noiembrie 2023

Arahidele din Texas: superalimentele sustenabile de peste ocean

Îndreptarea atenției către plante, multiculturalitatea și orientarea către sustenabilitate - acestea sunt tendințele alimentare pe care le-am observat în special în rândul Generației Z. O analiză amănunțită a arahidelor din Statele Unite arată că aceste leguminoase se aliniază trendurilor alimentare. Alunele din Texas sunt în pas cu dorințele alimentare ale oamenilor nu doar pentru că sunt un superaliment versatil și delicios, ci și datorită măsurilor luate de cultivatorii de alune din Texas pentru a produce un aliment de înaltă calitate și durabil.

Ești interesat să imporți produse alimentare și agricole americane?

Contactează-ne

Alunele sunt un ingredient de bază în bucătăriile din întreaga lume. Cu șapte grame de proteină per 30g, alunele au mai multă proteină decât oricare altă nucă. Aluna (care din punct de vedere botanic nu este de fapt o nucă, ci o leguminoasă) este o sursă bogată de nutrienți și poate revendica cu mândrie statutul de superaliment. Astăzi, alegerile alimentare nu se limitează doar la gust și nutriție, factori precum originea, producția alimentelor și sustenabilitatea joacă un rol din ce în ce mai important în alegerile alimentare pe care le facem.

Fiind una dintre cele mai durabile și nutritive surse de alimente disponibile pe piață, alunele fac față provocărilor aduse cerințelor în continuă schimbare ale consumatorilor.

Shelly Nutt, Director Executiv al Texas Peanuts Board

Pe lângă faptul că este al patrulea cel mai mare producător de alune din lume, SUA deține o industrie a alunelor ce își asumă angajamentul față de protejarea mediului înconjurător și responsabilitate socială. Texas este unul dintre principalele state producătoare de alune și singurul stat din SUA care cultivă toate cele patru tipuri de alune americane: Runner, Virginia, Spanish și Valencia. Nu trebuie să uităm că Texas este lider în producția de alune organice și cultivă toate cele patru tipuri în mod organic. Alunele din Texas se aliniază cu multe dintre tendințele alimentare actuale, nu doar pentru că sunt un superaliment versatil și delicios, ci și datorită măsurilor luate de cultivatorii de alune din Texas pentru a produce un aliment sustenabil și de înaltă calitate.

În pas cu tendințele alimentare

Îndreptarea atenției către plante, multiculturalitatea și orientarea către sustenabilitate – acestea sunt tendințele alimentare pe care le-am observat în special în rândul Generației Z. O analiză amănunțită a arahidelor din Statele Unite arată că aceste leguminoase se aliniază trendurilor alimentare.

Fie din motive de sănătate, fie din considerente etice, tendința către diete bazate pe plante sau pur și simplu consumul unor alternative la carne și produse lactate este în continuă creștere. Cu proteine pe bază de plante, fibre și grăsimi sănătoase, alunele sunt potrivite pentru consumatorii cu o dietă bazată pe plante sau cu o tendință în acest sens. Din perspectiva sănătății, alunele au fost întotdeauna considerate o gustare nutritivă, dar creșterea valorilor de acid oleic le clasează drept „superaliment”. 100% dintre alunele cultivate în Texas sunt bogate în acid oleic, ceea ce le face deosebit de atractive din punct de vedere al beneficiilor nutritive.

Pe lângă preocupările legate de dietă, se poate observa un interes pentru experimentarea bucătăriilor din diverse culturi în rândul Generației Z. Ca ingredient de bază în mâncărurile din întreaga lume, alunele pot fi experimentate cu o varietate de arome și texturi. Sărate, picante, dulci, crocante sau cremoase – alunele oferă oportunități nelimitate atât în rețetele tradiționale, cât și în creațiile culinare inovatoare.

Sustenabilitate într-o coajă de alună

Printre tendințele actuale se numără o schimbare a obiceiurilor alimentare influențate de conștientizarea impactului pe care îl au alimentele asupra mediului. Ceea ce mâncăm nu mai este doar o nevoie, ci s-a transformat într-o alegere care ajută la schimbarea lumii, la protejarea mediului sau la susținerea cauzelor sociale. Alimentația durabilă începe, de altfel, cu metodele de cultivare ale alimentelor.

Alunele sunt sustenabile în mod natural. Nu doar că necesită mai puțină apă decât orice altă nucă, dar ele și reînnoiesc solul. Prin urmare, alunele necesită mai puțin îngrășământ și chiar aduc beneficii altor culturi, ceea ce duce la mai puține emisii de gaze cu efect de seră. În ceea ce privește producția, alunele sunt o plantă cu zero deșeuri, ceea ce înseamnă că totul, de la rădăcini până la coji, este utilizat.

Pentru cultivatorii de alune din SUA, sustenabilitatea poate avea mai multe sensuri. Fermierii americani care se ocupă de cultivarea alunelor au luat întotdeauna în considerare ideea protejării mediului. Cele mai multe ferme de alune sunt deținute de familii și sunt transmise dintr-o generație în alta, ceea ce cultivă un sentiment de angajament față de generațiile viitoare.

Pe scurt, sustenabilitatea înseamnă îmbogățirea solului, a comunităților noastre și a sănătății oamenilor.

Consiliul Național al Alunelor

Potențialul alunelor din Texas în Europa

Înclinația către alimentele care oferă o experiență de gust îndrăzneață și, în același timp, se potrivesc preferințelor personale nu este îndeplinită de prea multe ingrediente. Alunele din Texas satisfac nevoile consumatorilor – sunt delicioase, nutritive, versatile și accesibile din punct de vedere financiar. Putem spune că avem de a face cu un produs unic: alunele pot transforma ceva exotic în ceva familiar și viceversa.

În căutarea unei rețete cu alune? Aceste boluri cu tofu exemplifică modul în care alunele pot fi atât un aliment reconfortant, cât și o experiență culinară inedită, plină de aromă și beneficii nutritive.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!