r

iunie 2023

Totul despre siropul de arțar: origine, beneficii și utilizări

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Fie că îl adaugi în rețeta clasică de pancakes la micul dejun, în smoothie-uri energizante sau în deserturi delicioase, siropul de arțar îți va încânta papilele și te va transporta într-un univers culinar plin de aromă.

Acest sirop provine din copacii de arțar (Acer) care cresc în pădurile nordice și nord-americane. În aceste regiuni seva copacului de arțar este colectată în perioada de primăvară, atunci când temperatura începe să crească, iar copacul începe să-și activeze „sistemul circulator” care transportă seva.

Procesul de obținere al acestui sirop implică recoltarea atentă a sevei copacului printr-o  gaură forată în trunchiul arborelui. Ulterior, seva obținută este prelucrată atent pentru a se elimina toate impuritățile și a rămâne doar siropul concentrat de arțar. 

Valorile nutriționale ale siropului de arțar

Siropul de arțar este un îndulcitor natural bogat în substanțe nutritive, care poate aduce o contribuție semnificativă în dieta ta. O cantitate de 100g de sirop prezintă următoarele valori nutriționale aproximative:

 • Calorii: 260;
 • Carbohidrați: 67g;
 • Grăsimi: 0.2g;
 • Carbohidrați: 67.09g;
 • Zaharuri: 60g;
 • Proteine: 0g;
 • Sodiu: 1.2mg;
 • Potasiu: 200mg;
 • Calciu: 70mg;
 • Magneziu: 20mg;
 • Fier: 1.2mg

Este important să ai în vedere că aceste valori pot varia în funcție de brandul și procesul de producție al siropului de arțar. 

Beneficiile consumului de sirop de arțar

beneficiile siropului de artar
 • Este o sursă bogată de nutrienți

Prin conținutul său de vitamine și minerale esențiale precum calciu, potasiu, mangan și zinc, siropul de arțar contribuie la funcționarea optimă a organismului și susține sănătatea oaselor, a sistemului nervos și a sistemului imunitar.

 • Este o alternativă naturală pentru îndulcitorii rafinați

Dacă îți dorești să eviți îndulcitorii rafinați și aditivii artificiali, siropul de arțar poate fi alegerea perfectă! Poți adăuga această dulceață naturală în cafea, ceaiuri sau smoothie-uri pentru a te bucura de gustul lor intens, fără a afecta nivelul glicemic în mod excesiv.

 • Este un antioxidant puternic

Datorită conținutului său de polifenoli și a altor compuși antioxidanți, acest sirop protejează celulele împotriva stresului oxidativ și daunelor provocate de radicalii liberi. Consumul regulat al acestuia poate contribui la prevenirea bolilor cronice și la menținerea funcționării optime a organismului.

 • Este o sursă naturală de energie

Datorită faptului că este bogat în carbohidrați, siropul de arțar îți va oferi un impuls de energie. Poți include acest ingredient în rețetele tale pre-antrenament sau oricând simți nevoia de un restart în timpul zilei.

Tipuri de sirop

Pe piață se găsesc mai multe tipuri de sirop de arțar, care se diferențiază prin procesul de producție, gradul de rafinare și aroma specifică. Citește cu atenție etichetele produselor și verifică proveniența pentru a te asigura că faci cea mai potrivită alegere pentru tine.

Iată cateva dintre cele mai comune tipuri de siropuri pe care le poți găsi în magazin:

 • Sirop de arțar de Grad A

Este considerat unul dintre cele mai pure și de înaltă calitate tipuri de sirop de arțar. Acesta are o culoare deschisă și o aromă subtilă, extrem de versatilă. Siropul de arțar de Grad A este ideal pentru a fi consumat simplu sau adăugat în diverse preparate culinare delicioase.

 • Sirop de arțar de Grad B

Acest tip de sirop poate fi recunoscut prin nuanța sa închisă și aroma intensă. Siropul de arțar de Grad B va oferi rețetelor tale favorite un gust bogat și foarte savuros.

 • Sirop de arțar organic

Un deliciu autentic, obținut din seva copacilor de arțar crescuți în mod organic. Datorită procesului de producție natural și sustenabil, acesta este considerat a fi mai pur și mai ecologic decât variantele convenționale. 

 • Sirop de arțar cu arome adiționale

Unele tipuri de sirop de arțar pot fi îmbogățite cu arome suplimentare, precum vanilie, caramel sau fructe. Aceste variante adaugă o notă distinctă de savoare și pot fi utilizate în diverse preparate culinare pentru a oferi o experiență aromatică inedită.

Cum se poate consuma acest sirop?

consumul siropului de artar

Siropul de arțar este un ingredient versatil, care poate transforma preparatele culinare în adevărate delicii. Datorită aromei sale bogate și a gustului dulce subtil, poate fi integrat într-o varietate de rețete gustoase. Poți glazura prăjituri și checuri cu acest sirop, poți adăuga o notă dulce și savuroasă iaurtului tău preferat sau poți crea sosuri extrem de aromate pentru carne și legume.

Bucură-te de versatilitatea siropului de arțar și explorează aceste rețete apetisante:

Contraindicații

Siropul de arțar este în general sigur, dar există câteva precauții de luat în considerare:

 • Diabetul zaharat: persoanele cu diabet ar trebui să fie atente la consumul de sirop de arțar din cauza conținutului ridicat de carbohidrați;
 • Alergiile: rareori pot apărea reacții alergice la siropul de arțar; dacă observi simptome neobișnuite, consultă un medic;
 • Intoleranța la fructoză: persoanele cu intoleranță la fructoză ar trebui să evite consumul de sirop de arțar.

Înainte de a face modificări semnificative în dieta ta, este întotdeauna recomandat să consulți un specialist în nutriție sau un medic.

Întrebări frecvente:

Q: Ce gust are siropul de arțar?

A: Siropul de arțar are un gust dulce și bogat, cu arome distincte de caramel și vanilie. 

Q: Câte tipuri de sirop de arțar există?

A: Pe piață există mai multe tipuri de siropuri de arțar, care pot varia în funcție de proveniență, procesul de producție, gradul de rafinare și aromele adăugate. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt următoarele: sirop de arțar de grad A, sirop de arțar de grad B, sirop de arțar organic și sirop de arțar cu arome adiționale.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!