Ceapa – de la aromă la beneficii pentru sănătate
Te-ai întrebat vreodată cum o simplă legumă poate transforma o masă obișnuită într-o experiență culinară...
Citește mai multmartie 2023
Dovleacul este o legumă extrem de versatilă, fiind foarte benefică organismului. Nenumăratele sale proprietăți l-au transformat într-un ingredient din ce în ce mai popular, fiind preparat deseori la cuptor sau integrat în supe cremă. Totuși, se recomandă ca atât pulpa, cât și semințele să fie consumate cu moderație. Descoperă în acest articol toate motivele pentru care dovleacul ar trebui să fie în topul legumelor tale favorite și lasă-te inspirat de propunerile noastre culinare!
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-neDovleacul este una dintre cele mai consumate legume la nivel mondial. Soiurile diferă în general în funcție de scopul cultivării. În prima categorie se încadrează dovlecii comestibili, adică cel plăcintar și cel american. În cazul dovlecilor cultivați pentru semințe, există două tipuri principale: Atlantic Giant și Styrian. Nu în ultimul rând, există și categoria dovlecilor decorativi, precum Turk Turban, Crown of Thorns și Lagenaria Dipper.
Referindu-ne la dovlecii pe care îi folosim în rețete, soiul plăcintar este foarte ușor de recunoscut datorită formei lunguiețe. Gustul său dulce îl face ideal pentru a fi inclus în diverse rețete de plăcinte. O felie de 130g de plăcintă de dovleac conține aproximativ:
Tot în categoria dovlecilor comestibili se află și soiul american, cu o formă rotundă și turtită la capete. Peste ocean devine un ingredient extrem de popular mai ales în apropierea Halloween-ului.
În ceea ce privește dovlecii crescuți pentru semințe, cel mai important soi este Atlantic Giant, ce poate cântări sute de kilograme după câțiva ani. Semințele sunt singurele comestibile în cazul acestor dovleci. Pulpa este de obicei folosită pentru hrana animalelor. Celălalt soi crescut pentru semințe, Styria, poartă denumirea regiunii în care este cultivat, iar semințele sale fără coajă sunt utilizate pentru extragerea de ulei.
În categoria dovlecilor ornamentali se încadrează Turk Turban, Crown of Thorns și Lagenaria Dipper. În lunile de toamnă, cel mai des este folosit Turk Turban, având o formă asemănătoare cu un turban, așa cum reiese și din nume. Crown of Thorns, în schimb, are forma unei coroane cu mai mulți țepi. Lagenaria Dipper se recunoaște după forma rotundă la bază și rotunjită spre vrej, are un miros neplăcut, iar coaja se usucă rapid.
Pe lângă faptul că este o legumă gustoasă, ce poate fi integrată într-o multitudine de rețete, dovleacul are o mulțime de proprietăți și beneficii pentru organism:
1. Oferă un plus de betacaroten
La fel ca portocala, morcovul sau cartoful dulce, dovleacul este bogat în betacaroten. Organismul va transforma acest antioxidant în vitamina A, ceea ce ajută la îmbunătățirea vederii și protejează împotriva germenilor.
2. Reduce riscul de cancer
Vitamina A obținută ca urmare a consumului de dovleac aduce un alt beneficiu important: riscul producerii unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată sau pulmonar, este diminuat.
3. Stimulează imunitatea
Pe lângă betacaroten, dovlecii conțin vitamina C, vitamina E, fier și acid folic. Toate acestea ajută la întărirea sistemului imunitar. Integrarea dovleacului în dieta ta alimentară poate ajuta celulele imunitare să apere mai bine organismul, astfel încât să îl protejeze de microbi și să accelereze vindecarea unor potențiale răni.
4. Ajută la scăderea hipertensiunii arteriale
Portocaliul intens al anumitor soiuri de dovleac se datorează potasiului din compoziție, un beneficiu esențial pentru scăderea tensiunii arteriale. Semințele de dovleac nesărate sunt, de asemenea, pline de minerale și steroli vegetali care cresc nivelul colesterolului HDL (cel bun) și ajută la menținerea valorilor tensiunii arteriale la un nivel scăzut.
5. Previne AVC-ul sau diabetul de tip 2
Nivelul ridicat de potasiu din dovleac ajută la reducerea riscului producerii de accident vascular cerebral (AVC), diabet de tip 2 sau de apariție a pietrelor la rinichi. Totodată, această componentă ajută la menținerea în limite normale a densității minerale osoase.
6. Este bogat în fibre și conține puține calorii
Dovleacul ajută la o mai bună digestie întrucât conține o cantitate importantă de fibre, iar nivelul de calorii este scăzut. Se recomandă să integrezi această legumă în rețetele pentru prânz, dar și pentru cină.
7. Previne bolile de inimă
Riscul unor boli de inimă scade odată ce corpul va acumula multe fibre. Acestea se regăsesc din plin în dovleac, la fel cum se întâmplă și în cazul vitaminei A sau potasiului. Sănătatea inimii este extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului, iar consumul acestei legume devine esențial.
Dovleacul este o legumă versatilă și se poate consuma într-o multitudine de feluri. Îl poți savura în supe creme, copt, sub formă de plăcintă sau îl poți integra în compoziția unui shake nutritiv.
Pe lângă pulpă, din dovleac se consumă cu regularitate și semințele. Acestea pot fi coapte în cuptor și condimentate cu sare din belșug. Totodată, din aceste semințe se realizează și ulei prin presare.
De reținut: nu se consumă tulpina dovleacului! La majoritatea soiurilor se mănâncă pulpa și semințele, în alte cazuri și coaja, în special la soiurile de dimensiuni mai mici.
Acum că ai aflat care sunt beneficiile acestei legume, e musai să încerci rețetele inedite de mai jos!
O rețetă vegană numai bună pentru un prânz delicios și foarte ușor de preparat. Salata combină dovleacul copt, aroma pământoasă de tahini și strugurii dulci. Poate fi preparatul vedetă al oricărei mese! Încearcă-l și tu și asezonează preparatul cu un Pinot Noir fructat, precum Twill Cellars.
În SUA, dovleacul umplut este înlocuitorul vegetarian al curcanului gătit de Ziua Recunoștinței. Cu toate acestea, nu e nevoie de o ocazie specială pentru a-l prepara! Cu un amestec pane de orez sălbatic, carne tocată și merișoare SUA, această rețetă este perfectă pentru momentele în care vrei să simți din plin aromele toamnei, indiferent de anotimp. Atunci când prepari rețeta, recomandăm să ai prin preajmă un vin Ironstone Vineyards – Merlot 2019.
Încheiem seria rețetelor cu o salată de farro cu prune uscate, dovleac și nuci pecan, ideală pentru următorul picnic în compania celor dragi. O rețetă sănătoasă și extrem de gustoasă ce combină dovleacul cu 2 ingrediente americane vedetă: prunele de California și nucile pecan. Combină salata cu un pahar de Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Merlot, un vin catifelat, fructat cu un nas de vanilie și fructe negre. Enjoy!