă de Ziua Recunoștinței?

Merișoarele: un ingredient atemporal

Merișoarele se numără printre puținele varietăți de fructe originare din America de Nord. În prezent, acestea sunt cultivate majoritar în statele nordice precum Wisconsin, Massachusetts, New Jersey, Oregon și Washington. Aceste fructe colorate sunt considerate un superaliment, contribuind la o dietă echilibrată. Sucul de merișoare este o sursă naturală plină de antioxidanți și vitaminele C și E.

Încă de la originile lor, în 1550, aceste mici fructe roșii au fost asociate cu masa de Ziua Recunoștinței. Coloniștii europeni din acele vremuri au învățat despre plantele și animalele locale de la nativii americani. În semn de recunoștință, noii veniți i-au invitat să celebreze împreună culturile printr-un ospăț la care vedete au fost curcanul și merișoarele.

Sosul tradițional de merișoare este foarte ușor de preparat și nelipsit din meniu. Aroma sa dulce completează perfect frăgezimea cărnii și oferă note fructate. Atât merișoarele proaspete, cât și cele uscate pot fi folosite ca bază a sosului. Cu toate acestea, merișoarele uscate trebuie înmuiate în apă sau suc înainte de preparare. Fructele sunt fierte mai apoi cu coajă de portocale, sare, zahăr și condimente precum nucșoara sau vanilia.

Merișoarele sunt cultivate toamna, în general de la jumătatea lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie.

Cranberry Marketing Committee

Caută merișoarele de origine SUA în hypermarketurile din România.

O varietate plină de culori: Cartoful dulce

Pe lângă dovleci, fasole verde sau varză de Bruxelles, cartofii dulci sunt un clasic ce nu ar trebui să lipsească de la cină. Aceștia își au originile în America Centrală și de Sud, dar acum sunt cultivați majoritar pe regiunile plane de coastă din Carolina de Nord.

Datorită versatilității sale și a notelor subtile de caramel, aceste legume pot fi regăsite și în preparatele dulci de pe masa de Ziua Recunoștinței. Un preparat modern cu rondele de cartofi dulci, ricotta și rodie reprezintă o gustare perfectă. În plus, este foarte ușor de adaptat la o dietă vegană!

Dar asta nu e tot: pe cât sunt de savuroși, pe atât sunt de bogați în carbohidrați sănătoși și nutrienți precum potasiul, fibrele și vitamina A! Această legumă reușește să ajungă la inimile oamenilor pe tot parcursul anului.

Caută cartofii dulci de origine SUA în hypermarketurile din România.

Un ultim detaliu: fructele nucifere

Întregi, feliate, cubulețe sau tocate – migdalele aduc un plus de savoare oricărui preparat. Acest superaliment vechi de secole și-a găsit locul în California. Supranumitul „Stat de Aur” este cel mai mare producător de migdale, cultivând aproximativ 80% din cantitatea globală. Poți regăsi migdalele foarte des în preparatele specifice Zilei Recunoștinței.

Senzația crocantă și, în același timp, untoasă a migdalelor se potrivește perfect cu o multitudine de arome și texturi.

Almond Board of California

Fiind pline de nutrienți, migdalele adaugă note crocante atunci când sunt trase la tigaie cu fasole verde. Pentru cei ce au poftă de și mai multe rețete cu alune, nucile – care sunt pline de antioxidanți – pot fi tocate și adăugate în umplutura curcanului.

Fiind asemănătoare cu migdalele, nucile au parte de același sol fertil și de climatul cald al Californiei, acolo unde se află mediul perfect pentru cultivarea lor. În special în Central Valley, fermele de familie cultivă nuci de multe generații încoace.

Nucile sunt un plus grozav în salate și garnituri, dar, de Ziua Recunoștinței, acestea sunt puse în valoare mai ales în deserturi. Indiferent dacă vorbim despre migdale, nuci simple sau pecan, aceste fructe uscate încastrate în coajă impresionează în orice rețetă de dulciuri sau patiserie.

Ca ingredient, nucile de California pot fi folosite în aproape orice, indiferent dacă preparatul principal este dulce, sărat, fructat sau picant.

California Walnut Commission

Înainte de a încheia masa de Ziua Recunoștinței, mai este un fel de mâncare ce merită atenția ta: clasica plăcintă de nuci pecan. Nucile dulci ies în evidență cu adevărat atunci când sunt coapte în crusta plăcintei calde și untoase. Pe lângă titlul de alună nativă a Americii, nucile pecan sunt pline de nutrienți și compuși bioactivi.

Nucile pecan sunt singurele alune native ale Americii, având o istorie bogată legată de nativii Americani și primii coloniști.

American Pecan Council

Caută nucile și mixurile de fructe uscate în hypermarketurile din România.

Ziua Recunoștinței este o tradiție americană ce a reușit să depășească granițele, ajungând pe mesele europenilor. Celebrarea alături de familie și prieteni în jurul unei mese pline cu preparate de cea mai înaltă calitate nu este un concept străin – orice cultură și țară se poate bucura de astfel de momente.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!