Murături de casă – Cum să pui la murat alimentele preferate
A pune la murat legume, fructe sau cărnuri este una dintre cele mai vechi metode...
Citește mai multNovember 2023
Hameiul - planta care menține spuma, prospețimea și gustul berii tale!
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-neTe-ai întrebat vreodată care este ingredientul secret ce dă gust unic berii? Ei bine, răspunsul se ascunde în hamei. Ce este el de fapt? Hameiul este floarea plantei de hamei (Humulus Lupulus) și unul dintre ingredientele esențiale ale berii. În procesul de producție al acestei băuturi, hameiul este cel care oferă gustul amar, aroma intensă și stabilitate berii. Cu toate acestea, hameiul face mai mult decât atât! Contribuie la formarea spumei berii și este un element cheie în ceea ce privește gustul și aroma acesteia. Berarii folosesc hameiul pentru a oferi o notă amaruie, care să contrabalanseze dulceața malțului din bere.
Cele mai multe ferme de hamei din SUA sunt deținute de familii. Cea mai mare parte a producției de hamei american provine din statele Pacificului de Nord-Vest, precum Oregon, Washington și Idaho, unde aceste plante se pot dezvolta foarte bine pe timpul verilor lungi și calde și chiar pe parcursul iernilor reci. Yakima Valley din statul Washington reprezintă aproape 75% din industria internă de hamei SUA.
Hameiul este un tip de liană, ce crește în sensul acelor de ceasornic și se cațără datorită lăstarilor de pe tulpină. De obicei, această plantă se înalță pe grinzi înalte de aproximativ 5,5 metri. O astfel de plantă poate ajunge la maturitate în aproximativ 3 ani. În Pacificul de Nord-Vest, livezile mature de hamei produc anual în medie 907 kilograme de conuri de hamei uscate. De obicei, acesta este vândut în baloți de aproximativ 91 de kilograme. În funcție de rețetă, dintr-un balot poți produce între 135 – 800 de butoaie de bere, având fiecare aproximativ 117 litri, ceea ce înseamnă aproape 93.878 de litri de bere!
Americanii cultivă hamei încă de la începuturile coloniale, prima grădină comercială de hamei din SUA fiind stabilită în 1648 pentru a aproviziona o berărie din colonia Massachusetts Bay. În următorii 150 de ani, producția de hamei s-a răspândit în întreaga regiune New England. Până în anii 1800, statul New York deținea cea mai mare suprafață de hamei, atingând apogeul producției la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, pe coasta Pacificului au apărut noi producători, care au reușit să depășească concurența din estul SUA. Sfârșitul Prohibiției din 1933, climatul favorabil, solul fertil și disponibilitatea apei din nord-vestul Pacificului au dus la o creștere bruscă a producției.
În Statele Unite există peste 75 de soiuri diferite de hamei. Acestea au o gamă largă de arome ce oferă diverse note gustului. Aromele includ note fructate, citrice, tabac, pin, fructe cu sâmburi, florale, cedru, iarbă, fructe tropicale, condimentate, ierburi și multe alte combinații. Mai mult, programele de dezvoltare a hameiului din SUA asigură mereu formarea unor noi tipuri de hamei, care nu oferă doar o aromă inedită, ci și o rezistență crescută la boli și paraziți.
Berile artizanale au devenit din ce în ce mai populare și au stimulat, astfel, inovația în producția de hamei de peste ocean. Berarii din întreaga lume aleg întotdeauna hameiul american datorită varietății de arome, notelor caracteristice și consistenței acestuia.
Hameiul se înmulțește prin butășirea rădăcinii și se plantează primăvara. Fermierii păstrează mostre de sol din fiecare livadă de hamei pentru a se asigura că vor obține cea mai înaltă calitate și cea mai bună recoltă. Tot acest proces constă în evaluarea echilibrului de substanțe nutritive din sol pe tot parcursul sezonului de creștere. Majoritatea cultivatorilor de hamei din SUA folosesc anumite tehnici de gestionare integrată a dăunătorilor și elimină necesitatea de a utiliza produse de protecție pentru a rezolva problemele cu care se confruntau înainte. Etapa de înmugurire începe de abia la începutul lunii aprilie.
Fermierii folosesc tractoare cu platforme pe care le ridică pentru a putea lega frânghia de sârmele pe care se prind plantele. Apoi, cu mare atenție, înfășoară lăstarii de hamei în jurul sforii în sensul acelor de ceasornic, acest proces fiind numit antrenare. Pe tot parcursul verii, fermierii au grijă de culturi prin irigare, eliminarea buruienilor și paraziților. Fiecare tip de hamei atinge perioada de maturitate în momente diferite. Procesul de recoltare începe în august și se prelungește până în primele zile ale lunii octombrie.
Ești interesat de hameiul american și vrei să afli mai multe despre posibilitățile de import? Completează formularul de contact!