Rețetă Piept de rață la cuptor cu vin de Porto și sos de cireșe

Gătirea pieptului de rață la foc mic, cu pielea în jos, ajută la eliminarea părților de grăsime. După aproximativ 20 de minute, pielea va deveni crocantă, iar pulpa va fi la fel de roz și fragedă ca un steak. Vinul Porto și sosul de cireșe fac ca acest fel de mâncare să îți confere o experiență asemănătoare cu cea din restaurant, chiar la tine în bucătărie. Servește cu orez sălbatic!

Mod de preparare Piept de rață la cuptor cu vin de Porto și sos de cireșe

  1. Pentru amestecul de condimente: pune boabele de ienupăr, cimbrul, sarea și boabele de piper într-un mojar sau râșniță specială pentru condimente și macină totul până se obține o pudră. Pieptul de rață variază în mărime, tocmai de aceea e necesar să ajustezi cantitățile de condimente, dacă ai ales bucăți mai mari.
  2. Crestează pielea fiecărui piept de rață după un model încrucișat, fără a ajunge la carne (ajută la topirea grăsimii). Asezonează uniform cu condimente pe ambele părți ale fiecărei bucăți de piept. Transferă fileurile pe un suport plat și pune-l într-o tavă. Lasă la frigider fără să-l acoperi timp de 24-36 de ore. Înainte de gătire pieptul trebuie să fie adus la temperatura camerei.
  3. Folosește o tigaie grea și încăpătoare pentru fileurile din piept de rață (dacă este cazul, folosește două tigăi). Pune fileurile din piept de rață, cu pielea în jos, în tigaia neîncălzită și lasă la foc mediu-mic. Gătește până când pielea devine rumenă și crocantă, aproximativ 15 minute și scurge grăsimea în mod repetat până când dispare cu totul (poți păstra grăsimea pentru prăjirea cartofilor, dacă dorești).
  4. Întoarce pieptul de rață și continuă să gătești cu carnea în jos. Întoarce carnea cu cleștele pentru ca aceasta să se gătească pe ambele părți, până când temperatura internă înregistrează 52°C pe un termometru cu citire instantanee, cu aproximativ 3 minute mai mult. Transferă fileurile din piept de rață pe un tocător și lasă deoparte timp de 5 minute înainte de a le tăia felii.
  5. Între timp, pregătește sosul. Într-o cratiță mică, combină vinul Porto, ceapa șalotă, cimbrul, coaja de portocală, oțetul și jumătate din cantitatea de cireșe. Adu la fierbere, la foc mediu și continuă să fierbi până când lichidul se reduce la 180ml. Adaugă supa, zahărul și fierbe până când lichidul scade din nou la 180ml. Ia de pe foc și scoate crenguțele de cimbru și coaja de portocală cu un clește de bucătărie.
  6. Pisează sosul cu ajutorul unui blender. Pune o sită foarte fină peste cratiță și trece sosul prin aceasta. Presează porțiunile solide cu o spatulă din cauciuc. Pune cratița la foc mediu, asezonează cu sare și piper și fierbe până când scade la 125ml. Amestecă cireșele rămase și ia de pe foc. Adaugă untul și amestecă în cratiță până când acesta se topește.
  7. Taie rața pe diagonală. Distribuie uniform sosul pe fiecare dintre cele patru farfurii. Pune deasupra rața feliată. Servește imediat.

Asociere cu vinuri americane

  • Kendall Jackson Vintner's Reserve Pinot Noir

    Pieptul de rață este o carne delicată, dar grasă, care cere un vin roșu (contrar regulii generale care spune că la păsări se preferă vinul alb). Totuși, este bine să alegem un roșu catifelat, plin de arome de fructe, care să se potrivească perfect cu sosul intens, făcut tot pe bază de vin. Acest pinot noir se remarcă prin arome de cireșe, cireșe negre și o tentă de ciocolată amăruie. Cu un corp mediu și taninuri frumos rotunjite, aduce o notă de eleganță preparatului.

  • Wente „Beyer Ranch” Zinfandel

    Strugurii sunt culeși târziu pentru a accentua aromele adânci de fructe dulci, dar alcoolul rămâne echilibrat. Vinul conține toate aromele clasice ale Zinfandelului și are corpul complex. Maturat aproximativ 20 de luni în butoaie de stejar francez și american, acest vin frumos este format din Zinfandel, suplimentat cu struguri Petit Sirah, Barbera și Syrah. Deoarece sosul preparatului poate fi făcut cu Zinfandel, a bea același vin înseamnă o potențare a gusturilor din sos într-o altă notă.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!