
Cum sunt cultivate și recoltate merișoarele?
În Statele Unite, merișoarele sunt asociate cu Ziua Recunoștinței, dar sunt savurate de regulă deshidratate,...
Citește mai multAugust 2021
Fisticul American este plin de savoare și nutrienți. Mici, verzi și versatile - sunt gustările perfecte. Pe lângă alte beneficii, aceste tipuri de nuci mici conțin mulți nutrienți și multe grăsimi. Fisticul este adorat atât în deserturi, cât și în feluri de bază. Descoperă de ce fisticul este un ingredient atât de grozav.
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-nePlantat pentru prima oară acum peste 10.000 de ani în Orientul Mijlociu, fisticul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume. Aceste nuci sunt menționate chiar și în Vechiul Testament, iar legenda spune că au fost preferatele Reginei din Saba. Fiind încă din acele timpuri gustarea favorită a regalității, fisticul a devenit o nucă preferată de multă lume pentru gustul și nutrienții săi. În Europa, fisticul se servește de regulă ca o gustare, doar copt și sărat. În Orientul Mijlociu este folosit de obicei în preparate dulci, precum Baklava sau Halva.
Fructul de piatră al copacului de fistic a ajuns din Italia în întreaga Europă. În Europa de nord, fisticul a rămas nedescoperit timp îndelungat, fiind cunoscut drept „Latin Penny Nut” – nume dobândit prin prisma integrării sale în Europa pe rutele comerciale italiene de peste Alpi. După cel De-al Doilea Război Mondial, fisticul a devenit gustarea populară pe care o știm cu toții astăzi.
La sfârșitul secolului XIX, imigranții au adus fisticul în SUA. Astăzi, această nucă este disponibilă la scară largă, inclusiv în locații obișnuite precum tonomatele, barurile și restaurantele. Solul fertil și climatul uscat din California oferă condiții optime pentru cultivarea fisticului. Începând din anii 1930, plantarea fisticului a început în California și s-a extins, mai târziu, în Arizona și New Mexico.
Povestea industriei de fistic din SUA are un succes de neegalat. Datorită creșterii continue a nivelului de producție, industria s-a dezvoltat, evoluând de la furnizarea pentru piața domestică până la exportul unei bune părți din producție către țări din toată lumea.
Astăzi sunt peste 950 de producători în Statele Unite, mare parte din ei fiind din California. Urmărește povestea Fisticului American:
Copacii de fistic prosperă în climatele uscate din vestul Americii, având nevoie de șapte până la zece ani pentru a ajunge la maturitate. Datorită longevității remarcabile, se spune că acești copaci de fistic sunt crescuți pentru nepoți și generațiile următoare. Ținând cont de acest aspect, asociația American Pistachio Growers depune eforturi considerabile pentru a întreține aceste ecosisteme prospere și pentru generațiile viitoare.
Procesul de cultivare începe la sfârșitul lui august și durează până la sfârșitul lunii octombrie, fiind determinat de fruct și coajă. În momentul în care se despică, fisticul este recoltat până începe să cadă pe pământ.
Vlăstarele sunt compostate, aducând astfel nutrienții înapoi în sol. Cojile rămase sunt folositoare în a pava drumurile fermelor de țară, în timp ce alte produse secundare sunt folosite pentru biocombustibili sau chiar produse cosmetice.
Angajamentul de a folosi în mod responsabil resurse naturale și umane pentru agricultură a contribuit la plasarea Statelor Unite pe primul loc în topul celor mai mari producători comerciali de fistic.
Indiferent dacă îți este foame sau pur și simplu cauți o gustare rapidă, fisticul american îți poate satisface apetitul. Cunoscut pentru tenta de gust de alune, Fisticul American nu este doar gustos, ci oferă și valoare nutrițională.
Știm deja că esențele tari se țin în sticluțe mici, iar beneficiile nutriționale ale fisticului nu sunt o excepție. Nu numai că fisticul conține numeroase vitamine și minerale esențiale, fibre și proteine, dar contribuie și la sănătate și bunăstare.
Pe lângă faptul că este o sursă bogată de proteine, fisticul conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, în cantități suficiente pentru adulți, ceea ce face fisticul o “proteină completă”1. Fisticul se alătură celor câteva proteine vegetale, precum quinoa, năutul sau soia, care au devenit populare printre consumatorii care urmează o dietă parțial sau total pe bază de plante.
Această gustare plină de proteine este foarte versatilă. Fisticul aduce un plus de sănătate într-un musli la micul dejun, fiind totodată o gustare convenabilă după antrenament și un snack grozav atunci când sunteți pe fugă.
Printre beneficiile fisticului se numără proprietățile antioxidante, cu rol de protecție, oferite de către pigmenții ce dau culoarea verde a fructului. În comparație cu majoritatea nucilor, fisticul are un conținut mai mic de grăsimi și calorii, regăsindu-se în același timp în compoziție o mai mare cantitate de potasiu.
Sunt deosebit de bogați în fitosteroli, cu rol în susținerea sănătății cardiovasculare. Și dacă ne raportăm la alte probleme de sănătate, fisticul reduce probabilitatea de a avea la un moment dat în viață un accident vascular cerebral sau alte boli de inimă datorită proprietăților antiinflamatorii ce ajută la îmbunătățirea mucoasei interioare a inimii și vaselor de sânge.
Ce mai conține fisticul? Vitamina C, un alt antioxidant puternic, cu rol în reducerea stresului, dar și Vitamina E, ce ajută la hrănirea și hidratarea pielii. De asemenea, proprietățile fisticului contribuie și la îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce ajută la reducerea apariției acneei.
Acest fruct extrem de delicios este singura nucă care furnizează niveluri destul de mari de luteină și zeaxantină, doi antioxidanți importanți pentru menținerea sănătății ochilor, în special la persoanele cu vârste înaintate, unde procesul de îmbătrânire accelerează.
În plus, consumul de fistic nu va duce la creșterea în greutate, întrucât are un conținut scăzut de calorii și grăsimi în comparație cu majoritatea fructelor cu coajă lemnoasă. Fisticul are în compoziție și un conținut relativ scăzut de energie metabolizabilă netă, ceea ce înseamnă că organismul nu va digera sau absorbi întreaga valoarea calorică a fructului.
Un alt beneficiu al fisticului constă în faptul că poate fi inclus fără probleme într-o dietă echilibrată deoarece este bogat în fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți protectori. Cercetările realizate în SUA, pe adulți clinic sănătoși, susțin că integrarea fisticului într-o masă bogată în carbohidrați va reduce răspunsul corpului la creșterea nivelului glicemiei peste medie.
Pe lângă beneficiile pentru sănătate, fisticul poate fi savurat în diverse moduri. Îl poți consuma drept gustare, ingredient în salate sau chiar în pizza. Desigur, îl poți combina în diverse deserturi pentru un plus de gust sau îl poți folosi pentru a prepara pesto și unt. Ce ar merge de minune cu fistic? Înghețată sau cheesecake!
Având un sâmbure crocant, Fisticul American este folosit ca decorație pentru granola sau ciocolată, în înghețate sau copt în fursecuri. Cu toate acestea, este folosit și în completarea felurilor de mâncare sărate Găsiți aici câteva idei de rețete care pun în valoare fisticul american.
Pentru o gustare dulce, aceste fursecuri cu vanilie sunt decorate cu fistic, adăugând fursecurilor clasice un plus vizual și gustos. Sunt o delicatesă populară atât pentru tineri, cât și pentru cei mai în vârstă. Având nevoie de doar patru ingrediente, acest deliciu propus de Marian Bernick este simplu, dar în același timp tot ce îți poți dori de la o prăjitură.
De neratat este și această specialitate de vară pe care o puteți prepara acasă – Înghețata de fistic. Nu conține gluten sau lactate și este un desert cremos potrivit pentru o zi călduroasă.
Fisticul American poate fi integrat și în diferite feluri de mâncare sărate. Un fel unic atât prin aspect, cât și prin gust, sunt ciupercile portobello cu fistic. Această rețetă simplă, dar uimitoare, este creată de Jeremy Jones, un snowboarder profesionist desemnat de National Geographic „Aventurierul anului.”
Pentru fanii fructelor de mare, acești creveți cu crustă de chili și fistic, asezonat cu orez cu fistic, din Revista Sweet Paul, merită încercați! Crusta este simplă și nu încarcă creveții dulci ca un aluat greu. De menționat este și echilibrul perfect dintre chili, usturoi și lime.
Dacă deja v-am făcut poftă, atunci calamarul în crustă de fistic cu sos beurre blanc este alt preparat care merită să fie adăugat pe lista de rețete.
Indiferent dacă preferi preparate dulci sau sărate, fisticul american este versatil și o completare grozavă a multor preparate. Poftă bună!
Caută fisticul de origine SUA în magazinele Lidl, sub brandul Alesto.