Rețetă Loaded sweet potato fries cu sos cheddar, bacon și jalapeno

Pandemideea

Cartofi dulci de origine SUA, super crocanți, cu sos cheddar extrem de fin (găsești mai jos secretul pentru a obține un sos fin, fără „zgrăbunțe”) și bacon crocant fără bătaie de cap. Iese o treabă minunată, dulce-sărat, crocant-soft, mai are și jalapenos murați pentru aciditate, merită încercat, promit!

 

Rețetă propusă de Pandemideea.

Mod de preparare Loaded sweet potato fries cu sos cheddar, bacon și jalapeno

  1. Pune o oală mare de apă cu multă sare la fiert, apoi spală, curăță de coajă și taie în bastonașe cât mai uniforme cartofii dulci. Taie prima felie și apoi așază cartoful pe suprafața plată tăiată ca să aibă stabilitate, fiind atât de tare e mai greu de tăiat uniform.
  2. Când clocotește apa adaugă cartofii dulci tăiați și lasă-i la fiert 4-5 minute. Faptul că îi fierbi mai întâi, îi ajută atât să rămână soft la interior, cât și să nu absoarbă atât de mult ulei în timpul prăjirii. După cele 4-5 minute, scoate cartofii într-un bol și amestecă-i cu 2 linguri de amidon, așa obții cartofi dulci super crocanți.
  3. Între timp pune feliile de bacon într-o tavă, pe hârtie de copt. Dacă ai un bacon foarte gras, bagă tava în cuptorul rece și pornește-l să se încingă la 200°C, cu ventilație, lasă-l până se crocănțește. Dacă baconul nu e foarte gras, atunci poți pune tava la cuptorul preîncălzit la 180°C cu ventilație, în aprox. 10-12 minute o să ai crispy bacon. În ambele variante, scoate baconul pe prosop de hârtie ca să se scurgă toată grăsimea, apoi mărunțește-l cum preferi tu.
  4. Pentru sosul cheddar, pune la topit într-o oală mică 15g unt, apoi adaugă 1 lingură făină și mixează continuu cu telul. Adaugă treptat laptele, în fir subțire, amestecând continuu cu telul și lasă apoi compoziția la fiert pe foc mic, 5 minute, ca să nu simți gust de făină în sos. Între timp amestecă într-un bol 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu + zeama de la ½ lămâie, va face hocus pocus și obții aici secretul pentru sosul cheddar fin.
  5. După ce a fiert sosul, adaugă mixul de bicarbonat + lămâie și amestecă energic cu telul până observi că devine lucioasă compoziția, 1-2 min. Ia oala de pe foc și adaugă treptat câte o mână de cheddar ras fin, pe care îl încorporezi cu telul. Dacă îți rezultă un sos prea gros, îl poți „dilua” cu lapte fierbinte. La final adaugă niște Sriracha dacă îți place spicy.
  6. Încinge uleiul și prăjeste cartofii dulci câteva minute, până sunt bronzați și foarte crocanți. Dacă nu vrei să prăjesti cartofii în baie de ulei, îi poți pune în tavă pe hârtie de copt, pulverizează cu ulei și dă la cuptorul preîncălzit la 200°C până se bronzează.

Cartofi dulci prăjiți, sos cheddar fin, bacon crocant, jalapenos murați, mega yum, happy 4th of July!

Caută cartofii dulci de origine SUA în hypermarketurile din România.

Asociere cu vinuri americane

Combinația de ingrediente, gusturi și texturi lasă multă libertate și fantezie pentru a alege un vin. O să sugerăm un roșu fructat dictat de bacon, dar și un alb baricat potrivit mai degrabă sosului.

  • Kendall Jackson Vintner's Reserve Merlot

    Un Merlot american profund și catifelat. Se deschide cu un nas intens de stejar, prune uscate, coacăze negre și mure bine coapte. Corp mediu, taninuri care persistă, potrivite pentru a tăia din grăsimea sosului. Echilibrat, va lăsa aromele din preparat să iasă în evidență frumos, completându-le cu o notă fructată, vioaie.

  • Rutherford Hill, Napa Valley, Chardonnay

    Dacă îți dorești un vin alb corpolent, neted, plin de arome, care să completeze sosul de cheddar, alege un Chardonnay baricat. Un răsfăț cu gust de patiserie, unt, arome de portocale, vanilie și pere. Aciditatea sa bună te va face să îți dorești încă o bucățică din preparat, fără să ți se pară greoi.

Distribuie pe

Abonează-te la newsletter și primești ghidul gratuit pe e-mail!