septembrie 2021

Superalimentele – trenduri pentru mese sănătoase și rapide

Statele Unite sunt adesea asociate cu fast food-ul. În timp ce mulți se bucură de aceste mese rapide și accesibile, unii oameni se tem de efectele pe termen lung asupra sănătății. Știai că Statele Unite promovează și o varietate de trenduri în materie de mâncăruri sănătoase, alimentație curată și diete fără gluten? Care dintre tendințe ar trebui adoptate și în bucătăriile europene anul acesta?

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Burgerii, puiul și cartofii prăjiți – la aceste tipuri de fast food clasic ne gândim când vorbim despre mâncarea americană. Chiar dacă Statele Unite oferă o varietate de preparate și băuturi, clișeicul pui prăjit plin de grăsimi, asociat cu gastronomia americană, este greu de combătut. Cu toate acestea, mai există un clișeu american în industria mâncării SUA – abordarea inovativă, orientată spre business, ce se aplică la aproape orice. Multe trenduri culinare se nasc în Statele Unite, începând de la dietele sănătoase până la cele paleo sau pe bază de plante.

În timp ce lanțurile populare de restaurante își extind meniurile și oferă opțiuni mai sănătoase, altele intră pe piață cu alternative noi și nutritive pentru fast food. În orice caz, există multe trenduri ce pot fi urmărite și o gamă largă de rețete sănătoase, ușoare și rapide ce continuă să apară. Deci, ce trenduri alimentare sănătoase nu ar trebui ratate de bucătăriile europene?

Pe bază de plante sau mixuri cu carne

În ultimii ani s-a putut observa trecerea la un consum de carne mai scăzut și creșterea interesului pentru produsele pe bază de plante. Dietele vegetariene și vegane sunt din ce în ce mai populare, ceea ce conduce la o varietate mai mare de substituenți ai cărnii și preparate pe bază de plante. Cu toate acestea, nu toată lumea își dorește să renunțe complet la carne. Produsele ce combină carnea și legumele, cunoscute ca „meat-plant blends”, au scopul de a atrage atenția celor ce vor să aibă o dietă sănătoasă și să se bucure de carne, reducând totodată consumul acesteia în favoarea legumelor.

Unul dintre produsele pioniere din acest mix de carne și plante este chiar burgerul. Popularii burgeri pot fi acum consumați într-un mod mai sănătos, mult mai sustenabil, fiind preparați atât din proteină animală, cât și din cea vegetală.

Așadar, ce proteine din plante sunt cel mai des folosite? Leguminoasele! Leguminoasele aparțin familiei de legume ce include fasolea uscată, lintea, năutul și mazărea uscată. Aceste alimente pline de nutrienți pot fi combinate și preparate cu diverse tipuri de carne. Un exemplu grozav este acest BBQ Burger American cu brânză cu mucegai și ceapă prăjită, preparat din carne tocată și fasole roșie. Combinațiile de carne și plante ajută la păstrarea aromei și texturii mâncărurilor preferate, dar reduc consumul de carne și oferă nutrienți adiționali. În timp ce acest trend se dezvoltă, inovatorii din industria gastronomică extind această combinație către produse populare precum nuggets de pui, chiftele și cârnați.

Unt și creme tartinabile sănătoase

Trendul alternativei untului de arahide este în creștere peste tot. O varietate complexă de competitori ai untului clasic, precum untul de arahide, de migdale, nuci sau nuci de macadamia au început să apară. Sărat și dulce în același timp, acest unt devine din ce în ce mai popular pentru diversitatea de arome, dar și pentru beneficiile nutriționale pe care le aduce. Este important să menționăm și cât de ușor este să prepari un astfel de sandwich!

Unul dintre unturile care merită urmărite este untul de nuci. Având o aromă delicată, cu o ușoară tentă amăruie, nucile de California sunt perfecte pentru unt. Nucile sunt extrem de populare printre consumatorii cu un interes ridicat în ceea ce privește produsele sănătoase, având în vedere faptul că este singurul fruct nucifer cu un conținut ridicat de Omega-3 vegetal – acidul alfa-linoleic (ALA). Studiile arată că ALA contribuie la sănătatea inimii și menținerea unui nivel scăzut de colesterol. Fiind pline de nutrienți, nucile sunt perfecte pentru diverse creme tartinabile simple sau cu arome precum ardeiul gras sau chiar și brânza cu mucegai.

Pentru uz industrial, înlocuirea untului de arahide cu cel de nuci va crește valoarea nutrițională și va rezulta în noi experiențe culinare.

California Walnut Commission

Puterea făinii

Dacă încerci să prepari ceva din făină, există șanse foarte mari să descoperi varietăți ale acesteia în magazine. Mulțumită celor care preferă un aport scăzut de carbohidrați, au fost create tipuri de făină inovatoare pe bază de fructe, legume sau alte produse din plante, acestea devenind din ce în ce mai populare.

Preparatul preferat la cuptor, pizza, poate deveni mai sănătoasă folosind aceste alternative la făina clasică. Poate fi dificil să alegi dintr-o varietate atât de mare: de la linte și orz la migdale sau orez. O alegere sigură și delicioasă pentru aluatul de pizza este făina de năut. Față de făina universală, făina de năut este plină de nutrienți. Având un gust delicat, cu note de nuci, această făină este plină de fibre, proteine și micronutrienți, cu un nivel scăzut de carbohidrați și calorii. Făina de năut nu este doar sănătoasă și delicioasă, ci și accesibilă și ușor de făcut chiar la tine acasă. O rețetă perfectă și echilibrată este pizza de năut cu pesto de urzică și fistic.

Boluri de super alimente

În acest moment, rețetele de poke bowl au devenit populare peste tot în lume, fiind primite cu entuziasm de gurmanzii și experții în fitness din Europa. Bolurile oferă mese sănătoase, gustoase și nutritive, fiind preparate din legume, proteine și cereale.

Un bol clasic ce poate fi gătit în mai puțin de 10 minute este acest bol de burrito cu fasole neagră. Inspirat din ingredientele unui burrito, acest bol are la bază fasole neagră și orez brun, fiind acoperit cu roșii, avocado și alte topping-uri fresh. Altă rețetă sănătoasă și gustoasă este bolul Buddha de cartofi dulci. Combinația vibrantă de cartof dulce, kale, freekeh și linte oferă o masă plină de nutrienți și fibre. Aroma dulce a cartofului mixată cu restul ingredientelor este combinația ce face această rețetă atât de savuroasă. Să nu uităm să menționăm că este preparat din carbohidrați complecși ce vor reprezenta o sursă de energie pe tot parcursul zilei.

Studiile arată că unele dintre vitaminele și mineralele regăsite în cartoful dulce au o contribuție importantă în dietele sportivilor – incluzând fier și vitamina C.

North Carolina Sweetpotato Commission

În Statele Unite, acest trend de preparate sănătoase devine din ce în ce mai popular, aducând tot mai multe produse și abordări inovative în bucătărie. În timp ce unele dintre aceste trenduri au ajuns și la inimile europenilor, altele sunt încă pe drum. Un lucru este sigur: a avut loc o schimbare în comportamentul consumatorului ce a generat alegerea unor alternative sănătoase la preparatele preferate.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!