octombrie 2021

3 preparate de toamnă sustenabile și aromate

Sustenabilitatea începe să fie din ce în ce mai importantă în multe aspecte ale vieții noastre, iar gătitul nu este o excepție. Dar cum să prepari feluri de mâncare ce nu sunt doar delicioase, ci și benefice sănătății și mediului înconjurător? Procesul începe în afara bucătăriei, una dintre soluții fiind cumpărăturile sezoniere. Acum că toamna bate la ușă, cu siguranță ai o varietate de fructe și legume de sezon din care poți alege.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Sunt foarte multe motive pentru care ar trebui să adaugi alimentelele de sezon pe lista de cumpărături. Pentru începătorii în arta culinară, alimentele proaspăt cultivate aduc diversitate și inspirație pentru noi rețete. Să nu mai vorbim despre abilitatea lor de a îmbogăți un preparat cu arome intense și suculența fructelor și legumelor culese în sezonul de vârf.

În plus, plantele de sezon cresc în mare parte singure. Acestea nu au nevoie de sere, fertilizatori sau pesticide. Având condiții optime, culturile sunt echilibrate din punct de vedere energetic și conțin nutrienți naturali care ajută atât sănătatea, cât și mediul înconjurător. La fel ca în cazul plantelor, recolta fructelor de mare depinde și ea de sezon. Haide să aruncăm o privire peste calendarul sezonier și să descoperim ce ne vor oferi următoarele luni.

Delicioasele prune

În topul listei cu specialități de toamnă se află gustoasele prune de California. Peste 40% din producția globală vine din supranumitul „Stat de Aur”. Văile luxuriante din California, cu solul îmbogățit de râuri antice și soare strălucitor prezent tot timpul anului, oferă condiții ideale pentru creșterea prunelor. Pe lângă aspectele ce țin de mediu, munca manuală pe care o presupune cultivarea prunelor de California este remarcabilă. Având în vedere că fermierii locali au grijă de fiecare copac în parte pentru obținerea fructului perfect, nu este de mirare că aceste prune sunt atât de gustoase.

Procesul de cultivare începe la jumătatea lunii august, atunci când fructele sunt moi și zemoase. Acest proces durează în medie 30 de zile. Din acel moment, fructele coapte sunt gata să fie uscate. Întregul proces, de la început până la final, este dezvoltat cu grijă chiar de cultivatorii de prune de California.

Fie că sunt tocate, întregi sau transformate în gem, prunele de California sunt surprinzător de versatile. Pot fi folosite pentru a intensifica atât aromele dulci, cât și pe cele sărate, oferind diversitate oricărui preparat. Alături de farro, dovleac și nuci pecan, prunele reprezintă un ingredient grozav pentru un bol de toamnă. În mod similar, chiftelele picante de miel și prune de California sunt un preparat perfect pentru o zi răcoroasă.

Generații întregi de cultivatori și-au folosit măiestria în cultivarea prunelor de California, depășind chiar și cele mai riguroase standarde de agricultură din oricare altă țară.

California Prunes

Găsești prunele de California la partenerii noștri online – Prăvălia Bio și Vegis.

​Strugurii glorioși

Strugurii de California sunt un alt aliment originar din Coasta de Vest, care prosperă toamna. Climatul ideal se regăsește în Văile Coachella și San Joaquin și a dus la cultivarea a 80 de tipuri diferite de struguri în ultimele două secole. Strugurii verzi, roșii și negri pot fi cultivați din mai până în ianuarie. Față de alte fructe proaspete, strugurii sunt recoltați atunci când sunt complet copți. Timpul este un factor esențial când vine vorba despre viile de struguri pentru că, după ce sunt culeși, aceștia își vor păstra gustul și nu vor deveni mai dulci.

Când ne gândim la strugurii din Coasta de Vest, îi asociem adesea cu faimosul vin de California. Cu toate acestea, strugurii sunt folosiți și într-o varietate de rețete, începând de la taco cu pui chipotle și struguri și până la salata cu dovleac copt, struguri și tahini. Încearcă-le și descoperă noi moduri de a integra strugurii în diferite rețete!​

Somonul suculent

Nu numai însoritul stat California ne oferă produse sustenabile și de sezon. Alaska adăpostește o altă specialitate: somonul Chinook. Acest somon sălbatic de Alaska este prins în funcție de sezon, dar disponibil tot timpul anului.

Fructele de mare din Alaska sunt înghețate imediat după prindere pentru a li se menține calitatea. Pescuitul sezonier este doar un aspect al sustenabilității. În fiecare an, cantitatea de pește prins în Alaska este gestionată cu grijă pentru a asigura un ecosistem bine funcțional, permițând în același timp gurmanzilor din toată lumea să se bucure de gustul peștelui sălbatic. Tocmai din acest motiv, Alaska Seafood Marketing Institute este parte a U.S. Sustainability Alliance (USSA). Această asociație colaborează cu fermieri și silvicultori în vederea menținerii practicilor de sustenabilitate și programelor de conservare.

Față de pescăriile din celelalte părți ale lumii, cele din Alaska sunt gestionate astfel încât să fie protejate de pescuitul excesiv, distrugerea habitatelor și poluare.

Alaska Seafood Marketing Institute

Dintre cele cinci specii de somon, Chinook este cel mai mare. Aroma sa este suculentă și carnea de culoare roșie este bogată în uleiuri, fiind versatil în tehnicile de gătit. Gătit lent și combinat cu alte alimente de sezon, precum fisticul, somonul Chinook se regăsește atât în meniurile restaurantelor, cât și în creațiile bucătarilor amatori.

Caută somonul sălbatic la partenerii noștri online – Groenlanda, Alfredo Seafood și Ocean Fish – sau pe Freshful și în hypermarketurile din România.

Odată cu venirea zilelor răcoroase, dorința de confort tinde să apară din ce în ce mai mult. Fiind atât de colorate și aromate, produsele sezoniere sunt un mod simplu de a aduce un strop de culoare zilelor ploioase. Nu numai că sunt pline de nutrienți și ușor de preparat, dar reprezintă și un mod accesibil de a aduce sustenabilitatea în bucătăriile noastre.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!