Rețetă Cartofi copți cu sos Romesco
Cartofii fingerling sunt copți în cuptor până când devin aurii și fragezi. Sunt amestecați apoi cu sosul Romesco cu alune de pădure, care are un gust afumat, puțin spicy și arome dulci subtile – garnitura perfectă pentru toamnă.
Rețetă propusă de Sylvia Fountaine în colaborare cu USA Potatoes.
Mod de preparare Cartofi copți cu sos Romesco
- Preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Taie cartofii în jumătate, pe lungime.
- Într-un vas asezonează cartofii cu ulei de măsline, sare și piper.
- Pune cartofii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace în cuptorul încins timp de 30 de minute sau până când aceștia devin aurii și trec testul scobitorii.
- Pune toate ingredientele pentru sos într-un robot de bucătărie. Mixează până când acestea se combină, dar ai grijă să nu devină prea omogen.
- Gustă și asezonează cu sare și condimente, după gust.
- Când cartofii sunt gata, adaugă câteva linguri de sos Romesco peste cartofii calzi, amestecă și pune-i pe un platou.
- Presară deasupra ierburi proaspete.
- Transferă sosul Romesco rămas într-un borcan și acoperă-l cu un strat de ulei de măsline. Pune capacul și păstrează la frigider pentru următoarea utilizare.
Asociere cu vinuri americane
Acești cartofi pot fi o garnitură delicioasă sau savurați drept preparat de sine stătător, ca o mâncare vegană. Dacă sunt consumați ca atare, se potrivesc mai degrabă cu un vin alb aromat, cu o aciditate bună, iar dacă îi folosim ca garnitură pentru carne putem să punem un vin roșu în pahare.
-
Forge Cellars Dry Riesling Classique
Un riesling clasic în care aromele tipice de hidrocarburi (petrol) se disting între cele de fructe galbene (pere, caise, nectarine) și citrice. Un vin sec, cu aciditate bună care va pune în evidență frumos sosul Romesco și cu un corp mediu care subliniază textura acestuia.
-
Kendall-Jackson Vintner's Reserve Pinot Noir
Aromele de alune din sos se vor potrivi perfect cu acest Pinot Noir delicat cu un gust de fructe roșii (cireșe, căpșune), dar și puțin stejar vanilat. Taninuri delicate, care nu vor face preparatul să se piardă în fața vinului, ci îl vor scoate în evidență.