New Year, New You: idei de rețete care te vor ajuta să atingi rezoluțiile anului 2022
Începutul de an vine la pachet cu noi obiceiuri și provocări. Indiferent dacă vorbim despre...
Citește mai multSeptember 2023
Coacerea pâinii e mai nou un trend, care a luat cu adevărat amploare în perioada pandemiei. Oamenii petreceau mult timp acasă, ceea ce i-a făcut să descopere o nouă pasiune pentru frământarea, dospirea și întinderea aluatului, dar și satisfacția aromei de pâine proaspăt scoasă din cuptor. Pe lângă ingredientele cheie, cum ar fi făina, drojdia, sarea și apa, există o mulțime de modalități prin care să dai gust pâinii. Îți lăsăm aici câteva idei!
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-neRitualul coacerii pâinii există de secole, dar se pare că a redevenit, în ultimii ani, o activitate la modă. Cu ajutorul rețelelor de socializare, acest proces a stârnit atât atenția tinerilor, cât și a celor mai în vârstă. Se poate spune că s-a creat un fel de comunitate – una care se bucură să facă pâinea perfectă folosind spelta, grâu, secară sau alte ingrediente fără gluten. Fie că ești începător sau profesionist într-ale pâinii, iată câteva metode îndrăznețe și amuzante care îți vor îmbunătăți tehnicile de preparare.
Baghete franțuzești, ciabattas italiene sau manolete din Spania – pâinea are o tradiție de durată în Europa. În Germania, de exemplu, vei descoperi o cultură foarte diversificată începând de la pâinea de secară pâna la covrigi, existând mai mult de 300 de tipuri. Germania este considerată țara cu cea mai mare selecție de soiuri de pâine. Procesul de preparare a pâinii face parte din cultura unei țări, motiv pentru care nu e de mirare că această tradiție e răspândită în bucătăriile din întreaga Europă.
Există mai multe motive. Unii ar putea afirma că procesul în sine atrage toată atenția. Mulți brutari amatori știu că în acest proces sunt implicate toate simțurile începând de la frământarea aluatului, până la mirosul pâinii proaspete scoase din cuptor. De asemenea, ritualul este unul reconfortant, care trezește o sumedenie de amintiri de pe vremea în care bunicii pregăteau pâinea în casă. Mulți ar putea admite că prepararea artizanală a unei pâini este un proces satisfăcător. Din punct de vedere nutrițional, tot procesul îți oferă siguranța că nu există zahăr sau aditivi nedoriți. Tu vei știi exact toate ingredientele care sunt în alimentele pe care le mânânci!
Cine nu iubește maiaua? „Pâinea momentului” nu doar că e sănătoasă și savuroasă, dar rămâne proaspătă pentru o perioadă îndelungată de timp. Chiar dacă necesită destul de mult timp, ai ocazia să experimentezi și să încerci diferite tipuri de făină, să adaugi nuci, fructe sau condimente astfel încât să oferi o notă unică produsului final. În funcție de preferințele tale, poți opta pentru o variantă mai dulce sau mai sărată.
Folosindu-te pas cu pas de instrucțiunile bucătarului Mikel Anthony, chiar și începătorii pot coace o pâine cu crustă de nota 10. Dulceața naturală a prunelor uscate de California oferă o aromă plăcută și fructată acestei pâini cu maia. Această rețetă face parte din seria Chef’s Roll Test Kitchen și poți urmări videoclipul pentru a afla mai multe despre pâinea apetisantă făcută cu prune uscate de California.
Acest tip de pâine se servește cu unt sărat sau gem. Nu te mai saturi de gustul prunelor? Prepară-ți propria dulceață din prune de California cu 5 condimente care să se potrivească cu o felie de pâine proaspătă.
O altă rețetă cu aluat acrișor care merită încercată este Crustis cu stafide și nuci. Între pâine, chiflă și o altă baghetă, aceasta este ideală pentru o gustare sau un sendviș. Ca să obții o crustă frumoasă, folosește un vas pentru pâine artizanală. Îți oferă condiții optime de coacere, deoarece materialul vasului stochează căldura pentru o perioadă lungă de timp și o transferă uniform către pâine. Dacă capacul este încă pus, se vor forma vaporii de apă, lucru care contribuie la elasticitatea pâinii și îi permite să crească frumos. Atunci când pui pâinea în cuptor, asigură-te că închizi ușa. Scoate-o după 20-30 de minute și redu temperatura la 200°C. În acest fel se va forma crusta pe deasupra.
Maestrul brutar Friedhelm Funken a creat crustele dintr-o combinație perfectă de stafide suculente de California și nuci crocante. Aroma pâinii cu stafide și nuci se potrivește bine cu mâncăruri sărate, dulci și chiar acrișoare. Dacă preferi mai mult gustările sărate, crustis poate fi servit cu vin roșu și brânză.
Procesul de coacere poate părea dificil la început, dar cu ajutorul unei rețete potrivite, nu ar trebui să dureze foarte mult. Pâinea cu nuci pecan și citrice aromate, concepută de Gena Hamshaw se prepară în aproximativ o oră. Această pâine cu nuci este aerată pe interior. Combinația de citrice aromate și nuci pecan, împreună cu scorțișoară, nucșoară și cuișoarele creează o aromă reconfortantă. Această pâine pentru mic dejun poate fi savurată caldă sau rece și se potrivește de minune cu ceașca de cafea de dimineață și câteva fructe proaspete.
În cultura și religia evreiască, pâinea împletită challah are o însemnătate foarte specială, mai ales de Shabbat și de sărbători. Este savuroasă și ușor de preparat!
Pâinea împletită nu numai că arată nespus de apetisant, dar are și o textură plăcută, fiind bogată și umedă. În plus, poate fi savurată timp de mai multe zile, fără probleme. Se potrivește atât cu mâncărurile sărate, cât și cu cele dulci și, cel mai important, are un timp scurt de coacere.
Această rețetă de pâine Challah cu fistic este preparată cu fistic american. Pregătește această pâine delicioasă pentru o ocazie specială sau pur și simplu savureaz-o cu o pastă de tartine la fel de pufoasă, cum ar fi pasta tartinabilă din migdale de California. Glazurarea împletiturilor a doua oară înainte de coacere va da un aspect excelent după coacere.
Aspectul pâinii poate fi destul de diferit. Banana bread cu nuci, de la Le Petit Chef, este o pâine extrem de moale cu nuci delicioase, fiind preparată cu alimente mai sănătoase, cum ar fi siropul de arțar și iaurtul grecesc. Nucile dau aluatului o textură crocantă și o aromă plăcută, precum și o culoare ușor mai închisă.
Pâinea poate fi savurată la micul dejun sau ca desert. Poftă bună!