iulie 2024

Ghidul către pairingul perfect dintre bere și gustări care nu necesită gătire?

Un ghid practic semnat de Adam Dulye, Executive Chef la Brewers Association, o organizație non-profit dedicată micilor berari independenți din Statele Unite, care va aduce un plus îmbrumat zilelor caniculare de vară. Dulye este unul dintre cei mai de seamă experți internaționali atunci când vine vorba despre pairing-urile dintre bere și feluri de mâncare. În acest articol el îți va dezvălui cum să creezi combinații delicioase fără să petreci prea mult timp în bucătărie.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Rândurile ce urmează te vor ajuta să înțelegi cum să asociezi berea artizanală americană cu mâncăruri ușor de pregătit și, în același timp, să te bucuri de câteva senzații super gustoase. Brânza, mezelurile și ciocolata sunt câteva dintre ingredientele cel mai des întâlnite și folosite în compania berii artizanale americane. Iată de ce:

  • Aciditatea, carbonarea și gustul amar al berii îndepărtează grăsimea;
  • Malțul din bere completează aromele cremoase, cele de nucă sau caramel și creează un contrast plăcut cu sarea;
  • Ingredientele folosite în berea artizanală (în special alcoolul) pot schimba atât textura crustelor, cât și gustul brânzei, ceea ce oferă arome complementare sau contrastante pentru fiecare dintre ele.

Iată câteva sfaturi pentru un pairing ca la carte:

Brânza, la fel ca berea, trebuie servită la o temperatură potrivită.

Scoate brânza din frigider și las-o să se încălzească puțin până când ajunge la temperatura camerei. În funcție de tipul berii, aceasta trebuie menținută la temperatura corectă.

Combină intensitatea.

Berile artizanale delicate, mai light, se potrivesc adesea cu brânzeturi mai tinere sau ușoare, în timp ce berea cu o aromă mai intensă merge mai bine cu brânzeturi mature. Același lucru este valabil și pentru mezeluri.

Caută un element comun.

De exemplu, o bere artizanală cu gust intens de malț se potrivește cu o brânză puternic aromată sau o bere cu hamei, amară, pentru că îndepărtează conținutul ridicat de grăsime din brânză.

Gândește-te și la alte senzații și interacțiuni de ingrediente.

Bânza sărată se potrivește cu o bere care are aromă predominantă de hamei. Termenul de „charcuterie” se referă la carnea afumată, conservată sau gătită. De cele mai multe ori acest proces implică sărarea și uscarea la aer a cărnii, iar acest lucru afectează modul în care acestea reacționează în raport cu berea.

Ține cont de echilibrarea gustului.

Nucile, fructele uscate sau cele proaspete, mierea și produsele murate sunt alimente care se completează perfect cu berea artizanală și brânza.

Pentru un pairing echilibrat, ia în calcul următorul calcul: 25g de brânză la 100ml de bere.

Pairing-uri de bere americană artizanală și brânză

Tipul de brânzăDescriereBere
Brânză moaleMascarpone, ricotta, mozzarella, brânza de capră etc. se potrivesc de minune cu notele delicate ale berii fără a copleși gustul.Bere din grâu, bere de tip Lambic
Brânză semi-moaleFontina, Provolone, Cambozola, Reblochon și multe altele sunt apreciate datorită nivelului ridicat de carbonatare. Brânza sărată, cum ar fi Feta, are nevoie de un lichid răcoritor și revigorant care să combată gustul uscat.Kolsch, Pilsner, Pale Ale
Brânză tarePecorino Toscano, Asiago, Parmigiano Reggiano etc. completează aromele intense ale unei beri brune, care oferă o senzație cremoasă.Brown Ale, Imperial Stout, Bock
Brânză cu mucegaiBrânzeturile cu arome puternice, precum Gorgonzola, Roquefort, Danish Blue etc. pot fi echilibrate cu beri mai îndrăznețe.IPA sau Imperial IPA, Barleywine
Brânză cu crustă naturalăTommino, Brie, Camembert etc. – au o bază cremoasă, bogată care poate fi revigorată cu o bere blondă, golden sau pale.Golden/Blonde Ale, Pale Ale
Brânză cu crustă spălatăVacherin, Taleggio, Port Salut etc. Berile evidențiază nota delicată și dulce a brânzeturilor și îndepărtează intensitatea crustei.Belgian Style Ale

Dacă ești fan al mezelurilor, cărnurilor afumate și platourilor, atunci acest ghid este potrivit pentru tine:

Tipul mezelurilorDescriereBere
Șuncă de Parma (carne de porc)Un tip de șuncă din regiunea Emilia-Romagna din Italia, renumită pentru gustul său.Pilsner, Doppelbock, Saison
Bresaola (vită)Felii subțiri de carne de vită de culoare roșiatică, unal dintre cele mai slabe tipuri de carne conservată.Brown Ale
Speck (porc)Mezel afumat și conservat, cu o textură mai moale și mai fermă decât prosciutto.
Smoked Beer, American Pale Ale
Saucisson Sec (porc)Un salam uscat în stil francez, care are o aromă bogată.Robust Porter
Chorizo (porc)Cârnat cu o culoare roșie intensă datorită adaosului de paprika afumată.Bere afumată, Pilsner
Mortadella (porc)Cârnat fiert făcut din carne de porc tocată, garnisit cu fistic și bucăți mici de grăsime ce oferă un gust complementar.Belgian-style Trappist Ale
Salami Piccante (porc)Poate fi ușor picant sau chiar foarte picant, fiind condimentat cu paprika și ardei iute, cunoscut sub numele de pepperoni.Imperial IPA
PateDe obicei este preparat din ficat de porc, rață sau găină.Stout

Dacă singurul lucru pe care vrei să îl faci este să te relaxezi în timp ce savurezi 2 dintre lucurile tale preferate în viațî: ciocolata și berea – atunci tot ce trebuie să faci este să găsești un echilibru în ceea ce privește intensitatea gusturilor. Iată câteva sfaturi simplu de implementat!

Ciocolată albă

Textură cremoasă, fără pudră de cacao, de obicei conține 20% unt de cacao, zahăr și 14% lapte praf. Se potrivește cu:berea din grâu simplă sau cu fructe, Brown Ale, Sweet Stout.

Ciocolată cu lapte

De obicei conține între 35-45% pudră de cacao. Se asociază bine cu: American Pale Ale, Brown Ale, Amber Ale.

Ciocolată neagră

Conține cel puțin 35% pudră de cacao, dar ajunge și până la peste 70%. Se completează perfect cu Robust Porter, Imperial Stout, Dubbel, beri de tip Lambic.

Poți pune pe lista de „must try” și berile cu ingrediente speciale cum ar fi cafeaua, cacaua sau untul de arahide, care oferă numeroase variante pe care le poți degusta împreună cu ciocolata.

Despre Brewers Association

Brewers Association este o organizație non-profit dedicată berăriilor americane mici și independente, berilor lor și comunității de pasionați de bere. BA reprezintă peste 5.500 de berării din Statele Unite. Sigiliul de berar independent și artizanal al BA este un simbol adoptat pe scară largă care diferențiază berile produse de producătorii mici și independenți de bere artizanală.

Găsești berile americane artizanale la partenerii noștri Berero Store, Beer Academy, La 100 de beri și Alt Market.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!