Rețetă Chifle lipicioase cu nuci pecan

Tradiționalele rulouri cu scorțișoară pot fi date uitării! Gustul acestor chifle pufoase umplute cu nuci pecan prăjite și prune de California, acoperite cu glazură, depășește orice așteptare. Rețeta de chifle lipicioase cu nuci pecan este cu siguranță o modalitate de a duce prepararea unui mic dejun delicios la un alt nivel.

Mod de preparare Chifle lipicioase cu nuci pecan

Pentru pregătirea aluatului

  1. Adaugă laptele într-o oală mai mică la foc mediu până când începe să clocotească, dar fără a-l lăsa să fiarbă.Toarnă laptele într-un castron și adaugă o lingură de zahăr. Amestecă bine.
  2. Adaugă drojdia uscată în compoziție. Amestecă până la omogenizare și lasă deoparte timp de 5 minute, până când drojdia devine spumoasă.
  3. Adaugă ouăle pe rând și amestecă până la omogenizare.
  4. Taie untul în bucăți de aproximativ 2 cm.
  5. Într-un mixer cu bol, prevăzut cu un cârlig pentru aluat, adaugă făina, sarea și cele 4 linguri de zahăr rămase. Adaugă compoziția pe bază de lapte și mixează totul la viteză mică.
  6. Adu mixerul la viteză medie și adaugă treptat untul, câte o bucată, amestecând foarte bine după fiecare cub introdus. Mixează timp de 1 minut, apoi mărește viteza de la intensitate medie la mare și frământă aluatul timp de aproximativ 5 minute. Dacă aluatul e încă lipicios, adaugă 1-2 linguri de făină astfel încât compoziția să se lege și să nu se mai lipească de părțile laterale ale bolului.
  7. Pune aluatul într-un bol uns cu o jumătate de lingură de unt topit și unge compoziția cu cealaltă jumătate.
  8. Acoperă cu folie alimentară și lasă aluatul să crească timp de 75-90 de minute, sau până când își dublează volumul. Păstrează-l la frigider pentru 2 ore.

Pentru topping-ul de prune

  1. În timp ce aluatul crește, preîncălzește cuptorul la 180°C.
  2. Pune bucățile de nuci pecan într-o tavă de copt și coace-le până ce simți aroma și observi că se rumenesc ușor, aproximativ 10 minute. Lasă-le să se răcească complet.
  3. Într-o cratiță la foc mediu-mare, topește untul și încorporează zahărul brun, frișca, mierea și sarea. Odată ce compoziția începe să fiarbă, redu focul de la mare la mediu și continuă să fierbi încă 3-4 minute, până ce glazura devine aurie și lucioasă.
  4. Toarnă 250ml de glazură într-o tavă cu dimensiunile 20 x 20 cm, înclinând-o puțin pentru a se acoperi de jur împrejur. Lasă deoparte glazura rămasă.
  5. Adaugă aproximativ 75g nuci pecan prăjite și pune prunele tocate deasupra. Lasă să se răcească.

Pentru umplutură

  1. Într-un bol mediu adaugă untul, marmelada de prune, zahărul, scorțișoara, nucșoara și sarea Kosher. Folosește un mixer vertical sau unul cu bol, timp de 2-3 minute la viteză medie, până ce aluatul devine ușor și pufos.
  2. Încorporează coaja de lămâie și lasă umplutura deoparte.
  3. Așteaptă.

Asamblarea

  1. Presară puțină făină pe blatul de lucru. Întinde aluatul formând un dreptunghi de 30 x 40 cm, gros de aproximativ 6 mm, cu partea mai lungă întoarsă spre tine.
  2. Adaugă cu grijă umplutura peste aluat, lăsând 2.5 cm de margini goale în partea mai îndepărtată.
  3. Presară 100g de nuci pecan tocate peste umplutură.
  4. Începe să rulezi aluatul pornind de la cea mai apropiată margine longitudinală și strânge din ce în ce mai bine de mărgini pe măsură ce se îngustează, astfel încât să nu curgă umplutura. Rulează aluatul astfel încât porțiunea neumplută să rămână la sfârșit.
  5. Cu un cuțit bine ascuțit, taie ruloul în 9 chifle egale, adaugă făină sau curăță cuțitul după fiecare felie tăiată, evitându-se lipirea. Întoarce fiecare chiflă cu partea tăiată în sus și aplatizează.
  6. Pune chiflele în tava de copt, la o distanță semnificativă una de cealaltă, astfel încât să nu se atingă.
  7. Acoperă tava cu folie alimentară și lasă chiflele să crească într-o zonă caldă, aproximativ 45-60 de minute sau până când își dublează volumul.
  8. Preîncălzește cuptorul la 180°C.
  9. Într-un bol mic bate oul cu ½ linguriță de apă, apoi unge chiflele cu această compoziție.
  10. Coace pe grătarul din mijloc până când chiflele devin aurii. Rotește tava după 25 de minute și acoperă chiflele cu folie de aluminiu în cazul în care se rumenesc prea repede - aproximativ 50 de minute în total.
  11. Lasă chiflele să se răcească timp de 5 minute, toarnă glazura rămasă cu o lingură și adaugă nucile pecan.
  12. Se lasă la răcit în tavă, până ce glazura se întărește. Presară apoi puțină sare de mare. Servește chiflele calde sau la temperatura camerei.

Găsești prunele de California la partenerii noștri online – Prăvălia Bio și Vegis.

 

Caută nucile pecan la partenerii noștri online Freshful, Driedfruits sau în hypermarketurile din România.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!