Rețetă Pâine cu maia făcută în casă

Este ceva atât de special în aroma pâinii proaspăt scoase din cuptor: coaja crocantă sau gustul acrișor pe care îl obții în urma fermentării. Chef Mikel Anthony adaugă la toate cele menționate mai sus și aroma unică a prunelor uscate de California pentru o notă dulce acrișoară.

Mod de preparare Pâine cu maia făcută în casă

 1. Adaugă apa și drojdia într-un vas și amestecă până când drojdia se dizolvă. Adaugă cele 900g de făină în compoziție și amestecă bine până când se încorporează totul foarte bine. Lasă deoparte timp de 30 de minute.
 2. Adaugă 20g de sare și 50g de apă călduță. Încorporează sarea în timp ce frămânți cu degetele aluatul. Frământă bine aluatul după ce sarea este dizolvată complet și pune-l într-un bol curat.
 3. Acum, pentru fermentarea în volum / creșterea aluatului, alocăm aproximativ 4 ore. În timpul primelor 2 ore, umezește o mână și trage de colțul aluatului în sus, aproximativ 15 cm, apoi împăturește-l ușor peste el însuși. Repetă acest proces pentru fiecare colț de aluat și obține până la 3 pliuri la fiecare jumătate de oră. Practic, procesul se va repeta de 4 ori în cele 2 ore. În timpul fiecărei pliu adaugă încet prunele uscate, astfel încât să se încorporeze ușor.
 4. Lasă aluatul să se odihnească încă două ore, astfel încât să aloci creșterii aluatului un total de 4 ore.
 5. Scoate aluatul din bol cu o spatulă umedă. Folosește cât mai puțină făină și un cuțit pentru aluat, astfel încât să poți împături aluatul în formă de pâine. Acest lucru ajută la creșterea pâinii în cuptor.
 6. După ce i s-a dat forma, las-o să se odihnească timp de 30 de minute.
 7. Adaugă ușor făină, apoi formează o pâine.
 8. Amestecă 50/50 făină de orez și făină de grâu. Adaugă un prosop umed într-un vas, cu partea netedă a acestuia în jos, apoi presară amestecul de făină. Lasă să se odihnească și să crească timp de 4 ore sau lasă la frigider peste noapte.
 9. Încălzește cuptorul la 260°C. Pune vasul de fontă în cuptor și lasă să se încălzească 10-15 minute.
 10. Pune pâinea în vasul de gătit. Crestează ușor aluatul cu ajutorul unui cuțit de pâine. Redu temperatura cuptorului la 232°C și coace timp de 20 de minute cu capacul pus.
 11. Îndepărtează capacul și coace încă 20 de minute sau până când crusta se caramelizează.
 12. Lasă să se răcească peste 2 ore înainte de a fi tăiată. Savurează pâinea cu maia de casă cu dulceață de prune!

Găsești prunele de California la partenerii noștri online – Prăvălia Bio și Vegis.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!