iunie 2023

Degustare de pahare Riedel: o experiență senzorială fascinantă în care aromele vinurilor de California au strălucit

O dimineață de iunie a fost pretextul perfect de a face echipă cu cei de la Vinimondo și a strânge laolaltă iubitorii de vinuri într-un masterclass Riedel ce avea să le pună în pahar o experiență senzorială inedită, cu arome intense de vinuri californiene.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Ceea ce putea fi o clasică degustare s-a dovedit a fi o lecție deschisă, cu hinturi despre mecanica fluidelor și chimia din spatele aromelor. Spunem asta nu pentru că locația Pot Stories ar semăna cu o sală de clasă, ci pentru că maestrul de ceremonii Valentin Cefalău și-a dorit să nu lase curiozitățile simțurilor în aer, ci să aducă o serie de explicații aromate care ne vor însoți de acum la fiecare clinchet de pahar.

Riedel: o istorie demnă de „hai să ciocnim un pahar”

De ce degustare de pahare și nu de vin? Pentru că de cele mai multe ori gustul și calitatea vinului nu țin doar de rețetă sau de tipul de struguri ales, ci mai degrabă de mediul în care este degustat. Astfel, ar trebui să ne raportăm la pahar ca la „anturajul” care poate influența în mod pozitiv sau negativ conținutul. Această legătură complexă a fost descoperită pentru prima dată de cei de la compania Riedel, în anii 1960, atunci când și-au dat seama că forma influențează iremediabil gustul și au inventat paharul de vin așa cum îl știm astăzi.

Brandul este lider mondial pe piața paharelor de vin și are o istorie ce datează încă din secolul al XVIII-lea. Pe atunci, afacerea familiei Riedel se ocupa de producția sticlei în Boemia, pe teritoriul Cehiei de astăzi. Tot ei au fost cei care au optat pentru aducerea buzei paharului de vin spre interior (până atunci fiind doar în forma literei V). Totodată, compania Riedel s-a făcut remarcată de-a lungul timpului pentru detaliile minimaliste, mai ales că introducerea pe piață a celebrelor lor pahare de vin a avut loc într-o perioadă marcată de complexitatea în design. În prezent, compania activează sub deviza că paharul este instrumentul care exprimă cel mai bine mesajul băuturii, dezvoltând degustarea de care ne-am bucurat pe parcursul a 3 decenii.

Vinurile californiene: „outfit-ul” potrivit pentru paharele Riedel

Acum că am bifat și lecția de istorie a paharului de vin, ne dorim să te luăm cu noi în călătoria care ne-a surprins definitiv simțurile și ne-a făcut să rămânem uimiți de varietatea gusturilor și aromelor pe care un vin le poate avea în funcție de paharul ales.

First things first: set-up-ul! Am fost întâmpinați cu o „hartă” a paharelor, având în fața noastră un pahar de Chardonnay, de Riesling, de Syrah și de Cabernet / Merlot. Pe lângă impunătoarele pahare de sticlă, ne așteptau cuminți și 4 pahare de plastic în care se aflau licori colorate, aduse de pe meleaguri californiene. Ocazie cu care am făcut cunoștință cu patru dintre cele mai noi vinuri de peste ocean aduse în România:

  • Chardonnay J. Lohr, Arroyo Seco Monterey, din 2019
  • Sauvignon Blanc Dry Creek Vineyard, Fumé Blanc, din 2021
  • Cabernet Sauvignon J.Lohr, Hilltop, din 2019
  • Syrah J.Lohr, Passo Robles, din 2019

În mijlocul primei întâlniri cu aceste vinuri de California, tentația de a încerca băuturile a fost întreruptă de propunerea lui Valentin de a da startul degustării cu…apă! V-am mai spus că a fost un eveniment plin de surprize, nu? Privirile contrariate ale audienței au fost liniștite rapid de Valentin, care ne-a îndrumat să distribuim apa în cele patru pahare pentru a simți din plin esența acestei întruniri: faptul că în funcție de deschiderea paharului și forma acestuia, orice lichid poate căpăta gusturi noi, ajungând în diverse zone ale limbii care influențează gustul sau inundând întreaga cavitate bucală.

Bine, bine, dar ce facem cu vinul?

După această introducere în lumea paharelor Riedel, am trecut la lucruri serioase: mult râvnitele vinuri americane care ne făceau cu ochiul încă de când am pășit în restaurant. Am aflat în această etapă că profilul gustativ al vinului constă în 3 elemente: nota fructată, mineralitatea și taninul, aspecte pe care urma să le descoperim până la finalul degustării.

Interacțiunea cu Sauvignon Blanc Dry Creek Vineyard, Fumé Blanc, din 2021

Pentru că Dry Creek este unul dintre pionierii vinului californian, am dat startul degustării propriu-zise cu un Sauvignon Blanc din gama lor. Am împărțit conținutul paharului de plastic între paharul de Chardonnay și cel de Riesling. Dacă în paharul de Riesling au fost resimțite cu ușurință aromele fructate de agrișe, soc și citrice, în paharul de Chardonnay acestea au dispărut cu totul. Un fel de magie vinicolă care se mai numește și evaporare a gazelor, principiul fiind acela că paharele mai înguste au un grad de volatilitate mai mare.

Cum ne-am înțeles cu Chardonnay-ul J. Lohr, Arroyo Seco Monterey, din 2019

Un vin ce a stat în butoi de stejar 8-9 luni nu poate decât să îți inunde simțurile, stejarul dezvoltând arome plăcute de-a lungul timpului. Am împărțit acest Arroyo Seco Monterey între aceleași două pahare: de Chardonnay și de Riesling. La un prim miros, paharul de Chardonnay avea note intense de vanilie și unt, în timp ce paharul de Riesling era de această dată lipsit de farmec, cu un postgust neplăcut.

Acesta a fost momentul când am introdus în degustare elementul solid care ne ispitea de la bun început: ciocolata amăruie cu portocale. După câteva bucățele de ciocolată, am realizat că stingerea gustului cu paharul de Chardonnay aduce armonizare de arome dulci-acrișoare. Gustul resimțit după paharul de Riesling, în schimb, era unul dezechilibrat: dulceața fiind redistribuită într-o altă direcție față de senzația de mineralitate.

Impresii despre Syrah J.Lohr, Passo Robles, din 2019

Cu acest Syrah ne-am jucat puțin mai mult, experiența începând chiar cu paharul din plastic, unde am resimțit aromele fructate. Am turnat apoi tot vinul în paharul de Cabernet / Merlot unde am dat „nas în nas” cu o senzație amăruie și taninoasă. Atunci când am mutat vinul în paharul de Chardonnay toți cei prezenți au realizat pe propria piele de ce acesta este supranumit „Red Wine Killer”. Ultima mutare, dar nu cea din urmă, a fost în paharul de Syrah, acolo unde de altfel îi era și locul. Am avut astfel ocazia să experimentăm un gust fructat, asemănător cu cel de gem, și extrem de echilibrat.

Încheiem povestea cu un Cabernet Sauvignon J.Lohr, Hilltop, din 2019

În ultima parte a călătoriei prin lumea paharelor Riedel și a vinurilor californiene ne-am dat întâlnire cu un Cabernet Sauvignon care s-a plimbat prin trei pahare: cel de Chardonnay, cel de Syrah și cel de Cabernet / Merlot. Când a ajuns în paharul potrivit, mirarea din ochii invitaților era omniprezentă: „parcă e alt vin!”. Iar combinația dintre paharul de Cabernet / Merlot și ciocolata neagră de 75% a echilibrat gustul amărui cu taninurile din vin, fiind resimțită chiar și prezența fructului.

Degustarea de pahare s-a încheiat astfel în aplauze și pahare de vin și de vorbă deopotrivă, iar concluzia care a stat pe buzele tuturor a fost că Riedler a revoluționat lumea vinului fără să producă nici măcar un litru de vin…și că vinurile californiene sunt desăvârșite, dar știai asta deja, nu-i așa?

Ți-am stârnit curiozitatea? Dacă vrei să achiziționezi paharele Riedel sau să încerci cele mai noi vinuri californiene, Vinimondo te așteaptă pe site!

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!