Caută cartofii dulci de origine SUA în hypermarketurile din România.
Rețetă Chiftele de cartofi dulci, kimchi și aioli de alge și ciuperci shiitake
Kimchi & Carrot este preparatul sub semnătura bucătarului Yannic Stockhausen, pe care l-a reinterpretat în aceste crochete delicioase cu cartofi dulci din Carolina de Nord. Un preparat delicios, crocant și vegetarian! Din aceste ingrediente vei obține 4 porții.
Mod de preparare Chiftele de cartofi dulci, kimchi și aioli de alge și ciuperci shiitake
Mod de preparare (2-3 zile în avans)
- Gătește ambii cartofi dulci în cuptor la 250°C până devin foarte fragezi. Taie cartofii și lasă să iasă aburul.
- Curăță unul dintre cartofi, cântărește-l și adaugă o cantitate de sare echivalentă cu 2% din greutatea sa. Adaugă apa și lasă cartoful la fermentat într-un borcan, la temperatura camerei, timp de 2-3 zile.
- Păstrează celălalt cartof pentru mai târziu și depozitează-l corespunzător.
Mod de preparare aioli (1-2 zile în avans)
- Scoate lichidul dintr-o cutie de ciuperci shiitake.
- Fierbe lichidul și adaugă sare după gust.
- Adaugă sare în cealaltă cutie de ciuperci shiitake și las-o într-un loc călduț.
- Toarnă sucul într-un borcan și lasă-l la temperatura camerei timp de 1-2 zile ca să fermenteze.
Chiftelele de cartofi dulci și kimchi
- Mixează ambii cartofi (cel fermentat scurs și cel gătit normal).
- Încorporează și sosul bechamel rece.
- Combină kimchi, pătrunjel, brânză cheddar, usturoi și asezonează cu sare, piper, suc de lime și ulei de susan.
- Încorporează și pesmetul panko până se obține o compoziție ușor de modelat. Lasă compoziția la temperatura camerei timp de jumătate de oră.
- Formează chiftelele și pune-le la congelator pe o foaie de copt. Presară bucățile de pâine cu maia cât chiftelele sunt înghețate.
- Pune chiftelele la cuptor la 180°C.
Aioli de alge și ciuperci shiitake
- Deschide borcanul și fierbe complet până reduci cantitatea de lichid la jumătate.
- Scoate ciupercile și lasă-le să se scurgă puțin, apoi toacă-le.
- Fierbe sucul rămas.
- Amestecă laptele cu guma xanthan în blender, adaugă algele, pudra de ciuperci, sosul de soia și pasta miso și amestecă până devine omogen.
- Asezonează cu suc de ciuperci, suc de lime, sos de soia light și adaugă compoziția peste ciupercile tocate.
Asociere cu vinuri americane
Bogăția de gusturi și texturi din preparat cere un vin complex, însă care să nu domine aromele din mâncare. O primă recomandare merge spre un Chardonnay baricat, corpolent, onctuos, cu arome de unt, ceea ce îl duce într-un registru gastronomic. Propunem următoarele etichete:
-
La Crema Chardonnay – 2017 – Sonoma Coast
Un vin care se remarcă prin textura cremoasă, în contrast cu cea a preparatului. Vinul are o bună aciditate, pentru a face față aromelor provenite din fermentație și un gust ușor citric, o bună asociere pentru sosul chiftelelor.
-
Tous Ensemble Chardonnay – 2015 – Sonoma Coast
O alegere premium, un vin cu potențial de învechire care reprezintă un pairing prin contrast. Vinul aduce un plus aromatic preparatului prin notele sale florale.
Pentru cei care preferă vinul roșu, o alegere de inspirație franceză este un Pinot Noir, un vin cu arome de fructe roșii dar și de ciuperci.
-
Vin Sanford Pinot Noir 2015, Sta. Rita Hills Appellation
Un Pinot noir de climat rece, în care aromele de cireșe negre se împletec cu cele de condimente. Aciditatea vinului contrabalansează și înviorează mâncarea.