Rețetă Antricot de vită SUA cu glazură din sirop de arțar și dovleac ghindă

Beef. It's What's for Dinner

Aromele de sezon devin mai intense atunci când prepari această rețetă delicioasă. Siropul de arțar și cimbrul vor acompania perfect atât carnea de vită, cât și dovleacul ghindă.

Rețetă dezvoltată și propusă de Beef. It’s What’s for Dinner.

Mod de preparare Antricot de vită SUA cu glazură din sirop de arțar și dovleac ghindă

 1. Preîncălzește cuptorul la 175°C. Amestecă într-un vas mediu siropul de arțar, cimbrul și usturoiul. Păstrează un sfert din compoziție pentru dovleac și folosește jumătate din amestecul rămas pentru a unge carnea de vită pe toate părțile. Cantitatea rămasă va fi păstrată pentru a acoperi periodic carnea și dovleacul în timpul gătirii.
 2. Într-o tavă pentru friptură așază bucățile de carne cu partea de grăsime în sus. Introdu termometrul pentru carne astfel încât vârful acestuia să fie poziționat în partea cea mai groasă a cărnii de vită, fără a fi îmbibat în grăsime sau a atinge osul. Nu adăuga apă și nu acoperi tava. Se coace la cuptor, la 175°C, timpul de gătire variind în funcție de textura dorită: 135-150 de minute pentru o friptură medium-rare sau 150-180 de minute pentru medium. La jumătatea timpului de gătire, unge carnea cu siropul rămas.
 3. Între timp așază bucățile de dovleac, cu partea tăiată în sus, într-o tavă de sticlă de dimensiuni 33x22 cm. Unge dovlecii cu puțin sirop din cantitatea rămasă. Toarnă lichidul uniform în fiecare dovleac și coace timp de 45 de minute, fără a-i acoperi. La jumătatea timpului de gătire, unge părțile tăiate cu sirop.
 4. Pentru o textură medium-rare, scoate carnea din cuptor când termometrul indică temperatura de 55 °C, respectiv 60 °C pentru carnea medium. Pune carnea pe un tocător de bucătărie și acoper-o lejer cu folie de aluminiu, timp de 15-20 de minute. (Temperatura va continua să crească cu aproximativ 9-12°C, ajungând la 65°C pentru friptura medium-rare și 75°C pentru cea medie). Între timp, crește temperatura cuptorului la 220°C și continuă să coci dovlecii timp de 15-20 de minute sau până când devin fragezi, iar marginile încep să se rumenească.
 5. Taie friptura în felii și fiecare jumătate de dovleac în două, turnând cu grijă sirop pe fiecare bucată. Asezonează carnea de vită și dovlecii cu sare și piper, după gust.

Sfaturi pentru gătirea corectă a cărnii

Spală-te pe mâini cu apă și săpun înainte de a găti și de fiecare dată după ce atingi carnea crudă.

Separă carnea crudă de alte alimente.

Spală bine toate tocătoarele, ustensilele și vasele după ce au fost atinse de carnea crudă.

Nu reutiliza marinadele folosite pentru alimente crude.

Spală toate produsele înainte de a le prepara.

Gătește carnea de vită până când temperatura ajunge la 60°C pentru friptura medium-rare, respectiv la 70°C pentru carnea de vită tocată.

Refrigerează rapid alimentele.

Carnea de vită americană se poate găsi în magazinele Mega Image, Lidl și pe Freshful – sub brandul Meat Revolution, în Metro sau în restaurantele de tip steakhouse.

Asociere cu vinuri americane

O mâncare cu atât de multă aromă din ingredientul principal, carnea de vită, merită un vin roșu puternic, expresiv, care să-i sublinieze savoarea. Un cabernet sauvignon sau un zinfandel din California sunt alegerile potrivite atunci când vorbim despre antricotul de vită.

 • Ironstone Vineyards - Reserve Ancient Vines Zinfandel 2017

  Un vin care se prezintă prin aromele de căpșuni confiate, zmeură coaptă și piper alb. În gust este plin de arome concentrate – multe fructe negre, cum ar fi afinele și murele și un strop de lemn dulce, dar și puțin caramel care completează excelent gustul din siropul de arțar. Un vin rotund, puternic, dar cu taninuri fine. Un produs elegant, din vițe vechi.

 • Schug - Heritage Reserve Cabernet Sauvignon Sonoma Valley 2010

  Un asamblaj în care Cabernet Sauvignon-ul este dominant, dar mai are și Merlot, Cabernet Franc alături de Petit Verdot care îi dau un profil aromatic mai intens și variat. O aciditate mai ridicată, provenind dintr-un climat mai rece, ceea ce îl face perfect pentru carnea cu grăsime. Taninuri puternice și o mulțime de fructe roșii și negre (căpșuni, cireșe, zmeură), condimente dulci (scorțișoară, cuișoare), cacao și aromă de foi de tutun, provenind din învechirea la butoi de stejar.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!