Untul de arahide se află pe lista celor mai căutate produse americane. Din punct de vedere nutrițional, este bogat în grăsimi și proteine. Se prepară din alune uscate, prăjite în prealabil, omogenizate sub formă de pastă, ceea ce a determinat formarea unei texturi fine. Deși beneficiile pentru organism sunt incontestabile, este recomandat ca untul de arahide să fie consumat în cantități moderate, întrucât poate avea consecințe negative asupra corpului.
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Nu doar utilitatea sa proteică îl face un produs care merită consumat, ci și versatilitatea de care dă dovadă. Untul de arahide poate fi integrat în multe rețete, dulci și sărate deopotrivă.
Ce este untul de arahide
Untul de arahide este o pastă realizată din alune uscate și prăjite. Hrănitoare și sățioasă, această pastă este bogată în vitamine, minerale, acizi grași, carbohidrați sau proteine. În plus, substanțele nutritive din acest produs ajută la stimularea sănătății inimii și îmbunătățesc nivelul de zahăr din sânge. Poate fi folosit drept gustare sau combinat cu alte preparate, în special cu alimente dulci, pentru a asigura o masă bogată din punct de vedere nutrițional.
Untul de arahide a devenit o gustare sănătoasă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Totodată, este ideal pentru persoanele care practică diferite sporturi, cum ar fi bodybuilding-ul. Caloriile și grăsimile pe care untul de arahide le conține îi determină, totuși, pe specialiștii în nutriție să recomande consumul moderat al acestei gustări.
Valori nutriționale
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), valorile nutriționale pentru 100g de unt de arahide sunt:
Calorii: 588;
Lipide totale: 50g, dintre care lipide saturate: 10 g;
Colesterol: 0 mg;
Sodiu: 17 mg;
Potasiu: 649 mg;
Carbohidrați: 20g;
Fibre alimentare: 6g;
Zahăr: 9g;
Proteine: 25g;
Vitamina C: 0mg;
Calciu: 43 mg;
Fier: 1,9 mg;
Vitamina D: 0 IU;
Vitamina B-6: 0,5 mg;
Vitamina B-12: 0 µg;
Magneziu: 154 mg.
Beneficiile untului de arahide
Untul de arahide conține mai mulți nutrienți care îmbunătățesc sănătatea inimii, precum magneziu, vitamina E sau niacină. Proporția de grăsimi nesaturate în comparație cu cele saturate din alimentație joacă un rol deosebit de important pentru sănătate, iar untul de arahide are un raport similar cu cel al uleiului de măsline. În plus, aportul ridicat de arahide va reduce riscul de a fi diagnosticat cu boli cardiace.
Asociația Americană de Diabet precizează, de asemenea, că 46g unt de arahide incluse în dieta zilnică timp de șase luni ar putea produce beneficii inimii, menținând totodată o greutate normală.
Gustarea tartinabilă are un conținut relativ scăzut de carbohidrați și conține cantități semnificative de grăsimi, proteine, precum și fibre. Astfel consumul de unt de arahide nu are un impact major asupra nivelului de glucoză din sânge, fiind în același timp o sursă bună de grăsimi mononesaturate.
Nu în ultimul rând, persoanele sportive includ adesea în dieta lor zilnică untul de arahide. Te întrebi de ce? Pe lângă gustul delicios, are un conținut semnificativ de calorii, devenind astfel o modalitate simplă de a crește aportul de calorii și grăsimi nesaturate.
Cu ce se mănâncă untul de arahide
Vrei o gustare rapidă sau cauți o modalitate apetisantă de a strecura un plus de proteine în dietă? Nimic nu este mai potrivit ca untul de arahide, evident consumat în doze moderate.
Pe lângă faptul că este o gustare de sine stătătoare, untul de arahide poate fi inclus într-o multitudine de rețete. Integrează-l în bolurile pentru micul dejun sau chiar în salate! Iată câteva pairing-uri excelente, care cu siguranță te vor face să dai o fugă la raionul cu unt de arahide:
– Unt de arahide + mere, pe o felie de pâine – o gustare sănătoasă la micul dejun sau între mese.
– Unt de arahide + ghimbir – o combinație inedită pentru o mulțime de rețete, cum ar fi supe, salate sau chiar noodles.
– Unt de arahide + ovăz – adaugă untul de arahide în nelipsitul terci de dimineață. Va fi yummy, garantăm!
– Unt de arahide + țelină – o altă combinație surprinzător de savuroasă și un mix inedit de texturi!
– Unt de arahide + cartof dulce – o alăturare ce poate fi integrată cu ușurință în preparate dulci.
– Unt de arahide + căpșune – o altă combinație excelentă pentru sandwich-uri cu pâine prăjită. Sună delicios, nu-i așa?
– Unt de arahide + carne de vită – surprinzător sau nu, untul de arahide poate fi un topping grozav pentru burgeri.
– Unt de arahide + iaurt – amestecă o lingură de unt de arahide cu 3/4 cană de iaurt grecesc simplu pentru un mic dejun ușor și sățios. Presară toppingurile preferate!
– Unt de arahide + clătite – o combinație dulce numai bună pentru un desert de weekend!
– Unt de arahide + ciocolată – o bine cunoscută combinație pentru un răsfăț dulce la final de zi.