Rețetă Plăcintă cu mere Washington

Această variantă clasică de plăcintă cu mere este perfectă! Rețeta este simplă și vei obține o crustă fragedă și sfărâmicioasă datorită congelării rapide înainte de a o pune în cuptor.

Găsești rețeta originală aici.

Rețetă propusă de Washington Apple Commission.

Photo credits: Washington Apple Commission.

Mod de preparare Plăcintă cu mere Washington

  1. Taie untul în bucăți de aproximativ 1 cm. Apoi pune-l înapoi în congelator. Adaugă oțet în apa cu gheață și pune amestecul la frigider.
  2. Adaugă toate ingredientele uscate pentru aluat în bolul unui robot de bucătărie. Amestecă de câteva ori până când ingredientele se amestecă foarte bine. Adaugă apoi untul rece și amestecă până când bucățile de unt devin de mărimea unor boabe de mazăre. Toarnă apa cu gheață și oțet în amestec și amestecă din nou până când aluatul se leagă. Vei observa cum aluatul devine ușor sfărâmicios.
  3. Pune o foaie mare de folie alimentară de aproximativ 40 cm lungime pe blatul de lucru. Transferă aluatul pe folie și formează o bilă, presând făină în aluat. Taie bila în jumătate și formează două discuri de aproximativ 13 cm fiecare. Pune al doilea disc pe o altă bucată de folie alimentară de aproximativ 40 cm lungime. Înfășoară fiecare disc în folie și pune-l la frigider pentru 1-2 ore.
  4. Imediat după ce ai pus aluatul la frigider, poți începe să pregătești umplutura. Mai întâi taie merele în felii și pune-le într-un bol mare. Adaugă peste mere zahărul granulat, zahărul brun, scorțișoara și sarea. Amestecă până când toate merele sunt acoperite cu amestecul de scorțișoară și zahăr. Acoperă bolul și lasă-l pe blat cel puțin o oră.
  5. După aproximativ o oră (sau imediat înainte de a asambla plăcinta), amestecă merele din bol și toarnă sucul rezultat într-o cratiță mică, pe care o pui la foc mediu-mare. Fierbe sucul până când cantitatea se reduce la jumătate (alternativ, poți încălzi sucul în cuptorul cu microunde). După ce cantitatea de suc s-a redus, toarnă-l înapoi peste mere și amestecă bine, astfel încât merele să fie acoperite cu acest sos. Presară amestecul de amidon de porumb și făină peste mere și amestecă din nou până când toate feliile de mere sunt uniform acoperite.
  6. Pregătește o tavă de plăcintă din ceramică sau sticlă și pune-o lângă blatul pe care vei întinde aluatul. Scoate un disc de aluat din frigider și întinde-l într-o tavă circulară de 30 cm pe folia alimentară. Așa nu va trebui să adaugi făină suplimentară pentru a preveni lipirea. Transferă aluatul în tavă și toarnă peste umplutură, astfel încât să uniformizezi merele. Pune plăcinta în congelator și scoate celălalt disc de aluat. Întinde-l la fel ca pe primul.
  7. Scoate plăcinta din congelator și acoperă ușor umplutura cu al doilea disc de aluat. Netezește partea de sus. Taie marginile aluatului care depășesc tava. Sigilează marginea folosind o furculiță și fă 4-5 tăieturi lungi în partea de sus a aluatului. Pune din nou plăcinta în congelator și preîncălzește cuptorul la 220oC.
  8. Cât timp se preîncălzește cuptorul și plăcinta este în congelator, bate un ou cu apă într-un castron mic. Lasă deoparte până când cuptorul atinge temperatura necesară.
  9. După ce cuptorul este preîncălzit, scoate plăcinta din congelator și unge partea de sus cu oul bătut. Presară zahăr uniform pe crustă. Coace plăcinta la 220°C timp de 15 minute. Apoi scade temperatura cuptorului la 190°C și coace pentru încă 50-60 de minute. Acoperă marginile cu folie dacă se rumenesc prea mult.
  10. Când crusta este rumenită și umplutura începe să fiarbă, scoate plăcinta din cuptor și las-o să se odihnească cel puțin 1-2 ore.
  11. Servește simplu, alături de înghețată de vanilie sau cu sos de caramel.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!