Rețete din vest
De la sălbăticia autentică ce aparține zonei Alaska, câmpiile sălbatice din Idaho sau munții pitorești...
Citește mai multaprilie 2023
Când te-ai bucurat ultima dată de o prăjitură sau un foietaj preparate după o rețetă americană? Ai încercat New York Cheesecake sau Chiflele lipicioase din Philadelphia? Fie că ai nevoie de inspirație pentru un eveniment special sau pur și simplu cauți un motiv pentru a-ți satisface pofta de dulce, prăjiturile de mai jos nu te vor lăsa indiferent! Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre prăjiturile și produsele de patiserie americane preferate.
Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?
Contactează-nePatiseria există de secole și s-a adaptat continuu la idei și metode noi de preparare. Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de nutrienți, produsele de panificație au o semnificație specială pentru multe culturi. Astăzi, datorită globalizării, întâlnim o gamă largă de prăjituri la tot pasul, cu texturi și arome din toată lumea. Un vis devenit realitate pentru cei care duc mai departe arta patiseriei sau pur și simplu se răsfață cu rezultatele apetisante!
Statele Unite ale Americii sunt o națiune bine-cunoscută pentru mixul de culturi. Acest lucru se reflectă și în bucătărie, ceea ce face ca prăjiturile și produsele de patiserie americane să fie deosebit de interesante este faptul că sunt rezultatul tradițiilor internaționale combinate cu idei și ingrediente locale. Următoarele rețete sunt inspirate de unele produse de patiserie tradiționale europene și asiatice – fiecare cu propriul său twist american unic.
Un tort extrem de îndrăgit pe tot globul este emblematicul New York Cheesecake. Cum diferă cel american de alte rețete? Secretul constă în consistența sa cremoasă. Spre deosebire de alte cheesecake-uri, care de obicei sunt făcute dintr-o combinație de smântână grasă și smântână obișnuită, rețeta newyorkeză include o cantitate generoasă de cremă de brânză, oferindu-i o consistență bogată și densă.
Legenda spune că cheesecake-ul din New York a fost inventat de un proprietar de restaurant pe nume Arnold Reuben. Originar din Germania, se spune că Reuben a inventat New York Cheesecake în timp ce experimenta o rețetă de plăcintă cu brânză. Astăzi, multe restaurante din New York au propria lor versiune a acestui cheesecake omonim, iar fiecare pretinde că rețeta proprie este cea mai bună.
Oricât de simple ar fi ingredientele unor rețete de cheesecake, instrucțiunile de coacere pot reprezenta o provocare. Să nu mai vorbim de frustrarea provocată de crăparea suprafeței tortului sau de gătirea excesivă sau insuficientă a prăjiturii. Din fericire, îți propunem o rețetă fără coacere! Cheesecake-ul cu vișine Montmorency face posibilă obținerea unui cheesecake cremos, fără bătaie de cap. Touch-ul final al acestei rețete este reprezentat de vișinele americane vibrante și dulci, Montmorency Tart. Aceste vișine roșii, suculente, se potrivesc perfect cu cheesecake-ul bogat și cremos.
Aluatul moale și pufos își dă întâlnire cu scorțișoara și zahărul. Aceste produse de patiserie lipicioase și dulci cunoscute sub denumirea de rulouri sau chifle cu scorțișoară sunt consumate în mod obișnuit la micul dejun sau ca desert în America de Nord. Preparatul originar din Scandinavia, „kanelbulle”, care s-ar traduce în chiflă cu scorțișoară, este probabil să fi fost introdus în Statele Unite de către imigranții scandinavi în secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea. Ruloul suedez conține de obicei făină, lapte, drojdie, zahăr și unt sau margarină. Spre deosebire de ruloul american cu scorțișoară, varianta suedeză este adesea preparată din aluat aromat cu o notă de cardamom.
În Statele Unire, rețeta clasică este adesea acoperită cu glazură. Cu toate acestea, diferite regiuni din SUA sunt cunoscute pentru propriile lor versiuni ale ruloului dulce. Ați auzit de popularele chifle lipicioase din Philadelphia? Se spune că acei coloniști germani din jurul Philadelphiei și-au pus propria amprentă asupra acestor produse de patiserie, adăugând ingrediente precum zahăr brun, miere și stafide.
Inspirându-se atât din rețeta clasică de rulou cu scorțișoară, cât și din ingredientele rețetei din Philadelphia, această variantă cu stafide, mere și scorțișoară este un răsfăț delicios. Dulceața naturală a stafidelor de California, combinată cu scorțișoara și merele suculente din Washington, oferă ruloului o explozie suplimentară de arome. Coapte, calde la cuptor, aceste produse de patiserie aromate sunt un deliciu senzorial!
Un clasic favorit al tuturor timpurilor este checul pufos cu lămâie. Prăjitura „trei sferturi” (pound cake) așa cum era denumită inițial, datează încă din anii 1700 în nordul Europei și și-a câștigat numele datorită dimensiunilor ingredientelor. O prăjitură tradițională conține câte un kilogram din fiecare ingredient: făină, unt, ouă și zahăr. Procesul simplist de preparare a rețetei a contribuit cel mai probabil la popularitatea pe scară largă a prăjiturii.
Se spune că prăjitura a ajuns în Statele Unite din Anglia în jurul secolului al XVIII-lea. Cartea de bucate American Cookery, scrisă de Amelia Simmons în anul 1976, conține prima rețetă publicată a checului american. De-a lungul timpului, oamenii au experimentat versiuni noi ale prăjiturii și au adăugat ingrediente precum coaja de lămâie sau ciocolata, servind tortul cu un strat de zahăr pudră sau glazură. Rețeta este deosebit de populară în statele din sud, unde anumite versiuni ale prăjiturii sunt considerate parte din bucătăria tradițională. Integrarea citricelor în rețetă face din acest chec un desert răcoritor și super gustos. Lămâia este folosită atât pentru aluatul de tort, cât și pentru glazură, ceea ce face ca prăjitura să fie mai fragedă și mai pufoasă. Tortul cu lămâie făcut cu făină fără gluten, precum făina de mazăre galbenă uscată, oferă o abordare modernă a bine-cunoscutei rețete. Ușor de preparat, cu foarte puține ingrediente, această rețetă îmbină tradițiile trecutului cu mâncarea viitorului – leguminoasele.
Biscuiții sunt întotdeauna un răsfăț grozav, dar primesc întotdeauna o atenție mai specială în preajma sărbătorilor precum Crăciunul și Paștele. Cei clasici, cu zahăr și chipsuri de ciocolată, nu sunt ceva nou, dar ai auzit vreodată de biscuiții crinkle? Denumiți după aspectul lor asemănător unei suprafețe crăpate ce se datorează utilizării aluatului rece, acești biscuiți sunt atrăgători și delicioși!
Originea fursecurilor crinkle este necunoscută. Unii spun că sunt originari din Filipine, acolo unde sunt preparate de obicei cu igname violet și numite Ube crinkles. Se spune că biscuiții crinkle cu ciocolată au fost inventați de Helen Fredell în St. Paul, Minnesota, la începutul jumătății secolului al XX-lea. Propunerea ei a devenit cunoscută drept modelul rețetei clasice de crinkle cu ciocolată și de atunci au fost inventate o grămadă de versiuni noi!
Pe lângă aspectul lor, biscuiții crinkle au o textură unică. Centrul fursecurilor este moale și umed, asemănător cu brownie-urile de ciocolată, în timp ce exteriorul, care este acoperit cu zahăr pudră, oferă o textură crocantă. Rețeta propusă de noi în acest articol este o interpretare delicioasă a acestor mici produse de patiserie, ce reduce zahărul prin utilizarea piureului de prune și păstrează în același timp dulceața și texturile încântătoare. Preparate cu prune uscate de California, acești biscuiți sunt o modalitate excelentă de a-i impresiona pe cei dragi!
Industria panificației este plină de oportunități. Prăjiturile și produsele de patiserie americane îți pun la dispoziție o gamă largă de arome și texturi – unele transmise din generație în generație, altele provenind din produse și inovații regionale. O privire asupra rețetelor de mai sus dezvăluie cât de versatile pot fi produsele dulci și cât de ușor este să fii creativ când ai la îndemână doar câteva ingrediente. Indiferent dacă te decizi să prepari una dintre aceste delicii pentru un picnic de Paște sau pentru o după-amiază obișnuită, aceste deserturi savuroase pot fi răspunsul pentru a-ți satisface pofta de dulce. Enjoy!