Caută nucile pecan la partenerii noștri online Freshful, Driedfruits sau în hypermarketurile din România.
Rețetă Cookies cu nuci pecan
Am copt câteva tăvi de cookies cu nuci pecan și ciocolată albă până să ajung la rețeta asta perfectă. Dar nu regret nimic, au ieșit de vis: crocant pe exterior și pufos la interior! Poți merge și pe varianta clasică sau poți decora cu cremă de mascarpone și gel de pere pentru o experiență completă.
Rețetă propusă de Pandemideea.
Mod de preparare Cookies cu nuci pecan
- Încinge cuptorul la 180°C și pune într-o tigaie rece 20g unt, 50g zahăr, 120g nuci pecan și lasă-le pe foc mic până se formează un sos caramel în jurul nucilor (aprox. 7 min), amestecând continuu cu o spatulă. Răstoarnă nucile și caramelul pe o hârtie de copt, răsfirate, apoi lasă-le la răcit. Separă 18 jumătăți de nuci pecan ca să le folosești la punctul 8.
- Pune 100g unt cubulețe (la temperatura camerei), 60g zahăr brun și 20g zahăr tos într-un bol și mixează-le până obții o cremă. Adaugă 180g făină, 2g bicarbonat, 1g sare, 1 ou întreg și continuă să mixezi până obții un aluat de consistența plastilinei. Adaugă 50g din nucile pecan caramelizate anterior (răcite, tocate grosier), 80g ciocolată albă (tocată grosier) și omogenizează compoziția.
- Dacă ai un blender/chopper puternic, pune restul nucilor pecan în el (să nu uiți să separi cele 18 bucăți pentru decor) și mixează până obții o pastă de nuci caramelizate. Dacă nu ai un blender/chopper care să poată face asta, toacă grosier și aceste nuci și adaugă-le în compoziția aluatului.
- Formează mingiuțe de aprox. 28-30g (ies 18 cookies) și așază-le în tavă, cu distanța de câțiva cm între ele și dă tavă la frigider 10-15min, astfel aluatul va fi rece și nu se va lăsa de tot la copt, rămânând pufos la interior.
- Cât timp stau cookies la frigider, te poți ocupa de topping-uri în cazul în care vrei să faci loaded cookies. Dacă alegi varianta simplă de cookies cu nuci pecan, atunci mergi direct la pasul 8.
- Pentru crema de mascarpone pune 30g frișcă naturală lichidă adusă la punctul de fierbere peste 50g de ciocolată albă, tocată grosier, apoi lasă-le să stea 2-3 min. Omogenizează compoziția și las-o câteva minute să ajungă la temperatura camerei. Încorporează 50g mascarpone cu mixerul, la viteza maximă, până obții o cremă pufoasă. Mută crema într-un poș și las-o la frigider până la folosire.
- Pentru gelul de pere pune la fiert (cu capac) 150ml apă, 2 pere curățate de coajă și tăiate mărunt, 2 linguri zahăr, zeama de la 1 lămâie și lasă-le la fiert până devin moi perele, apoi dă compoziția prin blender și adaugă 3g de agar agar. Pune piureul de pere înapoi pe foc mic și lasă-l să dea 2-3 bulbuceli. Toarnă piureul într-o farfurie întinsă și dă-l la rece până se gelifiază și are consistența cauciucată. Taie în bucăți compoziția întărită și dă-o prin blender/chopper până devine fină, mut-o într-un poș și pune la frigider.
- După cele 10-15 min de stat la rece, pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C, cu ventilație, unde stă 6 min. După, dacă ai făcut pasta de nuci caramelizate de la punctul 3, scoate tava din cuptor și umple aceste cookies semi-coapte cu pasta de nuci caramelizate în 3-4 puncte. Indiferent dacă ai făcut sau nu pasta de nuci, înfige o nucă pecan caramelizată întreagă în fiecare cookie (din cele 18 bucăți) aplatizându-le usor și dă tava înapoi la cuptor încă 7-8 min.
- Lasă cookies să se răcească pe tavă (ajută să se rumenească mai bine baza, plus că sunt și mai fragile cât sunt fierbinți), apoi decorează-le cu crema de mascarpone și gelul de pere, fie le poți mânca și călduțe simple, cu lapte rece.
Notă
Prepară gelul de pere sau crema de mascarpone cu o zi înainte ca să îți fie mai ușor. Apoi bucură-te de combinația perfectă de nuci pecan și ciocolată albă!