
Ardeii iuți: acel moment când crește temperatura nu doar în termometre, ci și în mâncare
De la ușor picant, la iute sau chiar foarte iute - ardeii adaugă o aromă...
Citește mai multdecembrie 2022
O cană aburindă de vin fiert în mijlocul unei ierni friguroase are un farmec aparte. Mulți asociază această băutură de sezon cu atmosfera târgurilor de Crăciun, bucuria primei ninsori sau confortul unei seri în fața șemineului. Condimentele specifice sezonului rece, combinate cu aciditatea citricelor proaspete și aromele bogate ale vinului roșu sau alb te introduc în spiritul sărbătorilor într-o clipă. Descoperă câteva trucuri simple pentru a adăuga un plus de aromă rețetei clasice.
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-nePentru mulți adulți, vinul fiert este băutura preferată în perioada sărbătorilor. Deși este cel mai adesea savurat în cadrul târgurilor de Crăciun, se poate prepara cu ușurință și acasă, în compania prietenilor și a familiei. Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont în ceea ce privește alegerea vinului, condimentelor și a tehnicii de preparare. Ți-am pregătit o listă cu trucuri ce te vor ajuta să obții o băutură absolut delicioasă!
Pentru că stă la baza acestei băuturi îndrăgite, e de la sine înțeles că alegerea vinului este crucială pentru gustul întregii băuturi.
Există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi un vin. În primul rând, nu este nevoie să cumperi cea mai scumpă sticlă, aroma fiind alterată prin fierbere și condimentare. Căldura va intensifica aroma vinului, așa că asigură-te că optezi pentru un soi care îți place.
Pentru cele mai bune rezultate îți recomandăm să alegi mai degrabă un vin sec, deoarece zahărul și condimentele vor fi adăugate ulterior. De reținut ar fi faptul că poți oricând să îndulcești băutura, însă nu vei mai putea elimina nimic din compoziția acesteia. Dacă preferi un vin roșu, încearcă un Petite Sirah sau un Zinfandel de California. Acestea sunt uscate, dar nu au prea multă aciditate.
Pentru o abordare mai puțin conservatoare, de ce să nu încerci și un vin alb? În general ne gândim la vin roșu atunci când vine vorba de această băutură, însă nu se supără nimeni dacă optezi pentru o alternativă foarte răcoritoare cu vin alb. Riesling, Cabernet Sauvignon sau Pinot Gris din Oregon sunt opțiunile recomandate în acest caz deoarece se potrivesc de minune în combinație cu fructe și condimente.
În mod tradițional, vinul fiert se prepară cu condimente specifice perioadei reci, cum ar fi scorțișoara, anasonul stelat, ienibaharul sau cuișoarele. Ideea e ca mirodeniile pe care le adaugi să fie pe placul tău. Sfat: condimentele verzi (cum ar fi cardamomul și busuiocul) se potrivesc bine cu vinurile mai ușoare, în timp ce condimentele de copt (precum nucșoara) sunt ideale pentru vinurile mai robuste.
Dacă dorești să oferi un twist rețetei clasice, poți folosi ghimbir proaspăt, nucșoară sau boabe de vanilie. Aroma se intensifică prin prăjirea ușoară a condimentelor în prealabil. Dacă faci acest lucru, încearcă să folosești mai degrabă condimente întregi decât măcinate, pentru a evita ca băutura să aibă un aspect tulbure. Pentru a le îndepărta cu ușurință, trebuie doar să adaugi condimentele întregi într-o pungă de ceai sau într-un tifon.
P.S.: Adaugă treptat condimente în băutură deoarece căldura va intensifica aromele în timp. Încearcă întotdeauna să ții cont de notele naturale ale vinului pentru a-i completa cât mai bine aromele.
Vinul fiert este bine-cunoscut pentru gustul său dulce. Poți adăuga zahăr, miere sau suc de fructe pentru a îndulci băutura. Cele mai multe rețete folosesc zahăr alb, dar îl poți schimba oricând cu zahăr brun dacă dorești să oferi băuturii o dulceață mai intensă. Dacă nu ești mare fan al gustului dulce, poți adăuga doar puțin suc de fructe, cum ar fi sucul de mere sau de portocale. Alternativ, poți îndulci băutura cu miere sau sirop de arțar pentru a da băuturii un plus de aromă.
Feliile de portocală proaspete sau uscate reprezintă deja opțiunea clasică, dar nu îți fie teamă să experimentezi puțin. Fructele din vinul tău fiert pot adăuga câteva nuanțe grozave, pline de prospețime.
Pentru o notă de aciditate poți opta pentru felii de grepfrut, perfecte pentru a oferi extra aromă unei băuturi pe bază de vin alb. Alte opțiuni fructate pot fi feliile de mere proaspete sau uscate, merișoarele sau perele din soiul bosque. Ingredientele uscate, cum ar fi stafidele de California, pot aduce, de asemenea, o notă suplimentară de dulceață naturală.
Dacă îți plac aromele de nucă asemănătoare cu cele de marțipan, poți încerca să adaugi migdale de California pentru a simți spiritul sărbătorilor în orice moment al anului.
Cel mai important lucru în ceea ce privește tehnica de preparare este să nu depășești o temperatură de fierbere de 180º-190ºC. Astfel eviți evaporarea alcoolului și caramelizarea sau arderea accidentală a zahărului, pentru a nu obține o băutură prea puternic condimentată. După ce ai fiert vinul la temperatura adecvată, ia o cană și savurează!