February 2025

Drumul de la captură la farfurie: povestea fructelor de mare sustenabile

În acest articol ne propunem să descoperim cum consumatorii interesați de procesele sustenabile de pescuit și inițiativele de tipul celor de la FishWatch urmăresc întregul parcurs al fructelor de mare, în timp ce bucătarii ca Bart van Olphen aduc pe farfurie transparență și arome savuroase.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Mișcarea „Farm to table” a devenit foarte populară, dar ai auzit de „Catch to Kitchen”? Consumatorii devin din ce în ce mai atenți și conștienți de proveniența fructelor de mare pe care le mănâncă. Aici intervin inițiative precum FishWatch, dezvoltată de Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei din SUA, care oferă informații importante despre starea de sănătate a resurselor marine din Statele Unite ale Americii.

Totuși, povestea fructelor de mare nu se oprește aici. Retailerii recunosc cât de important este procesul de urmărire a traseului fructelor de mare care ajung în farfurie. Un exemplu este Fish Tales, o companie fondată de bucătarul Bart van Olphen. Cu sediul în Olanda și o activitate care se desfășoară la nivel global, Fish Tales pune la dispoziție o gamă variată de produse din fructe de mare certificate de Marine Stewardship Council (MSC) în magazinele de retail. FIecare produs ascunde o poveste aparte și dezvăluie detalii despre pescari, iar un cod QR inclus permite consumatorilor să afle mai multe despre originea acestuia. Scopul companiei este de a aduce în farfuriile tuturor consumatorilor fructe de mare care să respecte toate standardele înalte de calitate și să explice pas cu pas tot procesul începând din momentul în care este pescuit până atunci când este preparat. Printre produsele lor se numără Tonul Albacore din California și Somonul din Alaska.

Alătură-te pentru a urmări arta culinară a chef-ului Bart van Olphen, în timp ce pregătește un preparat ce include ton Albacore din Oceanul Pacific, pescuit sălbatic. El pune accentul pe sustenabilitatea acestei acțiuni și explică faptul că tonul este pescuit responsabil, conform reglementărilor stricte din Statele Unite ale Americii. „Tonul din California este sustenabil pentru că este prins unul câte unul, ceea ce reprezintă o metodă selectivă de pescuit.”, susține Bart van Olphen.

Într-o lume în care opțiunile alimentare etice și sustenabile capătă tot mai multă importanță, este esențial ca fiecare dintre noi să aflăm mai multe despre modul în care produsele ajung în farfuria noastră. Prin susținerea unor inițiative precum Fish Tales și adoptarea unor practici de pescuit sustenabile, putem savura fructe de mare, fiind conștienți că alegerile noastre contribuie la sănătatea oceanelor și la protejarea generațiilor viitoare.

USDA SUA – Netherlands Agribusiness Trade Mission – April 2023 – Fish Tales

Te simți inspirat și vrei să pregătești o masă cu aceste ingrediente? Atunci încearcă această Quesadilla cu fasole albă și ton! Această rețetă îmbină fasolea albă cremoasă și tonul aromat cu textura roșiilor cherry. Combinația dintre umplutura aromată și salsa proaspătă oferă o reinterpretare satisfăcătoare și gustoasă a rețetei tradiționale, ceea ce o face ideală pentru momentele când ți-e poftă de ceva rapid și delicios.

Dacă iubești somonul de Alaska, trebuie să încerci această rețetă de somon în sos Teriyaki cu migdale și orez, propusă de Sissi Chen de la Eating in Berlin. Aceasta este preparată cu somon suculent, glazurat cu sos Teriyaki și presărat cu migdale, ceea ce oferă o textură ușor crocantă. Poți să îl servești alături de orez pentru a obține un echilibru de arome și texturi.

Ești interesat să afli mai multe despre pescuitul sustenabil din SUA? Poți afla mai multe din articolul de aici pentru a descoperi de ce Alaska este considerată un exemplu pentru pescuitul sustenabil la nivel global.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!