Rețetă Cârnați la grătar cu gem de smochine și ceapă
Sunt șanse mari să folosești acest gem ca garnitură și pentru alte rețete! Îl poți savura în combinație cu un sandwich cu brânză sau șuncă la grătar, fie la un platou cu brânzeturi sau mezeluri. Se combină perfect cu brânza proaspătă de capră sau cu brânza Cheddar picantă.
Mod de preparare Cârnați la grătar cu gem de smochine și ceapă
- Pune smochinele într-o cratiță mică și adaugă 250 ml apă. Adu la fierbere la foc mediu și lasă la fiert timp de 2 minute. Acoperă și lasă deoparte timp de 30 de minute.
- Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare, rotundă, la foc mediu-mic. Adaugă ceapa, cimbrul și semințele de fenicul măcinate. Asezonează cu sare și piper. Gătește și amestecă frecvent până când ceapa devine moale, rumenă și dulce, aproximativ 30 de minute. Redu focul dacă e cazul pentru a preveni arderea.
- În timp ce se gătește ceapa, pregătește un foc mediu pe bază de cărbune sau preîncălzește un grătar pe gaz la foc mediu-mare.
- Scoate smochinele din apă cu o lingură cu fantă și taie-le subțire. Adaugă smochinele peste ceapă, împreună cu oțetul de Sherry și 2 linguri din lichidul în care au fost gătite smochinele. Lasă la gătit și amestecă frecvent până când apa e absorbită și aromele s-au combinat între ele, 3-4 minute. Gustă și condimentează. Gemul trebuie să aibă o textură umedă, cu o aromă echilibrată dulce-acrișoare.
- Pune cârnații pe grătar până se rumenesc bine și devin fermi, aproximativ 10 minute. Scoate cârnații de pe grătar când sunt gata și adaugă gem cald.
Asociere cu vinuri americane
Cârnații cer un vin roșu sec, fructat și suculent, iar asocierea cu gemul de smochine și ceapă dictează o preferință pentru vinuri intense, cu arome de fructe negre și condimente. Putem alege Syrah, Zinfandel, Merlot sau cupaje între acestea. Important este conținutul de taninuri: acesta trebuie să fie ridicat pentru a face pereche bună cu grăsimea din carne. Venim cu două recomandări - Troublemaker Vs. Honest Federalist.
-
Hope Family, Troublemaker Red Blend
Un cupaj din Syrah, Zinfandel, Mourvedre și Grenache care abundă în arome de fructe negre (mure, coacăze, cireșe amare), dar și în arome provenind din învechirea în butoi, cum ar fi cele de vanilie, tabac, piele tăbăcită și fum. Acestea le vor completa frumos pe cele din gem și vor înnobila gustul cărnii. Taninuri puternice, intense sunt gata să „taie” gustul gras.
-
The Federalist, Honest Red Blend
Dacă vreți un vin care este mai intens pe partea de fructe roșii (cireșe, vișine) fără a pierde din expresivitatea dată de maturarea în stejar, nu dați greș cu acesta. Intens, cu note de ciocolată, dar și prune uscate cu ceva lemn dulce, va pune în valoare gemul și mai ales partea de ceapă caramelizată alături de cârnați.