septembrie 2023

O toamnă cu accente savuroase de mov: povestea prunelor uscate de California

Sfat: să nu subestimezi niciodată savoarea prunelor! Nu doar că aceste fructe mov conțin antioxidanți și nutrienți, dar își pun în valoare calitățile într-o varietate de moduri delicioase. De la o pizza apetisantă, la salate revigorante și chifle dulci și lipicioase, preparatele cu prune surprind cu fiecare ocazie! Află mai multe despre acest fruct misterios și descoperă sfera culinară a faimoaselor prune de California în rândurile ce urmează.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Când prunele trec prin procesul de deshidratare…

Recoltarea prunelor de California începe la mijlocul lunii august. Cu ajutorul unui dispozitiv mecanic special, prunele sunt scuturate de pe ramuri. Ramurile și frunzele sunt înlăturate, iar fructele sunt transportate în containere. Acestea ajung la uscător, unde fructele sunt mai întâi spălate și apoi sortate. După sortare, prunele sunt așezate pe rafturi din lemn, urmând să fie transferate în uscătoare sub forma unui tunel, care funcționează asemănător unui cuptor ce ajută la deshidratarea acestora timp de 18 ore. La finalul întregului proces, prunele devin uscate.

Aroma intensă și de lungă durată necesită răbdare și atenție

Nu toate soiurile de prune sunt potrivite pentru a fi consumate în formă deshidratată. Majoritatea prunelor uscate de California provin dintr-un soi conceput special pentru a obține prune uscate. Un astfel de pom fructifer are nevoie de aproximativ patru până la șase ani pentru a produce primele fructe. După această perioadă, vor mai avea nevoie de încă 8 până la 12 ani pentru a atinge capacitatea lor maximă de producție. Abia din acel moment o livadă va putea produce timp de 3 decenii prune uscate.

De ce sunt prunele de California speciale?

Cu siguranță nu fără motiv! 99% din producția totală de prune confiate SUA provine din California. La fel și 40% din producție la nivel mondial. Totuși, care e faza cu prunele de California?

Unii ar putea spune că totul se datorează sezoanelor lungi de cultivare din văile luxuriante ale Californiei, unde solul bogat este încălzit constant de soare și răcorit de temperaturile plăcute de pe timpul serii. Dincolo de climatul și mediul ideal puse la dispoziție de California, livezile din valea San Joaquin și Sacramento sunt îngrijite de aproximativ 800 de cultivatori și 28 de echipe de împachetare, inclusiv de mai mulți cultivatori ce duc mai departe o tradiție de trei generații.

Fac parte din a treia generație de cultivatori de prune uscate de California și continui moștenirea pe care bunicii mei o clădesc de peste 60 de ani. Acum, mă bucur să văd cum lucrurile se încheie într-un cerc, deoarece transmit aceeași experiență agricolă și copiilor mei.

Felicia Alverez, Menagerie Farm & Flower

Prunele de California au avantajul unei istorii de peste 150 de ani în ceea ce privește experiența și expertiza prelucrării lor. Pe lângă obținerea unui produs de înaltă calitate, fermierii protejează atât pământul, cât și mediul înconjurător prin reducerea utilizării pesticidelor, reciclarea apei folosite și prioritizarea măsurilor durabile pentru producție în general.

Beneficiile prunelor uscate de California

Nu doar că sunt delicioase, dar sunt și benefice pentru sănătatea ta! Prunele de California reprezintă o sursă sigură de vitamine esențiale, minerale, antioxidanți și fibre sănătoase, care pot fi adăugate cu ușurință în dietă. Împreună, acești nutrienți susțin sănătatea și sistemul tău imunitar.

În plus, prunele nu au zahăr adăugat, colesterol, sodiu sau grăsimi, ceea ce le face un îndulcitor natural excelent. Mai mult, acestea reprezintă un beneficiu și pentru sănătatea intestinelor. Ele conțin suficiente fibre solubile și insolubile, recunoscute pentru menținerea sănătății digestive.

De fapt, o porție de prune uscate conține mai mulți antioxidanți decât una de afine sau merișoare uscate…deja există destule motive pentru care să rămâi fidel acestui fruct mov!

Rețete de prune savuroase – o varietate de idei

Fie că îți plac gustările sărate sau dulci, ai toate opțiunile deschise cu acest fruct versatil. Totuși, ai nevoie de puțină inspirație? Aruncă o privire peste rețetele delicioase de mai jos!

Pizza cu pui, brânză albastră și prune de California

Vrei să faci un update rețetei clasice de pizza? Pizza cu pui, brânză albastră și prune de California nu doar că arată uimitor, dar și gustul este unul deosebit. Această combinație inedită de ingrediente pentru pizza oferă atât arome dulci, cât și picante.

Salată cu varză kale, nuci pecan prăjite, quinoa, muștar și sirop de arțar

O salată rapidă, ușoară și răcoritoare, care va satisface toate gusturile. Prunele de California, varza kale, ceapa și sucul de portocale sunt doar câteva dintre ingredientele de bază care fac această salată un adevărat deliciu. Vrei să-i oferi un plus de savoare?

Adaugă un strop de sos iute pentru a potența aroma!

Chifle lipicioase cu nuci pecan

Covrigii simpli cu scorțișoară pot face un pas înapoi. Aceste chifle pufoase sunt preparate cu nuci pecan și bucăți de prune de California, apoi sunt acoperite cu o glazură lucioasă, untoasă și lipicioasă, depășind orice așteptare. Rețeta de chifle lipicioase cu nuci pecan este cu siguranță o modalitate de a duce prepararea unui mic dejun delicios la următorul nivel!

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!